dissabte, 26 de març del 2016

La metamorfosi de l'heroi

Per Mireia Martínez


Títol: El intercambio
Autor: Jérémie Moreau
Edició: Dibbuks, 2015
Pàgines: 168
ISBN: 9788415850878
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 15 €

Recordeu aquest nom: MAX WINSON, una llegenda viva del tennis mundial. El intercambio és el colofó d’un díptic absolutament imprescindible que reflexiona sobre el triomf, la fama, i el sacrifici.


En el primer volum, La tiranía, coneixíem a l’estrella, a l’heroi. Ara, a El intercambio, coneixem a la persona. Max Winson baixa del pedestal  per a emprendre un viatge d’autodescobriment en el qual experimenta sensacions i vivències tan humanes com l’amor, l’amistat i la malenconia. Un viatge revelador a la recerca de l’equilibri i el sentit de la vida, però exempt de placidesa perquè a vegades quan gratem ens fem mal. 
El tennista ha de prendre distància per a veure en perspectiva la seva pròpia existència, però no ho farà sol. Gràcies a Pedro, un jovenet talentós, Max redescobreix la màgia del tennis, el gust per jugar i no l’afany de competir. Es veu reflectit en el noi, té la mateixa set d’èxit, però ara s’ho mira amb els ulls de l’experiència. Intentant evitar que Pedro cometi els mateixos errors, Max se n’adona que tothom ha de fer el seu camí, tothom té dret a caure i aixecar-se, forma part de la vida.


La sèrie de Max Winson és un còmic reflexiu, emotiu i molt emocionant dotat d’un dibuix de línia vibrant, expressiva i molt gestual. Presenta una estètica, una estructura de pàgina, i uns recursos gràfics que s’influencien del manga, tal com ha manifestat Moreau. En definitiva, una lectura apassionant que es llegeix d’una revolada!


Jérémie Moreau (París, 1987) és un valor en alça en la BD francesa, un autor amb un futur prometedor. Es mou amb desimboltura tant en el món del còmic com en el del cinema d’animació, al qual també es dedica professionalment. 
El seu nom va lligat al de la Fira d’Angoulême des de la infància: guanya amb 16 anys del concurs escolar de BD de 2005; se li concedeix el Premi Joves Talents el 2012; el seu primer còmic El mono de Hartlepool és nominat per als  Premis Essencials de 2013; i novament inclòs en la Selecció Oficial per Max Winson el 2015. 

Si voleu llegir la ressenya del primer volum, Max Winson 1 - La tiranía, cliqueu aquí

dijous, 24 de març del 2016

Sexe, sol i rom

Títol: 60 dies a Cuba
Autor: Roger de Gràcia
Edició: Ara Llibres, 2016
Pàgines: 186
ISBN: 9788415645849
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 17,90 €

El sexe havia estat el menys important, però sense aquell sexe, sense haver-nos llançat a tenir-lo, encara que fos frustrant i poc plaent, mai hauríem descobert l'amor, perquè el sexe, ho vaig descobrir aquell dia, només és amor concentrat. Brut, espès i mecànic, però amor.

Avui us recomano una novel·la fantàstica, un relat on dubtes, sexe, incertesa, tendresa i provocació van agafats de la mà, això sí, mentrestant amb l’altra, subjecten un mojito! ;-)

Si us dic que aquesta és la història d’una crisi de parella, pensareu que no explica res de nou. Però si us dic que aquesta parella decideix buscar la solució als seus problemes, perdent-se literalment durant 60 dies a l’illa més eròtica del planeta, cadascú per la seva banda i amb carta blanca per fer i sentir, la cosa millora, oi?  En aquestes pàgines, el Roger i l’Amanda emprenen un viatge a Cuba, que és alhora una capbussada al seu interior, amb la intenció de donar resposta i dotar de sentit la seva actual relació.

Que ningú s’equivoqui, el debut literari de Roger de Gràcia, és una aposta valenta i arriscada, intel·ligent i descarada. Un còctel potent amb una part de sexe desacomplexat, una altra de ganes de viure i trobar respostes que fan por i, unes gotes d’humor intel·ligent. Rere l’aparença de novel·la fresca i lleugera, trobem interessants reflexions que qüestionen petites quotidianitats, que pel fet de ser-ho, sovint són obviades.

Era una mentida petita, gairebé ridícula, és cert, però m'ha fet adonar de l'automatisme que se'ns dispara cada dia, tantes vegades, quan necessitem protegir-nos. Mentides petites, grans, enormes, ridícules, fantàstiques. 
Mentides que ens salven.

L’autor juga amb el lector, el protagonista es diu Roger i ha presentat alguns programes a la televisió, de manera que és inevitable associar-lo a ell mateix i preguntar-te, quant de tot el que explica es basa en fets reals o no. És important? No, però reconeguem-ho, el morbo ens estimula com poques coses!

Una narració apassionant escrita amb una estructura de capítols curts que atorga a la lectura un ritme vertiginós, junt amb breus passatges que intercalen en el periple del Roger i l’Amanda, diferents moments clau de la història cubana que situen l’illa en posició, m’atreviria a dir, de co-protagonista.

Roger de Gràcia i Clotet (Barcelona, 1975) és periodista i actor. Llicenciat en Comunicació
Audiovisual per la UAB. Ha destacat com a presentador del programa de TV3 Caçadors de paraules. Ha treballat a Catalunya Ràdio, Ràdio Barcelona, RAC 1 i a Ràdio Corbera. En Televisió l’hem pogut veure a La Columna de Júlia Otero, al Polònia on interpretava el paper de Mindundi, al Bocamoll, OIK mentns, No me les puc treure del cap! i, La meva. Va presentar La Marató de TV3 contra les malalties neurodegeneratives amb Núria Solé i ara fa al salt als llibres amb una història apassionant.

Aquí pots començar a llegir ara mateix!

Sílvia Cantos

dilluns, 21 de març del 2016

Clàssics amb un aire nou

Per Mireia Martínez


Títol: Las mil y una noches, el manga
Autor: anònim
Traductor: Marta E. Gallego Urbiola
Edició: Herder, 2015
Col·lecció: La otra h
Pàgines: 200
ISBN: 9788416540150
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 9,95€

Avui us recomano La otra h, el segell gràfic de Herder per a gaudir de clàssics de la literatura universal i obres de tall filosòfic adaptats al manga: Don Quijote de la ManchaHamletFaustoEl arte de la guerraEl discurso del métodoEl origen de las especies o Las mil y una noches, entre d'altres. Una selecció de títols que amb l’estètica del còmic nipó adquireixen un aire totalment nou, i es converteixen en una proposta de lectura atractiva per al públic juvenil. 

El volum dedicat a Las mil y una noches recull sis dels contes populars de l’Orient Mitjà del segle IX, que la bella Sherezade explica cada nit al sultà Shahryar amb l’objectiu d’eludir la mort a trenc d’alba. Relats i faules amb l’amor, la traició, l’amistat i la fantasia com a eixos vertebradors que plasmen la naturalesa de l’ésser humà en totes les seves cares: la història del geperut, la de la bella Anís al Jalis, la d’Aziz i Aziza, la del cavall de banús, la del barber i el tintorer, i la del sabater i la seva dona, són un exemple de les virtuts i misèries humanes. 

El còmic aconsegueix transmetre la fascinació de l’art d’explicar històries i la màgia de la tradició oral, alhora que respira l’exotisme del món oriental. Amb un dibuix de línia fina i una escala de grisos suau, Las mil y una noches presenta un estil de manga clàssic, prescindint únicament del sentit de lectura oriental. Tanmateix,  La otra h, amb una edició molt definida i diferenciadora (petit format, rústega, cobertes de colors vius), demostra novament la versatilitat del manga per adaptar-se a tot tipus de gèneres i temàtiques. 


dissabte, 19 de març del 2016

Compte amb les verdures!!

Títol: La rebelión de las verduras
Autor: David Aceituno
Il·lustrador: Daniel Montero
Edició: Lumen infantil, 2016
Pàgines: 48
ISBN: 9788448845025 
Edat: De 6 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 14,95€


Avui us recomano una de les propostes més divertides i gamberres que han caigut a les meves mans últimament, un llibre per riure i passar-s'ho d'allò més bé!

Absolutament farts de suportar les queixes i els plors de tots aquests infants que es neguen a acabar-se el plat, les verdures han decidit reivindicar el seu lloc al món, recuperar la dignitat que els ha estat arrabassada i, ho pensen fer amb una autèntica rebel·lió vitamínica, mai abans vista dins una nevera. 

Quin tip de riure! Però no només els nens, no. Els grans també! Vaig aprofitar que fèiem una calçotada amb amics (ara que hi caic, sort que no se'ns van rebel·lar les cebetes...), mentre uns preparaven el foc, jo vaig asseure'm amb dues nenes a mirar contes, vaig treure aquest i només veure el títol ja van fer cara d'interès, però quan vam començar a desgranar-ne les pàgines, tant elles com jo, rèiem ben a gust. És curiós que mentre jo era amb les nenes fent comèdia amb aquestes pàgines, vaig adonar-me que dos adolescents que corrien a la vora nostra, s'anaven acostant com qui no vol la cosa cap a nosaltres, amb simulat desinterès, fins que en un moment donat, estaven enganxats a nosaltres rient a cor què vols!

Ens ho vam passar pipa amb les diferents postures dels vegetals, l'estirat i petaner Lord Cauliflower, les carxofes pacifistes, els pebrots hip-hopaires, les esbergínies bel·licoses, les bledes porugues o les pastanagues passotes, ara bé, amb els raves, el deliri va ser màxim! Quin tip de riure que ens vam fer. Això sí, aquest llibre demana, no, exigeix, que la persona que el llegeixi es desfaci de qualsevol vergonya o complex i el narri posant-hi força teatre, si ho feu així, triomfareu i no només amb els més petits. 


¿Zozoz nozotroz? 
¡Y un dábano!
¡Que noz azpen zi noz habéiz confundido con la demolacha!,
podque a zabrozoz no noz gana ni la cebolla. Exigimoz:
1. Que ze noz deconozca nueztro zabor picantón.
2. Que loz padrez no noz tiden a la bazuda.
3. Y lo máz importante: que loz niñoz no ze díaz de nueztra fodma de hablad.

De lo contrario, ¡nueztro cidco azaltadá laz enzaladaz del mundo!

Com veieu la proposta és senzillament genial, original i divertida. David Aceituno ja el coneixíem d'anteriors treballs com Ensueños, Besos que fueron y no fueron, El dragón que cambiaba de cuento cada vez que estornudaba, Regálame un beso y Encantadas. L'il·lustrador Daniel Montero, en canvi, ha estat per mi una interessant descoberta, a qui des de ja mateix seguiré. Ha sabut captar el to distès i irreverent del text, complementant-lo de manera immillorable. Enhorabona nois, heu aconseguit un resultat excel·lent que triomfarà entre tots aquells que hi entrin!

Sílvia Cantos

dissabte, 12 de març del 2016

A qui no li ha passat?

Per Mireia Martínez

Títol: Problemas del primer mundo
Autor: Laura Pacheco
Edició: Lumen, 2014
Pàgines: 159
ISBN: 9788426401472
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,90 €

Avui us recomano un còmic que relativitza amb humor episodis de l’existència dels habitants del primer món. Una lectura amena no exempta de reflexió sobre els nostres hàbits, prioritats i valors. 

Problemas del primer mundo recull una col·lecció de tires còmiques publicades setmanalment des de 2011 a l’edició digital de S moda, suplement de moda del diari El País. Actualment, compta amb més de 200 tires que podeu consultar via web aquí
Són historietes d’una pàgina dotades d’una brevetat molt efectista. Presenten trames quotidianes, petites tragèdies totalment intranscendents pròpies del primer món, però amb una importància cabdal per a nosaltres en el moment en què es produeixen. Anècdotes que recreen petits drames, ficades de pota i reflexions molt pròpies del segle XXI amb les quals el lectors ens sentim plenament identificats. Segur que moltes de les historietes que dibuixa Laura Pacheco les heu viscut en primera persona. Aquesta és la gràcia, descobrir històries familiars que ens arrenquen un somriure. Les tires s’organitzen en capítols temàtics que prometen moments absolutament memorables: vacances, moda, família, amics, parella, feina... 

Laura Pacheco (Almeria, 1984) posseeix un estil personal que s'emmiralla en el seu entorn més proper i la seva família. És autora de Señor Pacheco: agente secreto (2013), on apareix el seu pare, i Let's Pacheco. Una semana en familia (2011). Aquest darrer amb la col·laboració de la seva germana com a guionista. També han treballat conjuntament a les tires Divas de diván

dimarts, 8 de març del 2016

Un passat molt present

Títol: Jardí a l'obaga
Autor: Blanca Busquets
Edició: Proa Edicions, 2016
Pàgines: 256
ISBN: 9788475886015
Nota: ♥♥♥♥ 
Preu: 18,50 €


Ens quedem una estona així, abraçats. 
Això m'agrada tant. 
És un escalf que no es troba enlloc, 
només en una filla.


Avui us porto una proposta magnífica, una novel·la plena de secrets i interrogants amb un protagonista que enamora i un marc de fons omnipresent, tot plegat amb el segell inqüestionable de Blanca Busquets.

L’Aniol, gentil masover d’una poderosa família barcelonina, desgrana la història dels Torralba i la seva pròpia des dels anys trenta fins al present. Les relacions entre les dues nissagues evolucionaran amb el pas del temps i les successives generacions. Asprors i tibantors, secrets i confidències, una realitat que sovint no aparenta el que és i que durà al lector de sorpresa en sorpresa fins a un desenllaç inquietant. Sempre en el marc evocador de La Carena, gairebé un personatge més de la història.

El tret de sortida a aquesta novel·la és un incipient romanç aparentment inqüestionable... el temps dirà si la percepció inicial era encertada o no. Els murs d’una casa senyorial en un poble de muntanya amaguen secrets que mantindran ben despert l’interès del lector. Els de la Carena versus els de Barcelona, dues maneres de viure ben diferents. La Mireia, una nena malcriada, convertida en una dona amb un poder il·limitat sobre el bo de l’Aniol. I l’Aniol, és clar, un home fet de cotó fluix de tan tendre com té el cor.

Al llarg d’aquestes pàgines, trobem passatges de gran qualitat literària, fragments que enriqueixen la lectura. N’hi ha molts d’excel·lents, alguns que parlen sobre els devastadors efectes de la guerra, les màquines i la influència que han tingut en les nostres vides, una curiosa referència a l’Estatut, la música, sempre present en les novel·les de la Blanca i per destacar-ne un de tants, us deixo el d’en Pepet i la seva memòria, un petit fragment que em va arribar al cor.


Quina tristesa. El meu amic és al meu costat però ja no és el meu amic, ho sé. 
És un ésser desconegut que s’ha quedat en el temps de la infantesa i de la joventut, 
i que a poc a poc tanca amb una cortina pesant totes les escenes de la seva vida. 
Fi de l’espectacle.

Un amor latent, un home i dues dones, una passió continguda durant anys. Un jardí que amaga un secret terrible, que sorprendrà al lector amb un gir en la trama d’un estil al qual no ens tenia habituats l’autora, sembla que la seva col·laboració amb l’antologia de contes Noves dames del crim ha sembrat una interessant llavor que germina donant nous fruits. A més, amb una extraordinari domini de la narració la Blanca ens fa viatjar en el temps, amb una narració que salta constantment del present al passat i ho fa amb una naturalitat que no afecte al fil conductor de la història i que, ben segur, no ha de ser gens senzilla d'aconseguir.


Blanca Busquets i Oliu (Barcelona, 1961) és escriptora, periodista i filòloga. Lletraferida confessa des dels dotze anys, moment en el que va escriure el seu primer conte. Ha publicat diverses novel·les, algunes de les quals ja us vam recomanar en aquest bloc, és el cas de  La casa del silenci (Rosa dels Vents, 2013) i Paraules a mitges (Rosa dels Vents, 2014), dues obres sensacionals que l'han convertit en una de les meves autores preferides. Els seus llibres han estat traduïts al castellà, l'italià, l'alemany, el rus, el noruec, el polonès i el francès. Magnífica escriptora i gran comunicadora, no deixeu escapar la ocasió de llegir-la i escoltar-la, us encantarà!

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

dilluns, 7 de març del 2016

On són els meus calçotets??!!

Títol: Els calçotets de l’ós blanc
Autor: Tupera Tupera
Edició: Andana Editorial, 2016
Pàgines: 32
ISBN: 9788416394159
Edat: A partir de 3 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 15,80€


Avui us recomano una proposta genial per als més petits, un llibre divertidíssim que mostra com amb senzillesa i enginy pot aconseguir-se un èxit indiscutible.

Les darreres setmanes per coincidències d’agenda he encadenat un munt de visites escolars en les quals havia d’explicar contes a nens i nenes d’edats ben diverses. Quan això passa, necessites disposar d’un ventall prou ampli d’històries per no acabar avorrint-te (i sobretot, als teus oients). Tots tenim títols que sabem que funcionen, però és evident que descobrir-ne un de nou et fa molt feliç. Això mateix és el que m’ha passat amb Els calçotets de l’ós blanc, en el moment que el vaig tenir a les mans, vaig saber que funcionaria (molt!) amb els més petits.

És una proposta molt senzilla, un ós ha perdut els calçotets i amb l’ajuda d’un ratolí (i dels lectors) haurà d’anar descobrint si els diferents models que van apareixent a les pàgines són els seus, o no. Crec que, just en aquesta senzillesa és on rau l’èxit del llibre. Les pàgines són molt netes, il·lustracions molt clares i de colors vius, amb un joc d’encunyats que permeten intentar endevinar qui apareixerà. El punt de partida, pensar que l’ós s’ha oblidat els calçotets genera la primera riallada de l’audiència i, us prometo, que no serà la última. També us he de dir, que bona part dels nens amb els qui he jugat amb aquest llibre (sí, perquè en aquest cas, podem dir, que llegim i juguem). Ara bé, he de dir, que en alguns casos, hi ha hagut nens que divergien del que deien els autors i afirmaven rotundament, que el protagonista no era un ós, sinó una osseta i que el que apareixien al conte no eren calçotets sinó calcetes, apa doncs, aquí ho deixo... ;-)

Els creadors japonesos Tupera Tupera, un dels fenòmens editorials que ja han publicat a tot el món, són en realitat Tatsuya Kameyama i Atxuko Nakagawa, treballen conjuntament des de 2002. A banda de produir llibres per infants, conreen l’art de les manualitats, tallers, animació i televisió, sempre pensant en un públic infantil. Han guanyat múltiples premis incloent el prestigiós Japan 2012 i el Prix du Livre Jeunesse Marsella per el llibre que avui us recomanem, títol que apareix per primer cop en català.

Enllaç a activitats

Sílvia Cantos

divendres, 4 de març del 2016

Diversió garantida amb PicoPico i els seus amics

Per Mireia Martínez

Títol: PicoPico aventuras
Autor: Pepe Sánchez
Edició: Sallybooks, 2014
Pàgines: 34
ISBN: 9788494317231
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 12 €

PicoPico aventuras és un còmic infantil ideal per a primers lectors. Una proposta de lectura que captarà l’atenció dels més petits perquè és una explosió de diversió i color de la primera a la darrera pàgina. 

PicoPico, Pu i Mu són tres amics molt animals (un gos, un porquet i un pop) que protagonitzen eixelebrades aventures plenes d’humor i sorpreses. Tots tres s’ho passen pipa fent-se la guitza i gastant-se bromes pesades, però també compartint jocs i experiències.

El volum recull una col·lecció historietes curtes desenvolupades en una o dues pàgines, a vegades una mica més llargues. Una successió de divertides anècdotes en una estructura de pàgina molt lliure, amb vinyetes grans i orgàniques, que estableix ponts d’unió entre el còmic i àlbum il·lustrat. Alhora, el color brillant és un reclam de primer ordre que ens trasllada a un món de fantasia. 
PicoPico aventuras forma part de la col·lecció de còmic de Sallybooks a partir de 6 anys, però crec la simplicitat de les trames i el text breu en majúscula (petites frases o simples onomatopeies) el converteixen en un còmic accessible també per a lectors més petits. Una proposta que com més miro, més m’agrada! 

Pepe Sánchez compta amb una trajectòria absolutament consolidada en el camp de l’animació. Ha estat supervisor d’animació de la sèrie Pocoyo (2005), director d’animació de la sèrie Jelly Jamm (2010), director de la sèrie i el joc Bugsted (2013), i ha col·laborat amb Disney i empreses de videojocs. 
PicoPico aventuras és la seva estrena en el món del llibre imprès. El pròxim mes d’abril es publica un segon volum, que consolida i amplia l’univers de PicoPico, mentre Sánchez prepara una sèrie animada. Veure’m a PicoPico, Pu i Mu a televisió? Ho esperem en ganes!

dimarts, 1 de març del 2016

Amor i pecat a l'illa de Mallorca

Títol: Abans que el teu record torni cendra
Autor: Maria Escalas
Edició: Ara Llibres, 2016
Pàgines: 288
ISBN: 9788415645801
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,90 €

Tan fàcil que seria tot si fóssim capaços de conformar-nos amb el que tenim a prop en lloc d'enyorar el que no serà.

Avui us recomano una novel·la molt especial, l'espectacular debut d'una dona que amb poc menys de 300 pàgines ha imprès vides i emocions per omplir l'eternitat. Una apassionant història d'amor que ens trasllada als anys de la Segona República i la Guerra Civil a l'illa de Mallorca.

Un home, amb qui al llarg de la lectura, estimarem, patirem, somriurem i, en definitiva, ens emocionarem. Un rerefons històric apassionant, la Guerra de les Filipines i la Guerra Civil espanyola. Secrets, mentides, pecats i una amalgama de personatges sensacional. 


Una de les principals virtuts d’aquesta novel·la és la seva impressionant arrencada, sens dubte, tota una declaració d'intencions que promet grans sensacions al lector que no es veurà defraudat en cap moment, l’alt nivell de la narració es manté fins al punt i final.

«Per més que passin ets anys, per més que esborrem ses petjades a sa pols, alguns records cremen com calius.»

Metàfores d’una bellesa aclaparadora se succeeixen al llarg d’aquestes pàgines. Passatges magníficament construïts, com el que narra una interessant roda de reconeixement a bona part dels personatges d'aquesta història, descobrint-ne les virtuts i els pecats, amb el Cant de la Sibil·la de fons. També la coincidència d'una processó amb un ball de festa major que esdevé autèntica batalla campal que sorprèn, estremeix i diverteix alhora. 

M'agrada molt el toc d'autenticitat que dóna el dialecte mallorquí a aquestes pàgines, atorgant a la novel·la una riquesa de vocabulari, que en ocasions, sobta al lector desconeixedor, però que sens dubte enriqueix l’experiència lectora.
«Na Francisca no reaccionava, ho sentia molt d'enfora, com si les paraules fossin d'aigua i ella fos tota d'oli i mai la poguessin conhortar.»

Un altre dels punts forts d’Abans que el teu record torni cendra és el treball de l’autora amb els personatges. El rector, en Damià és d'una complexitat excel·lent. A través dels seus sentiments i records el lector el sentirà molt a prop. El mateix passa amb la Francisca, una dona castigada per l'atzar que ha de viure una de les situacions més difícils de superar, la mort d'un fill. D'altra banda, trobem en Llorenç, pèrfid i de mala raça com pocs, tan ben construït que desperta una aversió espontània en el lector. 


Maria Escalas
(Mallorca, 1969), és músic professional i professora d’aquesta matèria en una escola de Secundària de Mataró, on resideix actualment. Li agrada escriure, navegar, crear i escoltar música. Abans que el teu record torni cendra és la seva primera novel·la.

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos.