dimarts, 25 de setembre del 2018

La llei del silenci

No diguis res
Autor: Raquel Gámez Serrano
Edició: Llibres del Delicte, 2018
Pàgines: 221
ISBN: 9788494788970
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 16,50€

L'adopció era equitativa per a tots dos, el ventre d'Edit no albergaria cap fill durant nou mesos ni existiria cap cordó umbilical.

Avui us recomano No diguis res, un thriller inquietant que et manté enganxada a la seva lectura fins a l’últim punt, on arriba després d’un tram final vertiginós.
La sinopsi ens avança el següent: Quan l’Edit i en Jan es casen i marxen a viure a una casa d’un petit poble, els plans de crear una família feliç aviat xoquen davant la impossibilitat inicial d’ampliar la família. L’obsessió de l’Edit l’empeny a viure en un món irreal mentre en Jan s’allunya de la macabra fantasia que sembla envoltar la llar. Fins que adopten en Demian. La por i els conflictes del passat no resolts s’apoderaran de les seves vides. La situació esdevindrà angoixant i insostenible. Però en una societat on les decepcions s’amaguen, si no s’esmenten, no existeixen.


No diguis res és un gran exercici d’escriptura psicològica, que juga amb els personatges des de l’inici, dotant-los en algun cas d’una aura fosca com en Jan, un home carregat de tantes inseguretats que necessita exterioritzar-les ridiculitzant i menyspreant la seva dona, una dona que arrossega un trauma d’infantesa que no ha superat i l’ha deixat marcada amb quelcom proper a la bogeria. En alguns moments de la lectura, l’autora ens deixa entreveure breus flaixos de pensaments que ens permeten reconstruir el trencaclosques que és el passat de la protagonista, amb retalls d'imatges sincerament inquietants entendrem la seva caiguda a l’abisme on es barregen un trist present i un passat ple d’ombres funestes.


En un món hiper connectat, la parella protagonista decideix fer un gir de 180º a la seva vida i traslladar-se a un lloc idílic tot cercant una serenor que no vol arribar. No diguis res planteja un debat molt interessant al voltant de la paternitat, i l’amor de pares a fills, que en ocasions, pot ser qualsevol cosa menys desinteressat i incondicional. A la novel·la aquesta situació arriba després d’una adopció internacional, però penso que el debat hauria d’anar més enllà, a l’arrel de la qüestió que no és un altre que el fet d’esdevenir mare o pare i els sentiments que et desperten els teus fills, passi el que passi.


Trobem un cert paral·lelisme amb l’obra Demian de Herman Hesse, ja que el Demian sorgit de la imaginació de la Raquel s’emmiralla, en bona part, en el pas per l’adolescència del jove Emil Sinclair de Hesse. Finalment l’autora ret un homenatge a Agustí Vehí amb un personatge tan extraordinàriament perspicaç i suggerent com ho era el propi autor.

Raquel Gámez Serrano és una barcelonina que ja de ben petita va mostrar una passió per la lectura que aviat va derivar en un interès per escriure. Va graduar-se a la Facultat d’Econòmiques de la Universiat de Barcelona en Estudis Immobiliaris i de la Construcció. És Tècnica Especialista en Relacions Públiques i està estudiant Educació Social a la Universitat Oberta de Catalunya. Treballa en un ajuntament i és professora experta de la Generalitat de Catalunya en tècniques de venda, màrqueting i orientació laboral, en un programa de qualificació professional inicial. Ha publicat Los versos de Cira, A la seva pell, Noves dames del crim i Els CIE o la il·legalitat institucional. Com podeu veure, una dona certament polifacètica.

Sílvia Cantos

dijous, 20 de setembre del 2018

La poesia de les segones oportunitats

Aquell antic missatge de l’amor
Autor: Vicenç Llorca
Edició: Columna, 2018
Pàgines: 304
ISBN: 9788466424097
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 18,90€


En aquell moment, vaig descobrir que un petó pot ser
 intens en la seva lleugeresa, loquaç en el seu silenci.


Avui us recomano una novel·la tan carregada de poesia entre línies que la seva lectura és com degustar una saborosa tassa de xocolata calenta una tarda d’hivern. Càlida, dolça, enriquidora i evocadora.

En Xavier Rius, economista de Barcelona format a Nova York, ha de fer front a la pèrdua de la seva feina en el marc de la crisi econòmica i al trencament del seu matrimoni amb la Patrícia. L’aparició d’una antiga companya d’estudis, la Mary, provocarà un huracà de sentiments amorosos a la recerca de la felicitat sota el signe d’un missatge. Alhora, l’aparició d’un llibre estrany a la biblioteca familiar l’introduirà en els secrets de la fundació de Barcelona, amb els seus mites i llegendes. En Xavier viurà el doble repte d’haver de descobrir el sentit dels enigmes de la seva ciutat i els misteris del seu cor. 

Aquell antic missatge de l’amor és una novel·la de pèrdues i guanys, sobretot emocionals. Una història amb uns personatges magníficament construïts, en Xavier, un home en plena crisi personal; en Jordi Reig, un peculiar llibreter de vell, defensor del tractament adequat i sorprenentment hàbil a l’hora de transformar els pensaments d’en Xavier en realitats; la Mary, la tendresa feta dona; contrast de la Patrícia, que mostra les dues cares d’una mateixa moneda, d’ínfim valor... i encara més, la Barcelona fundacional esdevé personatge i trama, descobrint al lector una ciutat, encara més fascinant de la que coneixem amb una riquesa, història i cultural sorprenents.

El Vicenç poeta es deixa entreveure en molts moments de la lectura, Definitivament, la vida se’m mostra amb la seva força de realitat i irrealitat, dimensió numèrica i somni, atzar i traç segur del destí… Ara cal reposar i conciliar tants camins en un camí, tantes ombres en una llum, tants llibres en una vida. Versos d’impecable trenat s’entrellacen amb trames que integren elements tan diversos com l’Alzheimer, l’economia, unicorns, centaures, records, mirades que parlen i literatura, molta literatura.

La novel·la parla de segones oportunitats, la del protagonista en relació amb l’amor, en la feina i també, amb un pare, que ja no hi és, però que a través d’un peculiar fil literari el conduirà a retrobar de nou, un home radicalment diferent del que ell havia conegut. Molt més proper del que ell havia imaginat.

©Ivan Giménez Costa
Vicenç Llorca (Barcelona, 1965) és doctor en Comunicació Social i llicenciat en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana). Amb una trentena de llibres publicats, s’ha dedicat sobretot a la poesia, l’assaig i la novel·la. En el camp de la prosa creativa, ha escrit l’obra En absència de l’àngel (2000) i el 2011 va donar a conèixer la seva primera novel·la, Tot el soroll del món. Com a traductor ha fet versions al català de Carson McCullers, Bernardo Atxaga i Jean Cocteau. També els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües. Col·laborador habitual en premsa i mitjans de comunicació, ha estat secretari de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre de la junta de l’European Writers’ Council. 

Llegiu el primer capítol

Sílvia Cantos