divendres, 9 d’octubre del 2015

Ressenya El atentado

Per Mireia Martínez

Títol: El atentado 
Autor: Loïc Dauvillier, Glen Chapron
Edició: Alianza, 2015
Pàgines: 152
ISBN: 9788491040088
Nota: ♥♥♥♥

Quan vaig descobrir que Alianza Editorial publicava l’adaptació al còmic de la cèlebre novel·la de Khadra, El atentado, no ho vaig dubtar, l’havia de llegir sí o sí!
Yasmina Khadra em va captivar amb El què el dia deu a la nit, una magnífica novel·la que sempre recomano amb entusiasme. Darrere aquest pseudònim femení, s’amaga la figura de Mohamed Moulessehoul (Kenadsa, Argèlia, 1955), excomandant de l’exèrcit algerià. Autor de renom internacional, les seves històries ens traslladen a escenaris en conflicte o en difícil equilibri: Tel-Aviv, Kabul, Bagdad o la seva Algèria natal.

Alguns opinen que adaptar obres literàries a la vinyeta respon a fins comercials, una manera més d’esprémer el producte. Personalment, hi estic en desacord. Crec que és una oportunitat excel·lent per a redescobrir una història amb ulls nous a través d’un llenguatge que li confereix nous matisos. L’article De la novel·la al còmic d’Anna Abella (El Periódico, 24 de maig de 2015) analitza aquest fenomen, i recull unes eloqüents paraules del dibuixant Pere Joan: «Dibuixar és adjectivar i extreure, no la història, sinó els adjectius de l'escriptor en imatges. Ser traductor, no de la història sinó del seu món». Per tant, us convido a descobrir el còmic que ens ocupa sense reserves. 

El atentado recull una història colpidora que ens aproxima novament al conflicte entre israelians i palestins. Un atemptat suïcida colpeja la ciutat de Tel Aviv. Amin Jaafari, cirurgià israelià d’origen palestí, assisteix als primers ferits que arriben al centre hospitalari. Després d’aquesta dura jornada, les autoritats li comuniquen que la seva esposa Sihem és la principal responsable de l’atemptat. L’Amin resta en xoc, l’impacte és brutal... De manera sobtada el seu món s’esfondra. És incapaç d’acceptar que la seva parella, la persona amb qui ha conviscut durant anys, és una desconeguda. A partir d’aquest moment, sota la pressió policial i l’atenta mirada dels seus amics, l’Amin inicia un periple per diferents ciutats del país intentant resseguir els passos de Sihem, intentant reconstruir la seva història. Vol respostes, vol comprendre el perquè d’aquest gir en la mentalitat de la seva dona. Però, les respostes mai són gratuïtes, el preu que haurà de pagar serà alt. L’Amin emprèn un viatge sense retorn, cap a la foscor... 

El guió de Dauvillier capta amb encert la intensitat de la història i la complexitat de la trama. El dibuix de línia fina i el color suau de Chapron evoquen la llum mediterrània del Pròxim Orient, alhora que en certs moments adquireixen l'obscuritat de la tragèdia relatada. 
El atentado és una història amb una vigència, malauradament, inqüestionable. Un còmic punyent que recull el vessant més fosc i radical de l’individu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada