dissabte, 31 d’octubre del 2015

El preu de la llibertat

Per Mireia Martínez


Títol: Los leones de Bagadad
Autor: Brian K. Vaughan; Niko Henrichon
Edició: VERTIGO - ECC, 2015
Pàgines: 168
ISBN: 9788416409006
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 15,50 €

«La libertad no se concede: se gana.»

Us convido a descobrir Los leones de Bagdad, una història punyent basada en fets reals que ens trasllada a primera línia de foc d’una ciutat en guerra. Un còmic potent que ens incita a reflexionar sobre valors tan universals com la pau i la llibertat.


Abril de 2003, Guerra d’Iraq. Aquesta és la història de quatre lleons del zoo de Bagdad que durant el bombardeig nord-americà van escapar i deambular per la ciutat arrasada. Moguts per la fam i l’instint de supervivència, la manada de felins s’aventurà per un escenari inhòspit cap a un futur incert i perillós. Rebatejats per Vaughan com a Zill, Noor, Safa i Ali, els lleons són una metàfora del poble iraquià i un reflex dels diferents posicionaments davant el conflicte. Mentre que Zill és el mascle que capitaneja la manada amb pas ferm, la resignació i el ressentiment de Safa, vella i bòrnia pels estralls de la vida, topa amb les esperances de llibertat de la jove Noor, i la innocència i la vitalitat d’Ali, el cadell.
Aquest episodi corprenedor adquireix unes dimensions colossals a través del dibuix de Henrichon. Un dibuix explícit i ferotge, que reforçat per un color intens, és capaç de captar la brutalitat de la tragèdia. Tanmateix, dota als lleons d’una humanitat que desperten la tendresa i la compassió del lector. 

Publicat el 2006, a Espanya el 2007, ECC recupera aquest títol imprescindible en la seva col·lecció VERTIGO, la qual acull un còmic més alternatiu allunyat del clàssic de superherois de DC. La present edició conté material extra inèdit al nostre país. Un total de 30 pàgines amb reflexions dels autors, així com una bona col·lecció de dibuixos preparatoris que són una delícia contemplar. Una bona manera d’apropar-se al procés creatiu d’un projecte tant interessant com torbador.

Brian K. Vaughan (Cleveland, Estats Units, 1976) és autor de còmics tan destacats com Ex Machina, Premi Eisner 2005 (reeditat per ECC, 2014-15); Y, el Último Hombre (reeditat per ECC, 2013-2014); i Saga (Planeta DeAgostini, 2012-2015), que compta amb tres Premis Eisner el 2013 i Millor Obra Estrangera 2014 en el Saló del Còmic de Barcelona. Alhora, compta amb una dilatada experiència en el món de la televisió, com a guionista i productor de la sèrie Perdidos (2004-2010) i La Cúpula (2013).

Niko Henrichon (Quebec, Canadà, 1975) viu actualment al sud de França. Dibuixant i colorista, és també responsable del dibuix de Noé (DeBolsillo, 2014).

divendres, 30 d’octubre del 2015

Sense final feliç

Títol: La llegenda de Zum
Autor: Txabi Arnal
Il·lustrador: Roger Olmos
Edició: Nube Ocho, 2015
Pàgines: 32
ISBN: 9788494413728
Edat: de 6 a 10 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15,90 €

«Cada cinc anys, ni un de més ni un de menys, durant el primer capvespre de la primavera, una espessa boira davallava (ningú sabia des d'on) i cobria cada carrer i cada plaça de Zum, cada font i cada casa, cada gos i cada gat, des del bigoti fins a la cua.»


Avui us recomano un àlbum il·lustrat diferent, una història inquietant i fosca que parla d'un sentiment ben lluminós, l'amistat.

Com sempre el treball de Roger Olmos és sensacional, l'habilitat d'aquest home a l'hora de donar vida a una pàgina, no deixa mai de sorprendre'm positivament! Els seu estil inconfusible, dóna el punt inquietant just que necessita la història que ha teixit Txabi Arnal. Una narració intrigant a l'estil de les d'abans, amb girs sorprenents i un desenllaç genial, al qual tenim massa desacostumats els nens, perquè sincerament, a la vida hi ha moltes situacions que no tenen un final feliç, de fet, la vida mateixa acaba amb la mort i, no sé a vosaltres, però a mi, això no em fa especial il·lusió, aleshores, per què contínuament donem als contes un final rodó, maco i sense sotragades que puguin destarotar al lector? 

La llegenda de Zum no ho fa, ens explica l'aventura d'una exploradora, descendent d'un llarg llinatge i l'herència que ella mateixa deixa per als que vindran després. Una misteriosa boira, unes desaparicions torbadores i un sentiment noble són els elements que es combinen en les pàgines d'aquest àlbum il·lustrat fantàstic que sorprendrà i agradarà a petits i grans!

Txabi Arnal (Vitoria, 1967) mestre especialitzat en educació infantil afirma que la culpa d'haver escrit els seus llibres infantils és de Mortadelo i Filemón, Long John Silver, Batman i la seva mare que el despertava dia sí, dia també explicant-li la història de la rateta presumida. Per la seva banda, amb una extensa obra en el seu haver, el Roger Olmos (Barcelona, 1975) ha vist en múltiples ocasions el seu treball reconegut amb premis i distincions a nivell internacional. Tot i iniciar els seus passos professionals com a il·lustrador científic a l'institut Dexeus de Barcelona, decideix encaminar-se a la il·lustració infantil per a gaudi nostre!



Sílvia Cantos

dimecres, 28 d’octubre del 2015

Passi el que passi. Malgrat tot. La vida continua.

Títol: La merceria
Autor: Teresa Roig
Edició: Columna, 2015
Pàgines: 368
ISBN: 9788466420051
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 19,90€


- Necessitava agafar distància, trobar respostes.
- A vegades estan més a prop del que un pensa...
- I sovint cal perspectiva per poder-les veure.


Avui us recomano una magnífica novel·la on passió, rebuig, interès, tendresa, i amor sincer, són els fils amb els quals l’autora cus un emotiu tapís que captiva al lector.

Dues famílies amb dues realitats gairebé oposades. Uns llaços nascuts de les emocions que no fan diferències de classe. Una modesta merceria, nucli de forts sentiments. Un país dividit, on les tensions a peu de carrer entre els diferents bàndols amenacen a fer-ho volar tot pels aires.

La merceria és una novel·la agraïda de llegir, un relat preciós ple de personatges, situacions i detalls que conviden al lector a descabdellar-ne els fils per enfilar la història i sentir-se dins de la trama. La història de Catalunya del segle XX es dibuixa paral·lelament a les vides dels protagonistes. Les tensions a peu de carrer, les reaccions covardes i interessades d'uns, i el valor i altruisme d'altres, semblen configurar diferents cares d’un mateix teixit. 

«Sou tan pobres que només teniu diners.» Aquesta és la genial resposta de la Mercè davant l'intent de ridiculitzar-la per part de l'Engràcia. Aquestes dues dones mantenen un frec a frec perpetu que regala moments d’or per al lector. I és que, a l’Amistat hi trobareu frases que punxen, conjunts de paraules tan ben trenades que tallen la respiració. La merceria és un d’aquells llibres que emocionen i deixen empremta en la teva memòria lectora.

Teresa Roig (Igualada, 1975) col·labora des de jove en diverses publicacions i ha obtingut diversos premis literaris pels seus relats, apareguts en alguns mitjans i en recopilacions. La seva primera novel·la, L'herència de Horst (Alsis, 2007), va guanyar el Premi Setè Cel de Salt 2008 i el 2010 va guanyar el Premi Roc Boronat amb El primer dia de les nostres vides (Edicions Proa, Grup 62). També ha publicat El blog de Lola Pons (Ed. Columna, 2011) i L'arquitecte de somnis (Columna, 2013).

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

dimarts, 27 d’octubre del 2015

El dibuix a tinta: fenomen viral a les xarxes

Per Mireia Martínez


De l'1 al 31 d'octubre de 2015
Internet i xarxes socials 

InkTober és un desafiament artístic amb el dibuix a tinta com a protagonista. La fusió de dues paraules: tinta (ink) i octubre (tober), ens donen la clau. 31 dies i 31 dibuixos és el repte per a tots els artistes del món que vulguin participar-hi. Es tracta de fer un dibuix a tinta cada dia d’octubre, i compartir-lo a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Flickr, Tumblr...) amb l’etiqueta #inktober

Aquesta iniciativa va ser creada l’any 2009 per Jake Parker, il·lustrador nord-americà. L’objectiu era desenvolupar i millorar les seves habilitats amb el dibuix, alhora que adquiria hàbits i constància en aquesta pràctica. 
InkTober fomenta la creativitat, reivindica el valor del dibuix en si mateix i promou la seva visibilitat. D’altra banda, l’ús d’Internet i les xarxes socials li han atorgat un caràcter viral, que amb els anys ha consolidat la proposta. Us convido a fer una cerca amb l’etiqueta #inktober per a descobrir autèntiques meravelles, com les que us mostro tot seguit, obra de Javi de Castro, Miquel Rodríguez - Pollo Muerto i Marina Vidal


divendres, 23 d’octubre del 2015

Llegim i Juguem!

Una de les claus a l'hora de formar lectors, és que els més petits tinguin un primer concepte del llibre com a joc. Que sigui divertit i entretingut, a poder ser que es converteixi en una de les seves joguines preferides, sí, que ningú s'escandalitzi, per un nen de 2, 3 o 4 anyets el llibre ha de ser una referència lúdica. Ara bé, això no vol dir, que ens conformem amb oferir-los qualsevol cosa, rotundament no. Tenim la sort que a casa nostra autors, il·lustradors i editors, treballen fantàsticament bé elaborant llibres joc de gran qualitat que compleixen la missió d'enamorar els més petits, qualsevol de les propostes que trobareu en aquesta entrada us garanteixen l'èxit, a continuació una tria de novetats que em tenen jugant com una nena petita amb els meus nous llibres!

Sílvia Cantos


& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & & & & & 

Pop down
Títol1: Submarí al rescat!
Títol2: Una cursa de globus!
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Óscar Julve
Edició: Combel, 2015
Pàgines: 16
ISBN1: 9788498259933
ISBN2: 9788498259957 
Edat: A partir de 4 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 11,90 €


L'editorial Combel és una referència en el món del pop-up, al seu catàleg hi tenen alguns dels títols més celebrats. Han estat valents i han apostat per obres de qualitat, diferents, complexes i espectaculars. Ara ens sorprenen donant-li la volta (literalment) presentant un nou format, el pop down, uns desplegables que gaudireu sobretot si esteu cap per avall, sí, sí, mireu sinó la meva filla i jo com els hem gaudit!

La proposta d'entrada ja és atractiva, però ara pareu atenció amb l'autoria, Jaume Copons i Óscar Julve, es pot demanar més? Això és com se sol dir, anar a cavall guanyador! Dues històries breus amb aventures, uns personatges simpàtics, situacions de solidaritat i treball en equip i en general, molt bon rotllo. Aquests són els elements de les dues propostes inicials, del que espero esdevingui una col·lecció.

A Submarí al rescat, uns mariners valents es disposen a socórrer un dofí que s'ha enganxat en una xarxa abandonada i a Una cursa de globus! Una colla d'ànecs que assisteixen a una cursa en la qual passaran d'espectadors a protagonistes gairebé sense adonar-se'n. En Jaume té una habilitat sensacional a l'hora d'inventar històries, a més ho fa sempre amb aquest punt gamberrot que el caracteritza i que tant agrada als nens. Les il·lustracions de l'Óscar tenen un estil fresc i divertit, amb una paleta de colors vius i alegres que fan les delícies dels més petits, també s'ha encarregat de l'enginyeria del paper, ha dissenyat uns desplegables espectaculars, sorprenents i magníficament treballats a 360º, miris per on miris hi ha detalls que permetran que els nens i nenes passin grans estones mirant i remirant els llibres tot cercant detalls que en anteriors lectures probablement se'ls hagin escapat. Això permet successives lectures sense caure mai en l'avorriment.  

Emoció, sorpresa i alegria, això sentiran els nens amb aquests llibres. 




& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & 

Títol: El jardí de les papallones
Autor: Philippe Ug
Edició: Cruïlla, 2015
Pàgines: 16
ISBN: 9788466137508
Edat: A partir de 3 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,95 €



I després d'aquests innovadors pop-downs ara us proposo un clàssic pop-up d'un home que acabo de descobrir i després d'investigar lleugerament a la xarxa, he vist que es tracta d'un crack en la matèria, amb algunes creacions precioses que posen de manifest les meravelles que poden construir-se amb la tecnologia del paper, quan s'hi suma l'enginy i el bon gust.

Amb una subtilesa pròpia de les papallones, Philippe Ug mostra el procés vital d'aquests preciosos animals mitjançant uns desplegables màgics, que us deixaran amb la boca oberta, cada pàgina és una sorpresa deliciosa que ajudarà als més petits a entendre la metamorfosis que caracteritza les papallones. Amb una paleta de colors plans, suaus i delicats i figures arrodonides, esdevé una proposta càlida i agradable.


& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & 


Títol1: Quina capsa!
Títol2: Quina olla!
Autor: Anna Obiols
Il·lustrador: Subi
Edició: Pagès Editors, 2015
Pàgines: 36
ISBN1: 9788499756486
ISBN2: 9788499756479
Edat: A partir de 4 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 9,50 €


Tots ens hem sentit dir alguna vegada, ha jugat més amb la capsa que amb el regal! Doncs sobre això tracten les dues propostes, de la fèrtil imaginació dels més petits.

El tàndem Subi&Anna es caracteritzen per ser autors de propostes més que recomanables, amb un estil dolç i entranyable, el jove segell Nandibú, la línia infantil i juvenil de Pagès Editors presenta dos llibres de petit format que conviden a fer volar la imaginació dels més petits.

Què podem fer amb una capsa? Desar-hi coses, utilitzar-la com a alçador, si és una capsa resistent, és clar, ara feu aquesta mateixa pregunta a un nen i veureu tot el que se'ls acut! Convertir-la en un avió, una bateria, un robot, un vehicle esbojarrat, un cofre del tresor, una pinyata i mil coses més. I amb una olla? Passarà el mateix, les seves respostes us deixaran astorats. Amb textos en forma de senzills rodolins, aquestes pàgines es convertiran en una font d'inspiració i motivaran als infants a posar en marxa la seva creativitat sense límits, com se sol dir... a veure qui la diu més grossa! ;)


& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & 

Títol: Hola, adéu
Autor: Delphine Chedru
Traductor: Helena García
Edició: Kalandraka, 2015
Pàgines: 48
ISBN: 9788484649380
Edat: A partir de 3 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 16,00 €


Coneixeu algun nen a qui no agradi posar-se unes ulleres de 3D i veure com la realitat es transforma? Jo no, cap ni un! Aquesta proposta de Kalandraka ofereix un llibre original que amb l'ajuda d'un simple marc bicolor que conté un filtre òptic blau i un altre de vermell obre les portes a un món fascinant i unes pàgines plenes del que sembla màgia! 

En l'univers literari destinat als primers lectors, trobem muntanyes de llibres dedicats als nombres, colors, lletres i conceptes bàsics com ara els contraris, sovint amb un estil bàsic avorrit d'imatgiari gens original. És per això, que he celebrat amb gran alegria la publicació d'aquest títol, amb un format original i diferent, els lectors se sorprendran en comprovar com una mateixa pàgina pot fer aparèixer dues imatges diferents, per ser més exactes, dos termes oposats, amb el simple gest de mirar-les a través d'un o altre color, com deia abans, és màgic!  

& & & & && & & & && & & & && & & & && & & 

Títol: Qui què qui?
Autor: Olivier Tallec
Edició: BiraBiro, 2015
Pàgines: 26
ISBN: 9788416490042
Edat: A partir de 5 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,50 €


A les sales infantils de les biblioteques i imagino que d'igual manera, a les llibreries, són constantment demandats els llibres tipus "On és Wally?", és possiblement el títol que millor il·lustra el concepte de llibre-joc per la gran majoria, és per això que cada vegada que ensopego amb novetats com aquest Qui què qui? Em sento realment feliç, ja que seguint la línia dels llibres de buscar, donen una volta al concepte clàssic i presenten propostes originals i diferents que satisfan als lectors més exigents.

Amb aquest llibre els nens i nenes hauran d'esmolar les seves habilitats observatòries a fi de trobar la resposta a l'interrogant que formula cada doble pàgina, on una sèrie de personatges ben originals i pintorescos ens miren directament als ulls realment com si esperessin la nostra resposta. La gran diferència amb els llibres tradicionals de buscar rau en què les il·lustracions d'aquesta proposta es caracteritzen pels seus fons blancs que respiren i donen aire a les pàgines i exigeixen una gran atenció ja que el que cal trobar és sovint un petit detall. M'agrada que no es limiti a demanar, on és la pilota? sinó que els interrogants siguin Qui té molta por? Qui està enamorat? Qui no ha arribat a temps al lavabo? O el que us deixo de mostra perquè pugueu comprovar-ho vosaltres mateixos, qui s'ha deixat el banyador? D'aquesta manera no només cal fixar l'atenció sinó recórrer a la lògica a fi d'esbrinar què pot ser allò que busquem.


& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & 

Títol: Tothom badalla
Autor: Anita Bijsterbosch
Edició: Combel, 2015
Pàgines: 32
ISBN: 9788491010203 
Edat: A partir de 3 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,50 €

El petit es resisteix a anar a dormir? Aquí us porto una arma secreta infalible, no hi haurà infant que en acabar aquest llibre no es trobi a les portes del regne de Morfeu sinó més endins.

Tots sabem que els badalls s'encomanen, però no us ha passat mai que se us encomani d'un animal, a través de la pantalla o fins i tot d'una imatge plana en un llibre? A mi sí i, creieu-me que no exagero quan dic que amb aquest llibre he badallat amb cada pàgina però ep! Que no eren badalls d'avorriment, eh! No, no, eren badalls d'aquells que fan pensar ara faria una becaineta la mar de bona! 

Veure els diferents personatges que habiten aquest entranyable llibre amb les seves bocasses obertes és una invitació indefugible que us farà riure i badallar al mateix temps, els menuts més resistents veuran les seves defenses derrocades irremeiablement i, sobretot recordeu que en arribar al final cal baixar el to de veu per no desvetllar els lectors... shhhhht! ;-)

& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & 

Títol: Mira, mira...
Autor: Édouard Manceau
Edició: Cruïlla, 2015
Pàgines: 28
ISBN: 9788466138642
Edat: A partir de 2 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 17,95 €


Ho he de reconèixer, estic enamorada d'aquest llibre! Amb una absoluta simplicitat de concepte, obre una finestra al món a través de la qual els nens i nenes descobriran la immensa varietat de coses que hi ha tot just al seu voltant. Coses grans i petites, properes i llunyanes, de colors, brillants, amb textures, que fan soroll, que són suaus, que contenen lletres i números, que es mouen i que resten immòbils... Tot un món de possibilitats que en el seu entorn immediat potser els han passat per alt, de tan quotidianes com són, i que ara, a través de la mirada que proposa l'autor redescobriran amb sorpresa i alegria.  

Édouard Manceau és també el pare d'Animals màgics (Cruïlla, 2014), títol que aprofito també per recomanar-vos ja que podria perfectament estar dins d'aquesta tria.

& & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & & & & & & && & & & && & & & && & & & && & & & && & & &  & & & &