dimecres, 30 de desembre del 2015

L'estiu del despertar

Títol: Duna
Autor: Muriel Villanueva 
Il·lustrador: Ferran Orta
Edició: Babulinka Books, 2015
Pàgines: 171
ISBN: 9788494159077
Edat: A partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥♥ 
Preu: 15,50 €


M'ha mirat: «Què escoltes?».
Jo no m'havia adonat que encara portava els auriculars posats!
M'he tret el de la dreta i l'hi he ofert:
«Només el silenci». El Max ha agafat l'auricular i se l'ha posat:
«M'encanta el silenci».


Per acabar l'any us proposo un llibre que és un regal, l'entranyable història d'un estiu decisiu per una noia de 12 anys, que descobrirà la magnitud de paraules tan grans com amistat, enyor o amor.

Qui no ha escrit un diari en algun moment de la seva vida? Si més no, jo sí que ho vaig fer i, tot i que ara, amb la distància i la perspectiva que ens dóna el temps, m'adono que el que ara entenc com a simples rabietes o problemes insignificants, en el seu moment, podien entendre's com a autèntiques crisis que feien trontollar el món sencer. Sí, així de dramàtica és l'adolescència. Ho ha estat per tots, malgrat ara no volguem recordar-ho.

La Duna és una noia de 12 anys que com a deures d'estiu ha d'escriure un diari, el que d'entrada és un encàrrec molest i feixuc, acabarà esdevenint un moment de recolliment i d'aclarir pensaments a través d'exposar-los sobre el paper. Junt amb les seves germanes passa el mes d'agost a casa l'avi.

L'estiu als dotze anys d'una noia, pot donar per molt, canvis importants tan físics com emocionals. Per la Duna, aquest estiu serà la seva primera regla, el despertar a l'amor, la presa de consciència de l'absència de l'àvia i la companyonia que es pot establir només entre germans i cosins, que són en definitiva, els primers amics que tots tenim a la vida.

La Muriel ens ofereix un relat que enamorarà als joves lectors, les emocions a flor de pell s'encomanen i traspassen el paper fins a instal·lar-se al cor del lector. L'avi Ignasi i el procés del dol que experimenta davant les astorades nétes. En Max i les seves estranyes reaccions o la necessitat de la mare de passar un temps a soles. Secrets i descobertes. Al llarg d'un intens mes d'agost la Duna anirà obrint portes cap a una maduresa complexa, no exempta de dolor i sorpreses, però necessària per esdevenir persones completes.


«Tu, Duna, m'has regalat una porta oberta per al meu secret. Una porta entre tu i jo.»

Els amics de Babulinka Books ja ens tenen acostumats a publicar títols meravellosos, que poden gaudir lectors de totes les edats. Duna és una mostra més del saber fer que demostra Mar González, ànima del projecte. Cadascun dels aspectes del llibre estan curosament treballats, l'edició de petit format és deliciosa, les il·lustracions de Ferran Orta, d'una delicadesa sensacional que acompanyen a la perfecció el text i són, en sí mateixes, una extensió de la història, oferint una segona lectura a través d'elles.

Aquesta és una lectura perfecta per ajudar als joves a obrir els ulls davant realitats complexes, que pel sol fet de sortir-se d'uns estàndards sovint són injustament tractats o menystinguts. El dol i la transexualitat són dos temes delicats que s'aborden en aquestes pàgines d'una manera exquisida, convertint aquest llibre en una lectura recomanable per qualsevol persona de més de 12 anys!


Muriel Villanueva (València, 1976) Llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, diplomada en Educació Musical, professora d’escriptura creativa i mestra de música. Ha publicat conte infantil, poesia i novel·la. Ha rebut diversos premis, entre els quals destaquen el Just M. Casero de Novel·la Curta, el de la Crítica dels Escriptors Valencians i Les Talúries de Poesia.


Ferran Orta (Riba-roja d’Ebre, 1989) Format com a il·lustrador a cavall entre Tarragona i Barcelona, on va cursar els seus estudis en il·lustració, àlbum il·lustrat i
edicions personals. Ha col·laborat en diferents projectes editorials i exposicions tant de caràcter individual com col·lectiu, d’entre els quals destaquen: Premi Taronja en Il·lustració (2011), Saló del Llibre de Mollerussa (2013 i 2014), murals infantils a la Vall d’Hebron (2014), i va ser seleccionat al WeArt Festival Barcelona (2014).

Descarrega't el teu propi diari de les emocions i enregistra records inoblidables!

Llegeix les primeres pàgines

Sílvia Cantos

dimarts, 29 de desembre del 2015

La màgia dels clàssics

Per Mireia Martínez


Títol: Notre Dame
Autor: Jean Bastide; Robin Recht
Edició: Yermo Ediciones, 2015
Pàgines: 112
ISBN: 9788416428212
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 27 €


Avui us proposo revisitar un clàssic imprescindible de la mà de Yermo Ediciones. Un viatge a Nostra Senyora de París, obra d’una de plomes més cèlebres de la literatura francesa i mestre de la novel·la del segle XIX: Víctor Hugo. Amb adaptació i storyboard de Robin Recht, i dibuix i color de Jean Bastide, Yermo ens presenta una edició excel·lent que reuneix en un integral els dos volums que componen el còmic complet. 

La trama de Notre Dame forma part de l’imaginari col·lectiu, però Recht i Bastide aconsegueixen emocionar-nos novament. 
París, segle XV. Esmeralda, una bellíssima zíngara, posseeix la capacitat innata de captivar els homes que l’envolten. Una encantadora de serps, una sirena que amb el seu cant els  enamora sense adonar-se amb la sensualitat i la feminitat que desprèn per tots el porus de la seva pell. El capità Phoebus; Claude Frollo, l’ardiaca de la catedral de París; Quasimodo, el geperut i deforme campaner de Notre Dame; i Pierre Gringoire, narrador de la història, la pretenen, desitgen posseir-la, però l’estimen realment? Fins i tot, l’acte heroic de Quasimodo salvant a la jove del cadafal no amaga cert grau d’egoisme recloent-la a les torres de la catedral? La rescata, sí, però a canvi la té per a ell sol... Esmeralda és víctima de la seva bellesa, la seva bondat i la necessitat imperiosa de ser estimada. Finalment, l’amor de Quasimodo no podrà salvar-la, el seu destí està escrit, però el campaner sí podrà venjar l’infortuni de la gitana.

El guió de Recht manté la màgia i l’essència de la història original; i el dibuix de Bastide capta la intensitat i el dramatisme, a vegades, amb una empremta ferotge. L’ambientació i la recreació del París medieval (l’arquitectura, els carrers, la seva gent) ens ajuden a viatjar en el temps, i arrodoneixen una proposta gràfica potent, com ja deixa entreveure la magnífica coberta del llibre. 
Ambdós autors ja havien treballat conjuntament a Elric 1: El trono de rubí, editat per Yermo l'octubre de 2013.



dissabte, 26 de desembre del 2015

Revolució artística en clau femenina

Per Mireia Martínez



Títol: Niki de Saint Phalle. Nanas y Papas
Autor: Willi Bloss, Beatriz López Caparrós
Edició: Muddy Mots, SD Edicions 
Pàgines: 28
ISBN: 9788494363061
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15 €

“Muy joven recibí un mensaje:
los hombres ostentaban el poder...
y yo también lo quería. 
Entraría en su mundo sin permiso,
lo cual me parecía arriesgado, 
emocionante y misterioso.”
Niki de Saint Phalle


 Aquesta tardor hem comptat amb una nova entrega de la col·lecció Biografía-Cómic que SD Edicions dedica a artistes cabdals de la història de l’art. La figura de Niki de Saint Phalle s’uneix als volums anteriors, dedicats a Van Gogh, Salvador Dalí, Edward Hopper i Frida Khalo. Una publicació que esdevé un colofó perfecte en un any en què hem pogut gaudir d’una exposició retrospectiva de l’artista en el Museu Guggenheim de Bilbao, del 27 de febrer al 7 de juny de 2015. Excel·lents oportunitats per acostar al gran públic l’obra trencadora i personal d’una dona avançada al seu temps. 

A Nanas y Papas resseguim la infantesa i la joventut de Marie-Agnes Fal de Saint Phalle (Neuilly-sur-Seine, França, 1930 - San Diego, Estats Units, 2002), coneguda com a Niki. Uns anys a cavall entre França i els Estats Units, i durament marcats per episodis tortuosos que definiran el seu caràcter i comportament rebel. L’art esdevé per a Niki una teràpia, un mitjà d’expressió primigeni.  

“Pintar calmaba el caos que agitaba mi alma. 
Era una manera de apaciguar a esos dragones que han ido apareciendo en toda mi obra.”
       Niki de Saint Phalle

Amb la concreció que caracteritza els còmics de Bloss, repassem les etapes creatives i les obres principals de Niki de Saint Phalle. Des de les pintures-tret dels anys 60, una expressió artística que genera gran polèmica per la violència implícita que suposa disparar bosses de pintura contra un llenç blanc; les Nanas, escultures monumentals i coloristes de dones per les quals és mundialment coneguda; els conjunts escultòrics de gran format, executats amb l’ajuda dels seus col·laboradors, l’All Star Swiss Team; fins al Jardí del Tarot a la toscana italiana, inspirat en el Parc Güell Barcelona, un projecte format per vint-i-dues escultures mòbils i habitables en el que treballarà durant vint anys. 

“En el Park Güell sentí escalofríos, relámpagos. Me puse a temblar. Ese día mi destino estaba claro. Algún día, yo también haría, a mi manera, un jardín fantástico.”
Niki de Saint Phalle


Si en els números precedents SD Edicions apostava per un format petit en rústega grapada, ara,  Nanas y Papas es presenta amb un nou format i una nova enquadernació: més gran i en tapa dura. El resultat és positiu, tot ell llueix més i millor, tot i que no negarem que l’edició en miniatura també tenia la seva gràcia. No obstant, l’essència de la proposta de Bloss es manté intacta: la simplicitat de forma, la capacitat de síntesi en 28 pàgines, el llenguatge clar i senzill, el dibuix de línies caricaturesques, i el color en taques planes... 
I, com en els volums anteriors, el llibre acaba recollint diverses fonts d’informació per aprofundir en la vida i l’obra de Niki de Saint Phalle: una cronologia de l’artista, una bibliografia detallada i una relació d’adreces web. Un complement que reforça el caràcter didàctic dels títols de Biografía-Cómic

Willi Bloss és responsable del guió i el dibuix, mentre que Beatriz López Carrapós s’encarrega del color i la traducció del text al castellà. Bloss treballa en aquesta sèrie de biografies d’artistes en còmic en format petit des de 1998, i el 2012 va rebre el premi “Deutsche Biographiepreis” per la sèrie completa, formada per més de vint títols.

“Para mí, mi escultura representa el mundo de la mujer amplificado, las aspiraciones de grandeza de las mujeres, su papel en el mundo actual, el poder de las mujeres.”
Niki de Saint Phalle


-----------------------------------------------------------------
Cites 2, 3 i 4 extretes de: http://nikidesaintphalle.guggenheim-bilbao.es

dimarts, 22 de desembre del 2015

Poesia per als més petits

Títol1: Galeria d'invents per a totes les gents
Títol2Quan no jugo, faig esport. Ser petit és una sort!
Autor: Carmen Gil
Il·lustrador1: Álex Herrerías
Il·lustrador2: Teresa Ramos
Adaptació: Tina Vallès
Edició: Animallibres, 2015
Pàgines: 24
ISBN1: 9788415975557
ISBN2: 9788415975571
Edat: de 5 a 8 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 5,75€ cadascun

La meva amiga Carlota
juga molt bé a pilota.
Veure com xuta és un goig
i sempre vesteix de roig.

Els gols els compta per dotzenes
i és la millor de les nenes.
Però si perd és elegant:
felicita el contrincant.

Avui us recomano dos títols de poesia per els més petits, dues propostes divertides i ben treballades que trobo adients per oferir als infants.

La poesia és un gènere ideal per introduir als més petits, però no sempre resulta senzill trobar poetes adients per els infants, per això la col·lecció Oreneta d’Animallibres és una referència a tenir molt en compte. Ofereix, fins al moment, deu títols amb poesies molt diverses, de comprensió senzilla i rima molt musical, propostes molt ben treballades per una de les autores més reconegudes d'aquest gènere infantil, Carmen Gil. M'agrada molt que cada volum d'aquesta col·lecció està il·lustrat per diferents artistes, donant una frescor i estètica molt variada amb un ineludible punt en comú: la qualitat. Teresa Ramos, Álex Herrerías, Xavier Salomó, Rocío Bonilla, Subi, Sebastià Serra i altres magnífics il·lustradors donen vida a aquestes pàgines.


Carmen Gil (Cádiz, 1962) es dedica a l’ensenyament i a escriure per nens des de fa molt temps. Ha fet teatre, titelles, contacontes, tallers de danses del món i fins i tot màgia! Però el que més feliç la fa és jugar amb les paraules. Amb més d’un centenar de títols publicats, és una referència en literatura infantil, especialment de poesia, és l’autora del portal Cosicosas per als països de parla hispana. Alguns dels seus llibres han rebut importants guardons en el món de la LIJ com el White Raven.

Sílvia Cantos

dimecres, 16 de desembre del 2015

Un Nadal ple de llibres!

Les festes de Nadal són un immillorable moment per regalar llibres, tant si sou de fer cagar el Tió, de rebre la visita del Pare Noel o la dels Reis Mags, no oblideu a incloure a la vostra llista de desitjos algun llibre.

Perquè no tingueu problemes a l'hora de fer aquesta tria, us hem preparat una tria de les millors novetats publicades durant el segon semestre de 2015, hi trobareu des de propostes de llibres joc per els més petits, lectures per nens, joves i adults, àlbums il·lustrats i còmic, així que no hi ha excusa, estem convençudes que dins d'aquesta guia trobareu el llibre perfecte per regalar o regalar-vos aquestes festes!

Sílvia Cantos i Mireia Martínez

dimarts, 15 de desembre del 2015

Històries, paraules, lletres...

Títol: Això era un alfabet
Autor: Oliver Jeffers
Traductor: Nàdia Revenga
Edició: Andana, 2015
Pàgines: 112
ISBN: 9788416394074
Edat: De 5 a 99
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 24€

Avui us proposo un llibre genial per regalar aquestes festes, si heu de fer un regal i no sabeu quin títol escollir, no busqueu més, amb aquesta proposta encertareu segur!

Les històries estan compostes de paraules i aquestes de lletres, però no us heu preguntat mai si les lletres, tenen històries pròpies?? Oliver Jeffers ho ha fet i l’editorial Andana ens ho acosta amb aquest sensacional llibre que avui us recomanem molt especialment.

Això era un alfabet és un recull de microcontes, un per cada lletra de l’alfabet, a través dels quals l’autor ens explica històries divertides i esbojarrades que sorprenen. La proposta té molts punts forts, el seu autor n’és el primer, amb un estil únic i inconfusible que agrada per la seva aparent senzillesa en la qual, no us deixeu enganyar, res no és casual, tot té un perquè i està estudiat al més mínim detall.

M’encanta el joc que fa l’autor barrejant les històries, en ocasions trobareu personatges o elements d’altres contes que reapareixen, oferint un joc de lectura que és, localitzar aquestes visites fet que us asseguro, pot traduir-se com a llargues i plaents estones compartint històries i jocs. Per als fans de Jeffers (com una servidora) hi ha un plus afegit en aquest sentit, podem reconèixer alguns personatges d’altres contes de l’autor en les pàgines d’aquest llibre imprescindible.

Oliver Jeffers (Austràlia, 1977) és una de les figures actuals més rellevants de la literatura infantil actual, cadascun dels seus llibres esdevé un èxit. Artista polifacètic, en la seva vessant literària té en el seu haver un bon nombre de títols publicats, alguns dels quals han rebut importants premis i han estat traduïts a més de 30 llengües. Del títol Lost and found se’n va fer un curtmetratge d’animació premiat amb més de seixanta guardons. D’El cor i la botella en podeu trobar també una versió App molt interessant. Va codirigir junt amb Mac Premo el vídeo Ordinary Love de U2, per el qual va guanyar un Emmy a Nova York l’any 2010. Darrerament està desenvolupant la seva faceta com a pintor mostrant un treball magnífic que ja s’ha exposat a la National Portrait Gallery de Londres, el Museu de Brooklyn, Lazarides Gallery i Gestalten Espai, Berlín. Finalment us convido a descobrir el seu particular món en una pàgina web sensacional plena d’activitats i jocs per descobrir la obra del qui ja és tot un crack!


Sílvia Cantos

dilluns, 7 de desembre del 2015

Una de pirates!

Títol Col·lecció: El Pirata Pol
Autor: Rose Impey
Il·lustrador: Nathan Reed
Traductor: Jordi Vidal
Edició: Baula, 2015
Pàgines: 32
ISBN: 9788415975557
Edat: de 5 a 8 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 7,30€ cadascun

Avui us recomano una nova col·lecció destinada als nens que comencen a llegir sols, una proposta fantàstica, amb aventures, pirates i molt d’humor, embarca’t amb el Pirata Pol!

A bord del Perleta, en Pol, l’àvia Peg, el lloro Pierre i el gos Babord, viuran una rera l’altra, aventures extraordinàries, topant sempre amb un parell de bucaners trapessers, l’Ossos i en Calavera, que miren de fer-los la guitza tant com poden, això sí, tot el que aconseguiran és fer riure al lector amb els seus fracassos i les divertides expressions que contínuament apareixen “arengades salades!”, “meduses saltadores!”, “tonyines i sardines!”.

Un missatge dins una ampolla, uns pares segrestats i un jove pirata que ganes d’anar a l’escola no en té gaires, però set d’aventures moltes! Una epopeia amb un monstre gros com una balena que ens congelarà de por! Un mapa del tresor i uns taurons assetjant. Un cofre ple d’ossos que poden esdevenir una maledicció en alta mar. I moltes

Cadascuna de les peripècies d’aquest jove pirata amb la seva àvia, es converteixen en una narració fantàstica. Històries breus, amb molt de ritme i acció, on no hi manca mai una pinzellada d’humor i, on allò que la unió fa la força és una màxima, tots i cadascun dels membres d’aquesta peculiar tripulació són imprescindibles. A més les il·lustracions que donen vida a aquestes pàgines, són un gran encert, segueixen el mateix to del text i resulten agradables i divertides. Per tot plegat, estic convençuda que aquests llibres faran les delícies dels lectors que s’hi capbussin!


Sílvia Cantos

dijous, 3 de desembre del 2015

La decisió de Corrina Park

Per Mireia Martínez


Títol: Ladronzuela
Autor: Michael Cho 
Edició: La Cúpula, 2015
Pàgines: 98
ISBN: 9788416400065
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 12,50€



«Lo eché a perder. 
Me asusté y lo eché a perder hace un tiempo. 
Simplemente no quería verlo.»




Michael Cho s’estrena en la novel·la gràfica amb Ladronzuela, una reflexió subtil sobre les aspiracions, els somnis i la determinació per assolir-los. 

Corrina Park és jove, competent, i viu en una gran metròpolis plena d’oportunitats, o de paranys? D’ençà que va sortir de la universitat, ara fa cinc anys, treballa en una agència de publicitat, però ella volia ser escriptora... Atrapada en una rutina que la deixa indiferent, la Corrina amaga un secret: comet petits furts. Una prova de confiança que la fa sentir una mica més viva. Té les seves pròpies regles, i un modus operandi definit: «La guía de Corrina Park para el hurto (de pacotilla)». Un acte reprovable que manifesta les inseguretats, la solitud i la frustració que experimenta la protagonista en el seu dia a dia. Serà capaç la Corrina Park d’adoptar les mesures necessàries per a capgirar el seu destí? 

Darrerament hem pogut llegir altres còmics que també plantegen els interrogants d’una generació perduda en una societat que els aclapara. Si Solanin d’Inio Asano abordava el tema amb una potent trama, i Inercia d’Antonio Hitos amb una proposta gràfica trencadora, Ladronzuela ho fa des de la quotidianitat i els petits esdeveniments, amb un to pausat i sense grans daltabaixos. Michael Cho plasma amb destresa la solitud de l’individu en les grans ciutats, lluny de casa, i planteja interessants reflexions sobre el món de la publicitat, l’impacte dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Una bona història que es recolza en un dibuix i un color absolutament deliciosos. Estèticament, el treball a dues tintes, negre i rosa, combinades amb el blanc de la pàgina, funciona a la perfecció. 

Recordeu, qualsevol dia pot sortir el sol! La Corrina Park ho sap bé. 


Michael Cho va néixer a Corea del Sud, però va créixer a la ciutat canadenca de Toronto. Ha manifestat que va aprendre l’anglès llegint còmics, per tant, el seu vincle amb el món de la vinyeta es remunta a la seva primera etapa com a lector. Ha treballat amb segells tan destacats com Marvel o DC Comics, a més del New York Times o Penguin Classics. Recentment, Marvel ha anunciat que a partir de febrer de 2016, Cho serà l’autor de més de vint portades alternatives de l’univers All New, All Different Marvel amb personatges clàssics de la casa: Spiderman, Doctor Strange, Inhumans, Daredevil, i molts d’altres. Unes cobertes que es preveuen espectaculars amb el color com a empremta més personal de l’artista.  

Aquí podeu llegir les primeres pàgines.

dimarts, 1 de desembre del 2015

Dos teatres, dues passions i molta música

Títol: Les veus del Liceu
Autor: Xulio Ricardo Trigo
Edició: Columna, 2015
Pàgines: 295
ISBN: 9788466417457
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 19,50€

Potser és aquesta la nostra condemna, 
comunicar-nos només a través de la música.


Avui us proposo descobrir una novel·la molt musical, dues històries d'amor a cavall de dues èpoques i un magnífic teló de fons, el Gran Teatre del Liceu. 

Croats i liceistes, dos bàndols declaradament enfrontats, devots dels teatres Principal i el Gran Teatre del Liceu respectivament. Una rivalitat real a la qual se sumava un tercer grup, els caputxins defensors del Teatre Nou, tot i que aquest no apareix a la novel·la. El Xulio ens transporta a una Barcelona fascinant, on la manera de fer, de vestir, de pensar i de viure, res tenien a veure amb avui dia.

«La passió, l'engany i la venjança eren tres sentiments que s'avenien bé amb el Rigoletto, de Giuseppe Verdi.»

Les veus del Liceu, tal com el seu títol suggereix, és una història molt musical, òperes, intèrprets i compositors desfilen per aquestes pàgines regalant, al lector una experiència multisensorial. S'intueix que aquest és un art que l'autor coneix a fons, doncs la manera com el transmet al lector flueix amb gran naturalitat.

Al 1993 un home tan sensible i meravellosament dotat per la música i alhora tan poc hàbil per interpretar els sentiments d'una dona intensa i inconformista amb veu d'àngel. Uns anòmins que ens tenen a l'expectativa, una dona molt misteriosa amb un passat estranyament desconegut. Mentre al 1860 una juguesca, una colla de senyorets barcelonins i una noia que es troba promesa sense voler-ho amb un home que no desperta en ella el més mínim interès, mentre que un altre, totalment inadequat, li té tots els sentits emboirats amb una sola mirada, però... ai, quina mirada!

Xulio Ricardo Trigo (A Coruña, 1959) és escriptor, traductor i artista plàstic. Té publicades diverses novel·les i llibres de poemes per els quals ha obtingut importants premis com l'Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal, el Miquel de Palol o el Joanot Martorell, per citar-ne només alguns. Ha exercit com a periodista cultural i actualment ostenta el càrrec de sotsdirector a l'Escola de Lletres de Tarragona.

Comença a llegir ara!

Sílvia Cantos

dilluns, 30 de novembre del 2015

L'essència genuïna de l'amistat i la solidaritat

Títol: Cuerdas
Autor: Pedro Solís
Edició: Ediciones Nilo, 2014
Pàgines: 32
ISBN: 9788415658566
Edat: De 5 a 99
Nota: ♥♥♥♥♥
14€ Llibre+DVD



Avui us parlaré d’una proposta molt especial, una història que tocarà la fibra a més d’un i, en la que es posa de manifest la bellesa de la manca de prejudicis que sovint es dóna en els infants, emocionant, delicada i sens dubte, imprescindible!

Hi ha històries entranyables, simpàtiques, dolces, boniques i després n’hi ha d’inoblidables, Cuerdas és de les últimes. Un conte preciós, inspirat en la relació real entre els fills de l’autor, que mostra amb exquisida sensibilitat l’amistat tan especial que s’estableix entre dos infants, un d’ells amb paràlisi cerebral. Una història que no oblidareu i, que trobo especialment recomanable per treballar a les escoles, ben segur que els professors poden treure'n molt de partit a l'aula, no endebades, conceptes essencials com la solidaritat i l'amistat, són l'essència d'aquesta història.

El format original va ser un curtmetratge que ha vist recompensat el meravellós treball fet 160 premis (per ara) entre ells el Goya al millor curtmetratge d’animació espanyol i el Primer Premi al Festival de Cinema Infantil de Chicago. I l’editorial Ediciones Nilo, dins la seva col·lecció Alquitara el publica en format àlbum il·lustrat que es ven conjuntament amb el DVD que conté el curtmetratge. No cal dir que aquest és un regal magnífic, que ja podeu anar anotant a les vostres llistes nadalenques, d’aniversaris o qualsevol altre excusa que necessiteu per fer un regal! ;) A més, sapigueu que el 15% dels beneficis de les vendes es destinaran a la fundació sense ànim de lucre NIPACE (Niños con paràlisis Cerebral), una raó més de pes per comprar aquest títol.



Llegint la dedicatòria, comprens perquè aquest relat és tan especial, és tan colpidora que no trobo les paraules per comentar-la, només puc dir-vos, llegiu-la i emocioneu-vos com ho he fet jo, amb la dedicatòria, amb les pàgines del llibre i amb el curtmetratge deliciós.

A mi hija Alejandra por inspirarme esta historia.
A mi hijo Nicolás, ojalá nunca me hubieses inspirado esta historia.
Te lo dedico a ti, Lola, por todo lo que no has llorado delante de mí.

Pedro Solís (Barcelona, 1968) amb 30 anys va decidir llançar-se al sector del videojoc. Ha desenvolupat diferents tasques en el camp, des d’artista 3D a coproductor en nombrosos títols per a PC i consoles. Ha participat com artista 3D en els curts d’animació Tadeo Jones i Tadeo Jones y el sótano maldito. El seu primer treball com a director i guionista La Bruxa, va ser guardonat amb el Premi Goya 2011 al Millor Curtmetratge d’Animació entre altres premis. Ha treballat com a director de producció als llargmetratges Las aventuras de Tadeo Jones, Atrapa la bandera i la seqüela de Las aventuras de Tadeo Jones.


Si voleu saber més coses sobre Cuerdas no dubteu a visitar la web que han dissenyat amb molts i interessants continguts tant del llibre com del curt.

Sílvia Cantos

dijous, 26 de novembre del 2015

Estimar la natura, tota una aventura

Per Mireia Martínez

Títol: Noah y los dioses del paisaje
Autor: Manuel Gutiérrez 
Edició: Sallybooks, 2014
Pàgines: 32
ISBN: 9788494338120
Edat: a partir 6 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 12€

Com m’agrada descobrir nous segells editorials  que apostin pel còmic, i si a més es tracta de còmic infantil, millor que millor! Si volem futurs adults lectors de còmic, cal fomentar-ne la lectura des de la infantesa, però calen bons títols i propostes engrescadores. Dit això, estic encantada de presentar-vos Sallybooks, una jove editorial amb seu a Antequera (Màlaga) especialitzada en àlbum il·lustrat i còmic infantil i juvenil, que aporta el seu granet de sorra a aquesta noble missió.  Amb una col·lecció de còmic adreçada als més petits, i organitzada en quatre franges d’edat (+3, +6, +9 i +11), Sallybooks destaca per oferir oportunitats a autors novells, i presentar una edició cuidada i exquisida que atorga protagonisme al color . 

Noah y los dioses del paisaje és el primer còmic de Sallybooks que us proposo. Amb guió i dibuix de Manuel Gutiérrez, és una lectura divertida i esbojarrada! 
Els déus del paisatge, representants del regne del riu, el desert, el bosc i els núvols, reben una carta urgent mentre estan reunits en assemblea. Malhumorats per la bona nova, requereixen de manera immediata la presència  de la Noah, una nena amant de la natura i els animals. Capturada  per un eriçó amb molts recursos, la Noah inicia un insòlit viatge a una altra dimensió pels diferents regnes del paisatge: una cursa accelerada nadant pel riu, gambant pel bosc o posant a prova el seu ingeni. Una vegada davant dels déus del paisatge, podrà la Noah tornar a casa? I, què volen d’ella? Li encomanaran alguna missió important?

Manuel Gutiérrez ens ofereix un còmic que connecta els infants amb la natura i els seus valors, alhora que promou comportaments responsables per a la preservació del medi ambient. Conservar el nostre planeta és cosa de tots, petits i grans, i els déus del paisatge així ens ho fan saber: estalviar aigua quan ens rentem les dents, instal·lar de plaques solars per aprofitar el sol o la importància dels tallafocs. Però, al mateix temps, l’ús d’un to divertit i simpàtic fa que la història atrapi ràpidament a la mainada.
La proposta gràfica i el disseny són molt atractius: els colors pastel, les formes geomètriques del dibuix, les trames o els petits motius que repetits com a fons adquireixen un efecte molt decoratiu. L’estructura regular de sis vinyetes per pàgina, amb carrers ben definits i vores arrodonides, facilita la lectura seqüencial per a primers lectors, però sense renunciar al dinamisme de vinyetes dobles o a pàgina sencera en moments puntuals. D’altra banda, el color també ajuda a crear i organitzar el discurs narratiu, ja que cada regne està dominat per un color diferent (verd, groc, vermell i blau), i per tant, podem saber en tot moment on es troba la nostra intrèpida protagonista.


Manuel Gutiérrez (Ceuta, 1981) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Granada el 2006. Ha rebut premis i mencions en l’àmbit del còmic: el 1º Premi “Trazos” Còmic (2007) i el 1º Premi MálagaCrea Còmic (2010). És director d’art de SallyBooks, i el seu còmic Noah y los dioses del paisaje va donar el tret de sortida al catàleg de l’editorial.