divendres, 31 de març del 2017

Rere la màscara del teatre

L’actor Lucas Bilbo
Autor: Àngel Burgas
Edició: Edebé, 2017
Pàgines: 252
ISBN: 9788468331294
Edat: +12 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 9,95€

Tots dos ens havíem convertit en els millors actors del nostre grup, i aquella setmana estàvem vivint la nostra primera prova de foc: jo actuant sense parar i ella fent un mutis dramàtic fora d’escena.

Avui us recomano una història intensa, fosca i inquietant, un relat sobre la lleialtat amb un terrible secret, una novel·la iniciàtica o bildungsroman.

Una misteriosa desaparició, aparentment inexplicable, una noia de bona família, bona estudiant, aficionada al teatre, amb un cercle d’amistats sanes i una relació estable de llarg recorregut desapareix tot d’un plegat sense deixar cap rastre. No sembla un segrest ja que no hi ha una imminent petició d’intercanvi pel seu rescat, però tampoc sembla que hagi marxat per voluntat pròpia, aleshores, on és la Rut Fàbregas?

L’inspector Garrido, és el policia que treballa, sense èxit, per a resoldre aquesta incògnita. No és l’únic que ho fa, però. En Lucas Bilbo, company de teatre de la jove desapareguda intenta esbrinar-ho també pel seu compte. A més, té en el seu haver una pista que ningú més coneix i que pot esdevenir el fil a través del qual es descabdelli l’embullat fil d’aquesta història.

Dir la veritat o mantenir una promesa? Aquesta seria una de les interessants qüestions que es plantegen a L’actor Lucas Bilbo. L’Àngel Burgas, amb la seva vasta experiència, ha teixit una novel·la magnífica, que manté la intriga fins al final, en la que sentiments aliens de culpabilitat, indefensió, agraïment i, fins i tot, d’impotència, constitueixen un còctel desafortunat que deriva en una terrible situació que aboca la protagonista a una desaparició inexplicable.

Una història en flaixbac que passa del present al futur en la que conflueixen curiosos camins. Un thriller disfressat de teatre, un art que pot convertir-se en un immillorable aliat per a les confidències i una misteriosa capsa negra, clímax final d’una història fascinant que atraparà als lectors que s’hi capbussin.


Sílvia Cantos 

divendres, 24 de març del 2017

Una mica d'humor

El gripau i els nens
Autor: Ilan Brenman
Il·lustrador: Anna Aparicio
Traductor: Pere Comellas
Edició: Takatuka, 2017
Pàgines: 40
ISBN: 9788416003723
Edat: de 6 a 9 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15€



Avui us recomano un àlbum il·lustrat irreverent i divertit, una nova història del sempre magnífic Ilan Brenman.

Dos nens, fets de la pell de Barrabàs i a més a més ben tanoques, es dediquen a fer la guitza a tota criatura que troben al seu pas. Micos, gats, gossos i ocells, són víctimes recurrents, un bon dia decideixen concentrar els seus esforços en torturar un gripau, animal que encara no ha tingut la desgràcia de caure a les seves mans.

Si hagués de definir els llibres d’Ilan Brenman amb un sol adjectiu, escolliria gamberro. Per mi, és el mot que més els escau. Les seves històries són molt divertides, iròniques, irreverents i, a vegades, políticament incorrectes, però sempre genials. L’autor brasiler busca agradar als nens i no s’encotilla amb el que resulta més correcte ni pretén donar una moralina al conte i això és justament, per mi, la clau del seu èxit. Bona prova d’això és el seu súper exitós Les princeses també es tiren pets (Animallibres, 2011) versionat al teatre amb molt bona acollida.

El maltractament d’animals com a joc és una d’aquelles coses que ens posen els pèls de punta, però que passa. Sovint, tractar aquests temes requereix una gran sensibilitat i molta mà esquerra. Brenman ho fa, saltant-se totes les normes, presentant-nos a dos nens dolents, perquè no ens enganyem, n’hi ha, i poden tenir les idees més recargolades i perverses. Però contraposar la seva estupidesa amb l’espavilat gripau, provoca un desenllaç delirant, que fan venir ganes d’aplaudir al petit protagonista.

Anna Aparicio, il·lustra aquest àlbum amb gran encert, sumant-se a l’aire distès i divertit de la història. Amb una paleta de colors vius i alegres i uns personatges de gran expressivitat, les seves il·lustracions es converteixen en la millor companyia per al text. El moment del salt del gripau a l’estany és una seqüència magnífica.

Per tot plegat, us animo a llegir, regalar i compartir aquest llibre amb els més petits de casa. Us garanteixo l’èxit!


Sílvia Cantos

dilluns, 20 de març del 2017

Posem-nos al seu lloc

Podries
Autor: Joana Raspall
Il·lustrador: Ignasi Blanch
Edició: Takatuka, 2017
Pàgines: 32
ISBN: 9788416003822
Edat: de 6 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15€

Si tu fossis nat
a la seva terra,
la tristesa d’ell
podria ser teva.

Avui us recomano un llibre molt especial. Un poema il·lustrat, que parla dels refugiats.

Us heu parat mai a pensar que el color de la pell, la llengua, el menjar, la roba, els jocs... tot plegat no és més que una simple coincidència? Que tot podria ser diferent si haguéssim nascut en un altre lloc? Podríem viure millor o pitjor, podríem ser més o menys feliços del que som, però tot i així, seguiríem sent el mateix. Una persona.

Podries és una preciosa poesia de Joana Raspall publicada l’any 1998 dins el recull Com el plomissol. Malgrat la distància en el temps, el tema que toca és tristament actual. Els refugiats. Tots aquests nens i nenes que han hagut de deixar enrere les seves cases forçosament. I encara més enllà, parla de la casualitat, del destí, de la felicitat i de la solidaritat. Aquests valors que tanta falta fan avui dia. I com sempre, la gran virtut de l’enyorada la poetessa, ho sabia fer amb un llenguatge senzill i proper, entenedor i bonic.

Les il·lustracions de l’Ignasi, treballades amb la tècnica de la serigrafia, són d’una bellesa plàstica exquisida. El seu domini de les ombres em meravella. L’expressivitat de la qual aconsegueix dotar els personatges, tant en l’alegria com en la por, és sensacional. Un àlbum ple de color, que ha sabut copsar el to d’aquests versos tan especials i que es presenta en una edició magnífica que el converteix, en un títol ideal per regalar, però sobretot, en un llibre per llegir,  compartir i conversar plegats, petits i grans.


Sílvia Cantos

dimecres, 15 de març del 2017

Existeix l'amistat entre home i dona?

Nosaltres dos
Autor: Xavier Bosch
Edició: Columna, 2017
Pàgines: 560
ISBN: 9788466422017
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 21€

Hi ha mirades que queden. I aquella n’era una.
No se sap per què,
però queden solcades en un plec de la memòria,
per sempre.

Avui us recomano una novel·la magnífica. Una bellíssima oda a l'amistat. Una història per tornar-hi sovint.

Dos amics des de la universitat, el Kim i la Laura. Amb vides molt diferents. Ell, acostumat als luxes i a tenir-ho tot; ella, exigent i lluitadora, feliç amb les coses petites. Comparteixen riures i angoixes des d'aleshores i al llarg dels anys. Les vida passa, canvien els escenaris i els protagonistes, però hi ha una cosa que es manté inalterable, el seu vincle. És possible l’amistat entre un home i una dona?

El Xavier torna a enamorar-nos amb un estil similar al d’Algú com tu, gir radical, després de la sèrie del Dani Santana, amb el que va sorprendre i seduir als lectors. Ara torna, amb una història sobre l’amistat, amistat entre un home i una dona. Un concepte proper a la utopia per a molts. Ell l’explora i condueix a aquell que s’endinsi en el viatge que representa Nosaltres dos, per tres moments diferents en la vida de dos amics. Veurem si aquesta és possible o no. L'ambientació, els personatges i la història, és tan bonic. Les pàgines estan plenes d'emoció però sense caure en el recurs fàcil. Frases i fragments punyents i el suspens fins al final per saber si l’amistat, serà per sempre o transmutarà cap a un altre sentiment.

L’amistat deu ser això: els lligams invisibles amb algú que fa quinze anys que no has vist i és com si hi haguessis parlat abans-d’ahir. Que bonic ha de ser tenir algú així a la teva vida, oi? Algú que sentis proper, malgrat sigui a l’altra banda del món. Algú amb qui discutir pugui ser enriquidor. Algú per qui no dubtis a deixar-ho tot, quan et necessita i córrer al seu costat.

La delicada barrera entre entendre una broma o no fer-ho, les conseqüències que se’n poden derivar. Optar per dir mitja mentida enlloc d’una veritat sencera per facilitar la convivència. L’inexorable pas del temps. La família i els valors, uns pilars que en ocasions poden fer trontollar tot el teu món. Silencis estrepitosos. Riure amb la teva parella, indispensable per mantenir la bona salut emocional. Amistat, amor, gelosia. En definitiva, la vida. Això és el que el Xavier ha sabut condensar en Nosaltres dos.


Xavier Bosch (Barcelona, 1967) és un dels periodistes més respectats del país, a banda d’haver-se consolidat com escriptor amb les novel·les Eufòria, Se sabrà tot i Homes d’honor, protagonitzades per el periodista Dani Santana i, la celebrada Algú com tu, obra guardonada amb el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes. És també el creador de El gran dictat de TV3 i el programa d’entrevistes Àgora. Va dirigir el documental La fleur sobre els 25 anys de la Fundació Josep Carreras i la seva tasca contra la Leucèmia i és present en molts altres projectes en ràdio i televisió. 

He tingut l'immens privilegi de llegir Nosaltres dos, abans que arribi a les llibreries, i avui que es posa a la venda, us garanteixo que és una novel·la excel·lent que llegireu, gaudireu i tindreu ganes de tornar a llegir, ja que sempre ens agrada tornar als llocs on ho hem passat bé, oi? Jo, no tinc cap dubte que hi tornaré en més d'una ocasió!

Sílvia Cantos

dimarts, 14 de març del 2017

Res no és el que sembla

La veritable història del llop
Autor: Nathalie Pons
Il·lustrador: Carlos Lluch
Edició: Barcanova, 2016
Pàgines: 143
ISBN: 9788448941376
Edat: de 6 a 9 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 9,90€

Avui us recomano una lectura enginyosa i divertida amb un interessant rerefons i on res no és el que sembla. Una invitació a no deixar mai de somiar.

El llop està fart de ser sempre el dolent: es menja els nens, espanta les àvies, destrossa les cases i mil coses més. Però això s’ha acabat! Ha decidit netejar el seu nom i donar a conèixer la seva veritable història, però no serà fàcil. L’autora d’aquest llibre va viure moltes aventures fins a descobrir aquest secret i, miraculosament, ha aconseguit deixar testimoni de com és realment el llop.

Una bufera cruel o un refredat descomunal? Una nena mal educada enlloc de l'encantadora i servicial nena que crèiem conèixer. Cabretes trapelles i mentideres i, altres grans mentides que han estigmatitzat un dels personatges més habituals en els contes infantils i, que amb aquestes pàgines, intenta reivindicar-se, demanant veu per explicar qui és realment i aclarir alguns malentesos que l’han convertit en el que molts creuen.

M’ha agradat molt la manera com l’autora aconsegueix transmetre un missatge molt bonic i necessari, sense pretensions d’alliçonar, cosa que no suporto i que tenen el costum de fer alguns autors. Nathalie Pons, mitjançant la narració d’una història, mostra que sempre hi ha diferents punts de vista, que cal aprendre a ser crítics, a respectar els altres i a no fixar-se en l'aspecte extern ni en la fama, que només així aconseguirem ser lliures i aprendre a estimar enlloc d'odiar.

El tàndem protagonista de la història, format per el llop i l’escriptora és magnífic i aporta diferents elements com la bondat, l’empatia, la innocència i la valentia, que el fan molt atractiu als ulls dels lectors.

Com aquell qui no vol, a més, els nens passejaran la mirada per grans noms de la literatura infantil, que mai està de més que els sonin, com ara Kipling, Amades o Isop. Amb un llenguatge planer, una estructura que combina la narració de contes amb l’intercanvi de correus electrònics dels protagonistes, doten la narració d’un ritme àgil que permet una lectura molt amena.

Les il·lustracions de Carlos Lluch, han sabut captar el to de la narració i combinen de manera immillorable. Són intenses, divertides i sobretot molt divertides.

Per tot plegat, penso que La veritable història del llop és un gran llibre per regalar als nens i nenes que comencen a gaudir del plaer que representa la lectura en solitari, però sens dubte, és també una gran tria per fer una lectura compartida!

Fes-ne un tastet aquí!


Sílvia Cantos

dimecres, 8 de març del 2017

Secrets, veritats a mitges i silencis

La senyora Stendhal
Autor: Rafel Nadal
Edició: Columna, 2017
Pàgines: 304
ISBN: 9788466422017
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,50€

Les coses no són mai com semblen;
per comprendre-les t’hi has d’acostar a poc a poc,
amb desconfiança,
i te les has de mirar des de totes les perspectives imaginables.


Us proposo descobrir una novel·la magnífica, que emociona i atrapa, una història plena de silencis eixordadors.

Quan l’últim dia de la guerra una bala sega la vida de la Rossa en un tiroteig a la plaça de Sant Pere de Girona, el destí d’en Lluc queda lligat per sempre al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fill seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes.

La senyora Stendhal és una novel·la plena de secrets, mentides i veritats a mitges, en la que els silencis i allò que es calla són possiblement molt més importants que tot el que es diu. En Dani, en Lluc, la senyora Stendhal i el seu pare, l’avi Dídac, els quatre protagonistes que es reparteixen el pes de la història, són una magnífica col·lecció de personatges, sorgits de la imaginació del Rafel, tan ben construïts, que costa acceptar que siguin pura invenció. M’encanta l’arrencada de la novel·la, una tarda de pluja intensa a la ciutat de Girona i el refugi que representa una llibreria de vell, on el Lluc hi fa una descoberta, que posa en marxa tota la trama, que arriba al seu clímax amb un final trepidant, ple de sorprenents revelacions que desfà un cabdell de fil embolicat que amagava una sèrie d’interrogants.

L’odi de les guerres és un dels fils conductors de la història: els bàndols, les revenges, les males decisions, les represàlies i els maquis. El millor retrat de tot plegat, és una escena carregada d’emocions i filosofia al voltant de l’absurd de la guerra, un passatge extraordinari que desgrana l’enfrontament que es produeix entre l’avi Dídac i en Pijoan.

Rafel Nadal i Farreras (Girona, 1954) escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a 8TV, RAC1 i TV3. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya de maig de 2006 a febrer de 2010, període durant el qual el diari va rebre nombrosos premis, entre els quals el Nacional de Comunicació. És autor d’Els mandarins, un llibre de retrats sobre el poder; Quan érem feliços (Premi Josep Pla, 2012), una obra de referència de la literatura de la memòria, i Quan en dèiem xampany, sobre una saga familiar a cavall de Catalunya i la Xampanya francesa. La maledicció dels Palmisano (2015), la seva anterior novel·la, ha estat traduïda a catorze llengües. 

Comença a llegir aquí!


Sílvia Cantos