dijous, 12 de febrer del 2015

Ressenya El guardián invisible (còmic)

Per Mireia Martínez

Títol: El guardián invisible
Autor: Ernest Sala, Dolores Redondo
Edició: Planeta Cómic, 2014
Pàgines: 96
ISBN: 9788416090280
Nota

El novembre de 2014, coincidint amb la publicació de la novel·la Ofrenda a la tormenta, l’esperadíssim desenllaç de la Trilogia de Baztán de Dolores Redondo, ens arriba l’adaptació gràfica del primer volum, El guardián invisible, a càrrec d’Ernest Sala. Un còmic poderós que en menys de cent pàgines és capaç de capturar l’esperit d’una novel·la apassionant.

La inspectora d’homicidis Amaia Salazar ha de fer front a un seguit d’assassinats que tenen lloc al poble que la va veure néixer, Elizondo, a la vall de Baztán, Navarra. Cossos de nois adolescents apareixen sense vida en els frondosos i humits boscos pirinencs, crims perpetrats per un assassí que manté en fora de lloc a tot el cos policial. Alhora, Amaia també haurà de plantar cara als seus propis fantasmes personals que es despertaran amb el seu retorn a Elizondo. En resum, un veritable thriller ple de clarobscurs i incògnites.

Per al jove Ernest Sala aquesta és la seva primera obra llarga, i el resultat és esplèndid. El procés d’adaptació de la novel·la en còmic és una tasca difícil, ja que cal realitzar un treball de síntesi exhaustiu però sense perdre de vista l’obra original. Sala ha comptat amb el suport de Dolores Redondo, que li ha concedit autonomia per a introduir certes modificacions en benefici del còmic. Recrea amb habilitat els ambients, els paratges naturals del Baztán i el poble d’Elizondo. Localitzacions que ha conegut de primera mà amb una estada a la regió, i que atorguen veracitat a les seves il·lustracions. El dibuix i el color són enèrgics, en ocasions absolutament ferotges, amb una força brutal que traspassa les pàgines. Un traç rotund i gruixut que contribueix a augmentar el ritme trepidant en què es desenvolupa l’acció, accentuat per una composició dinàmica de la pàgina, amb diferents mides i formats de les vinyetes, al servei de la història. Alhora, estableix un contrast amb moments familiars, tendres i pausats, exempts del ritme frenètic de la investigació policial. Una investigació en la qual els lectors ens convertim en testimonis directes, ja que per mitjà de plans picats de les escenes del crim esdevenim espectadors en primera línia de foc.

A mesura que avancem en la lectura, prenem consciència de la complexitat de la trama, i anem construint el perfil dels diferents personatges aprofundint en la seva personalitat i en els seus secrets. De mica en mica, a través flashbacks reveladors, reconstruïm la història personal i familiar de l’Amaia Salazar per a descobrir quelcom... Sense paraules, no dic res més! Ernest Sala perfila hàbilment el personatge d’Amaia presentant-la com a professional implacable, però alhora amb una dimensió sensible i feble, humana, que genera empatia i proximitat.

Desitjant poder continuar gaudint d’aquesta sèrie en còmic amb Legado de los huesos i Ofrenda a la tormenta, us convido a descobrir El guardián invisible, un còmic que ens atrapa i ens trasllada a Elizondo, la vall de Baztán, un univers particular impregnat de folklore popular, màgia, mites i llegendes que evoquen el poder protector de la natura.


Mireia Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada