dissabte, 15 de desembre del 2018

La guerra que tot ho destrueix

Per Mireia Martínez



Zenobia
Autor: Morten Dürr; Lars Horneman
Traductor: Enrique Bernárdez
Edició: Barbara Fiore
Pàgines: 104
ISBN: 9788416985043
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 18€

Premi Millor Còmic i Millor Còmic Infantil del Ministeri de Cultura de Dinamarca, 2016.



Una història dura i colpidora sobre la guerra civil siriana i la punyent experiència dels refugiats, que l’editorial Barbara Fiore publica en una edició molt acurada.

L’Amina és una nena síria que ha de fugir de casa per culpa de la guerra que colpeja el país. Ha de deixar enrere la seva infància, el seu entorn conegut, el record dels familiars morts... Un viatge o un calvari que la condueix fins a una pastera al bell mig del mar, que esdevé una esperança i alhora la pitjor de les condemnes.
La trama no es mostra de manera lineal, sinó que alterna tres moments diferents: els records de casa; la vivència a la pastera; i, la història de Zenobia, una antiga reina guerrera de Palmira que és un referent per a l’Amina.

Amb poc text, la potència i la solemnitat de les il·lustracions ajuden a teixir la història a través del silenci que desprenen. Alhora, el color, teatral i efectista, es converteix en un element narratiu, ja que els tres fils argumentals de la història es diferencien amb una gamma cromàtica concreta.

Amb guió de Morten Dürr i il·lustracions de Lars Horneman, Zenobia és una lectura potent, de plena actualitat, que permet reflexionar amb els infants i els joves sobre els conflictes armats i les seves terribles conseqüències. 


dilluns, 10 de desembre del 2018

Descobrint el llop, la bruixa i l'ogre

Dolents
Autor: Clotilde Perrin
Traductor: Marta Armengol Royo
Edició: Maeva Young, 2018
Pàgines: 12
ISBN: 9788417108472
Edat: de 6 a 106 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 29,90€


Us recomano un àlbum il·lustrat per compartir amb els petits de casa, un llibre regal genial per jugar amb els tres dolents per excel·lència dels contes: el llop, la bruixa i l’ogre, ara sí, aquí són els protagonistes!

Aquest llibre faria bé de ser present a totes les cartes al Pare Noel i als Reis Mags de l’Orient, ja que es tracta d’un súper regal per tota la família, que podrà llegir i jugar amb un llibre absolutament ple de sorpreses, mitjançant un sofisticat sistema de pestanyes i finestretes que s’obren, els lectors descobriran un munt d’anècdotes i curiositats dels dolents per excel·lència de la literatura infantil de tots els temps. Els seus punts forts i febles, les seves pors, els plats preferits, trets distintius, característiques físiques i el més important: les seves biblioteques! Sabrem de quines històries en són protagonistes i en quines altres apareixen.



Dolents és una proposta fabulosa, una mostra d’enginy i imaginació elevada a la màxima potència. La riquesa dels detalls que exhibeix és un festival per als amants dels contes, no se m’acut una col·lecció millor on podia haver anat a parar aquest títol, no endebades Libros para los que aman los libros de l’editorial Maeva Young, conté una sèrie de propostes fantàstiques, ideals per regalar qualsevol d’elles. Ara que s’acosten dates on molts pensen a fer regals als qui s’estimen, em permeto recordar-vos que regalar un llibre és molt més que fer un present, és regalar il·lusions, aventures i molta vida. Regalar un llibre és una mostra d’amor!

Clotilde Perrin va estudiar Comunicació Audiovisual a l’escola Estienne, i va cursar estudis a l’Esola d’Arts Decoratives d’Estrasburg. A més de les col·laboracions ocasionals en diverses revistes i diaris, ha il·lustrat una trentena d’àlbums per a nens en diverses editorials a més de nou títols en els quals signa text i il·lustracions.


Sílvia Cantos

dimarts, 4 de desembre del 2018

Un viatge cap a la veritat

El fil invisible
Autor: Gemma Lienas
Edició: Edicions 62, 2018
Pàgines: 416
ISBN: 9788429777185
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 21,50€
Premi BBVA Sant Joan


No sé si val la pena que continuï endavant amb una relació que m'avorreix. 
- És tan greu l'avorriment al costat d'una persona que estimes? 
- Gravíssim. És sentir-te morta. És sentir que la vida et pesa.

Avui us recomano una novel·la fantàstica. Una història en la que la genètica, la doble hèlix de l'ADN i una dona, Rosalind Franklin, desperten en la protagonista un interès professional que anirà més enllà abocant-la a una fascinant recerca.

Gemma Lienas fa un magnífic retrat de la família des d’una perspectiva poc habitual, la del desig de no tenir-ne. De fet, la maternitat és un tema important a la novel·la i, en particular, quan una dona es planteja prioritzar la seva vida professional davant aquest fet. Sovint, no és una decisió ben entesa i, com li succeeix a la protagonista, pot esdevenir un gran obstacle per superar com a parella. L’univers de les relacions de parella és també molt present a El fil invisible, amb una interessant qüestió: Per què ens mantenim al costat d'algú que ja no ens desperta res més que rutina i simple companyerisme?

El tremp de la història està sensacionalment construït, en tot moment sents la tensió de la història que no acaba de desvetllar-se fins al final culminant. Un desconegut (i molt atractiu) oncle i una besàvia estranyament distant són alguns dels parents que la Júlia coneixerà en el seu viatge a l'illa de Batz. Un viatge en el qual un misteri ens manté enganxats a la novel·la, desitjant descobrir què amaguen unes velles fotografies i uns calaixos plens d'objectes antics.

Encara més, la història del descobriment de les imatges de l'ADN posen de manifest una conxorxa per neutralitzar el treball de Rosalind Franklin que, tot i les llicències literàries de l’autora, revelen una biografia realment fascinant que el masclisme imperant de l’època va mantenir oculta.

La passió per els llibres d’antic, la guerra i la tragèdia dels nens robats són dues de les altres trames que completen una novel·la excel·lent, que posiciona la seva autora com el que és, una gran escriptora mereixedora del reconeixement rebut per aquesta novel·la i per tants altres!

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és escriptora i conferenciant. Ha estat membre del lobby de Dones de Catalunya, membre fundadora de Dones en Xarxa, membre del Consell de participació del Memorial Democràtic de Catalunya (2009-2010) i membre fundadora de Feministes de Catalunya. Té més de 80 títols publicats. Per a adults, les novel·les: Vol Nocturn (Premi Andròmina de narrativa 1987), Anoche soñé contigo (2001), El final del joc (Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2003), Atrapada al mirall (2007), Un tresor amagat(2016) i El fil invisible (2018, Premi BBVA Sant Joan). Contes com El gust del cafè (premi Recull de Blanes 1987) i Elvis (2016). Reculls d’articles com Rebels, ni putes ni submises (2005) i Pornografia i vestits de núvia (2007), l’assaig de divulgació Vull ser puta (2006 ). També ha escrit per a públic juvenil i infantil. Entre molts d’altres:  El diari lila de la Carlota (Premi Unesco per la tolerància 2003), El rastre brillant del cargol (2014), La venjança dels panteres negres (Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil 2015) i El llibre de les emocions (2017). L’any 2008 va rebre pel conjunt de la seva obra el Premi “Participando creamos espacios de Igualdad” en la categoria de Arte y Cultura, atorgat pel Consejo de las Mujeres del Municipio de Madrid. Al 2010 va rebre, pel seu paper a la literatura catalana de finals del segle vint i inicis del vint-i-u i per la seva lluita feminista, la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya. La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, brasiler, eslovac, francès, gallec, italià, portuguès, serbocroat, basc, xinès i grec.
Per si la seva faceta com escriptora no fos prou completa, en el passat va ser diputada al parlament de Catalunya, directora d’edicions a diverses editorials, professora en dos postgraus a la Universitat de Barcelona, professora de llengua i literatura a batxillerat i professora en una escola per a nens i nens amb necessitats educatives especials. I ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació: en premsa escrita (El Punt Diari, El Periódico, El País), ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, Com Ràdio, Ràdio 4, La Ser) i TV (8TV).

Sílvia Cantos

dijous, 29 de novembre del 2018

Amor (i temor) de mare

Tot el bé i tot el mal
Autor: Care Santos
Edició: Columna, 2018
Pàgines: 400
ISBN: 9788466424400
Nota: ♥♥♥♥♥
PVP: 20,50€

L’autèntic missatge, de vegades, és tot allò que no es diu.

Avui us recomano una gran novel·la. Una història intimista amb caire de thriller amb una protagonista inoblidable, la Reina.

La Care ho ha tornat a fer. Una altra novel·la sensacional, digna de ser recomanada però sobretot, llegida. La primera part d’una bilogia centrada en la maternitat i la paternitat en la que trobem la Reina, per mi, el personatge més humà dels molts que han sorgit de la fèrtil imaginació de l’autora. Una professional d’èxit, una dona femenina i seductora, una mare patidora. Tan real com tu i com jo.

Tot el bé i tot el mal explora les emocions més humanes, el desig, la impotència i el sentiment de culpa són la tríada protagonista per a una dona abanderada de la tossuderia, que se sent captiva en un aeroport una nit de tempesta, maldant per abandonar un país estrany i tornar a casa on els fets s’han precipitat tot d’un plegat, posant del revés el seu món.

Care Santos ha esdevingut una experta en tocar temes amb i per a adolescents. L’època del dubte i la incertesa, de la rebel·lia i el despertar sentimental. La primera topada amb la cruel realitat i també, sovint, la gran excusa dels adults per explicar actituds i fets. Aquesta vegada, però, la protagonista col·lisiona de ple amb aquesta difícil etapa i ho fa, de la pitjor manera.

La comunicació. A priori sembla que estem més connectats que mai, però per poc que hi pensem, ens adonem que res més lluny de la realitat. La Reina, la protagonista d’aquesta novel·la és una experta en comunicació no verbal. L’autèntica, la que no controlem i se’ns escapa per cada porus de la pell. I tot i així, té problemes per llegir algunes persones, com l’Ulf Everink, personatge que a mesura la novel·la pren rellevància i desperta sentiments contraris en el lector.

Un secret latent, que no acabem de descobrir. Una melodia que ens acompanya al llarg de la història. La falta d’escrúpols en el món farmacèutic i l’amor, de parella, tan voluble enfront del de mare, incondicional.

Care Santos (Mataró, 1970) és una dona a qui admiro molt, gran novel·lista i millor persona, que es presta a qualsevol acte literari que se li proposa, l’única dificultat és la seva apretada agenda, però certament mai té un NO com a resposta inicial. Escriu des que era una nena i va tenir claríssim ben aviat la seva vocació literària, amb una àmplia i exitosa producció a les espatlles, ha vist com la seva novel·la Habitacions tancades era traslladada, amb gran encert i èxit, a la pantalla per Lluís Maria Güell. Guardonada amb alguns dels premis més prestigiosos, el 2014 va fer-se amb el Ramon Llull per Desig de xocolata i l’Edebé de Literatura juvenil per Mentida. Diamant blau, amb la seva anterior novel·la Mitja vida va guanyar el Premi Nadal 2017. 

Fes-ne un tastet aquí


Sílvia Cantos

dissabte, 17 de novembre del 2018

Una carta, tres hiverns i tota una vida

Tres hiverns a Londres
Autor: Fúlvia Nicolás
Edició: Rosa dels Vents, 2018
Pàgines: 224
ISBN: 9788416930838
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 16,90€


Les amigues no ens poden estalviar les llàgrimes, però aquesta nit la Cedes, la Flora i la Júlia han canviat els torns per poder abraçar-me mentre plorava.


Avui us recomano una novel·la preciosa en la que una carta sense obrir, persegueix la protagonista de la història com si d'un fantasma es tractés, al llarg de tota una vida, generant dubtes i incerteses que amenacen de sacsejar el seu plàcid present.

Quantes vides ens perdem, quan decidim escollir-ne una en particular? Tres hiverns a Londres és un retrat sensacional de la quotidianitat, escrit amb una estructura narrativa que mostra un domini excepcional del tempo i, amb una narradora en primera persona que apropa la història al lector jugant amb la perspectiva, en una aposta sorprenent i força interessant que tant sovint ens parla des del present, com des del futur amb una mirada retrospectiva.

Llegint aquestes pàgines, el lector pot sentir com si estigués veient l'Anita, la Cedes, la Flora i la Júlia passejant pels carrers de Londres, el detall de la descripció és exquisit, magníficament treballat sense caure en l'excés. De fet, aquest és un dels punts forts de la novel·la, aquesta capacitat d’equilibri en la descripció que sorprèn en una òpera prima, com és el cas.

El teló de fons, una Barcelona derrotada immersa en una dictadura que la manté en una grisor perpètua i, una família que trontolla, amb uns pares que van a la seva, uns avis pràcticament inexistents i que manté una mica de llum, únicament, gràcies a la complicitat entre germans, entranyablement reflectida per l’autora. L’Anita decideix deixar-ho tot enrere i marxar a Londres per a formar-se com a infermera i començar una nova vida.

Tres hiverns a Londres és també un cant a l’amistat, la sincera, aquella que pot acompanyar-te al llarg de la vida, malgrat les persones no es trobin a prop. Visites a museus, aprenentatges i el despertar a l’amor. Una calidesa que arriba del fred noruec. Un enamorament dolç i innocent que es veurà interromput però mantindrà un caliu permanentment encès. Un comiat agredolç a París i un accident que ho trastoca tot.

Una novel·la rodona, que arrenca amb una intriga que ens manté en suspens al llarg de la història, que emociona i fa somriure en molts moments i que clou amb una escena tan bonica que difícilment podreu oblidar-la. Llegiu-la!

Fúlvia Nicolàs (Barcelona, ) Periodista amb una llarga trajectòria professional al departament de documentals, guionista de sèries i programes de Nous Formats a TV3. Ha escrit i dirigit nombrosos espais com ara "Vides privades", "Un lloc estrany", "Dies de Transició", "Mestres”, "Tocats de l'ala", "Per sempre (o no)" o "Ja t'ho faràs". Mare de dos fills, és una apassionada dels ocells i somia amb viure un any a l’Àrtic.

Fes-ne un tastet aquí!


Sílvia Cantos

dilluns, 1 d’octubre del 2018

La melodia dels silencis

Sara i els silencis
Autor: Maria Escalas
Edició: Amsterdam, 2018
Pàgines: 288
ISBN: 9788416743766
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 16,50€

Tot el teu cos vibra amb l’emoció.
La teva solitud és fecunda.
Estàs sola. I no passa res.



Avui us recomano Sara i els silencis, una novel·la sensacional, plena de música i emocions. Un cant a la vida i a l’optimisme.

Sara i els silencis és una història extraordinàriament musical, octaves, escales, adagio, frullato, in crescendo, accellerando, stretto... La música i els silencis s'insereixen de forma, gairebé màgica, entre línies aconseguint provocar una sonoritat evocadora en la lectura i de passada, descobrint-nos o recordant-nos el suggerent llenguatge musical. Sorprèn la capacitat de la Maria per escriure una novel·la que girant al voltant de temes tan durs com són el càncer i del maltractament, respira un positivisme i un esclat d’esperança brillants.
La connexió tan especial existent entre la Sara i el seu pare, tot i que aquest ja no hi és, mostra el gran talent de l’autora a l’hora de dibuixar els personatges, que amb les seves múltiples capes prenen una dimensió real que permet que el lector se’ls cregui i connecti amb ells. Com a mostra en Josep, un caracter sensacional, aparentment esquerp però en el fons, d'una tendresa extraordinària.

L’autora deixa palesa una excel·lent tasca de documentació prèvia a l’escriptura de Sara i els silencis, doncs la riquesa en detalls de les situacions narrades i el dia a dia de la protagonista des que viu el punt d’inflexió amb el que arrenca la novel·la captivaran a aquell que es capbussi en la seva lectura.

La història explora la transformació personal que viu la Sara davant un brusc gir de la seva vida que ho trasbalsa tot, les relacions existents i les noves que establirà amb els qui l’envolten ens permetran acompanyar-la en un procés de canvi intern, que la portarà a viure d’una manera molt més positiva i plena, deixant enrere qualsevol estridència o dissonància per acceptar dins el seu present, únicament, aquelles melodies i silencis agradables que la facin sentir bé.

Una història d’amistat i empoderament, de dones que no abaixen el cap davant les dificultats, sinó que hi planten cara i fan front comú per a superar-les.


Maria Escalas (Mallorca, 1969) és músic professional i professora d’aquesta matèria en una escola de Secundària de Mataró, on resideix actualment. Abans que el teu record torni cendra va iniciar la seva trajectòria literària amb èxit, novel·la que ja us vam presentar en el seu moment en aquest blog. Sara i els silencis és la seva segona novel·la i confirma, el que ja intuíem amb l’anterior, la Maria, a més de músic és una magnífica escriptora.




Sílvia Cantos