dimarts, 1 de març del 2016

Amor i pecat a l'illa de Mallorca

Títol: Abans que el teu record torni cendra
Autor: Maria Escalas
Edició: Ara Llibres, 2016
Pàgines: 288
ISBN: 9788415645801
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,90 €

Tan fàcil que seria tot si fóssim capaços de conformar-nos amb el que tenim a prop en lloc d'enyorar el que no serà.

Avui us recomano una novel·la molt especial, l'espectacular debut d'una dona que amb poc menys de 300 pàgines ha imprès vides i emocions per omplir l'eternitat. Una apassionant història d'amor que ens trasllada als anys de la Segona República i la Guerra Civil a l'illa de Mallorca.

Un home, amb qui al llarg de la lectura, estimarem, patirem, somriurem i, en definitiva, ens emocionarem. Un rerefons històric apassionant, la Guerra de les Filipines i la Guerra Civil espanyola. Secrets, mentides, pecats i una amalgama de personatges sensacional. 


Una de les principals virtuts d’aquesta novel·la és la seva impressionant arrencada, sens dubte, tota una declaració d'intencions que promet grans sensacions al lector que no es veurà defraudat en cap moment, l’alt nivell de la narració es manté fins al punt i final.

«Per més que passin ets anys, per més que esborrem ses petjades a sa pols, alguns records cremen com calius.»

Metàfores d’una bellesa aclaparadora se succeeixen al llarg d’aquestes pàgines. Passatges magníficament construïts, com el que narra una interessant roda de reconeixement a bona part dels personatges d'aquesta història, descobrint-ne les virtuts i els pecats, amb el Cant de la Sibil·la de fons. També la coincidència d'una processó amb un ball de festa major que esdevé autèntica batalla campal que sorprèn, estremeix i diverteix alhora. 

M'agrada molt el toc d'autenticitat que dóna el dialecte mallorquí a aquestes pàgines, atorgant a la novel·la una riquesa de vocabulari, que en ocasions, sobta al lector desconeixedor, però que sens dubte enriqueix l’experiència lectora.
«Na Francisca no reaccionava, ho sentia molt d'enfora, com si les paraules fossin d'aigua i ella fos tota d'oli i mai la poguessin conhortar.»

Un altre dels punts forts d’Abans que el teu record torni cendra és el treball de l’autora amb els personatges. El rector, en Damià és d'una complexitat excel·lent. A través dels seus sentiments i records el lector el sentirà molt a prop. El mateix passa amb la Francisca, una dona castigada per l'atzar que ha de viure una de les situacions més difícils de superar, la mort d'un fill. D'altra banda, trobem en Llorenç, pèrfid i de mala raça com pocs, tan ben construït que desperta una aversió espontània en el lector. 


Maria Escalas
(Mallorca, 1969), és músic professional i professora d’aquesta matèria en una escola de Secundària de Mataró, on resideix actualment. Li agrada escriure, navegar, crear i escoltar música. Abans que el teu record torni cendra és la seva primera novel·la.

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada