dissabte, 31 d’octubre del 2015

El preu de la llibertat

Per Mireia Martínez


Títol: Los leones de Bagadad
Autor: Brian K. Vaughan; Niko Henrichon
Edició: VERTIGO - ECC, 2015
Pàgines: 168
ISBN: 9788416409006
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 15,50 €

«La libertad no se concede: se gana.»

Us convido a descobrir Los leones de Bagdad, una història punyent basada en fets reals que ens trasllada a primera línia de foc d’una ciutat en guerra. Un còmic potent que ens incita a reflexionar sobre valors tan universals com la pau i la llibertat.


Abril de 2003, Guerra d’Iraq. Aquesta és la història de quatre lleons del zoo de Bagdad que durant el bombardeig nord-americà van escapar i deambular per la ciutat arrasada. Moguts per la fam i l’instint de supervivència, la manada de felins s’aventurà per un escenari inhòspit cap a un futur incert i perillós. Rebatejats per Vaughan com a Zill, Noor, Safa i Ali, els lleons són una metàfora del poble iraquià i un reflex dels diferents posicionaments davant el conflicte. Mentre que Zill és el mascle que capitaneja la manada amb pas ferm, la resignació i el ressentiment de Safa, vella i bòrnia pels estralls de la vida, topa amb les esperances de llibertat de la jove Noor, i la innocència i la vitalitat d’Ali, el cadell.
Aquest episodi corprenedor adquireix unes dimensions colossals a través del dibuix de Henrichon. Un dibuix explícit i ferotge, que reforçat per un color intens, és capaç de captar la brutalitat de la tragèdia. Tanmateix, dota als lleons d’una humanitat que desperten la tendresa i la compassió del lector. 

Publicat el 2006, a Espanya el 2007, ECC recupera aquest títol imprescindible en la seva col·lecció VERTIGO, la qual acull un còmic més alternatiu allunyat del clàssic de superherois de DC. La present edició conté material extra inèdit al nostre país. Un total de 30 pàgines amb reflexions dels autors, així com una bona col·lecció de dibuixos preparatoris que són una delícia contemplar. Una bona manera d’apropar-se al procés creatiu d’un projecte tant interessant com torbador.

Brian K. Vaughan (Cleveland, Estats Units, 1976) és autor de còmics tan destacats com Ex Machina, Premi Eisner 2005 (reeditat per ECC, 2014-15); Y, el Último Hombre (reeditat per ECC, 2013-2014); i Saga (Planeta DeAgostini, 2012-2015), que compta amb tres Premis Eisner el 2013 i Millor Obra Estrangera 2014 en el Saló del Còmic de Barcelona. Alhora, compta amb una dilatada experiència en el món de la televisió, com a guionista i productor de la sèrie Perdidos (2004-2010) i La Cúpula (2013).

Niko Henrichon (Quebec, Canadà, 1975) viu actualment al sud de França. Dibuixant i colorista, és també responsable del dibuix de Noé (DeBolsillo, 2014).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada