dimarts, 13 d’octubre del 2015

Passió i bandolerisme en terres mallorquines

Títol: La Malcontenta
Autor: Sebastià Alzamora
Edició: Proa, 2015
Pàgines: 237
ISBN: 9788475885483

Preu: 19€
Nota: ♥♥♥♥


«- Vares vendre es meu home per un tresor que no sabies ni si existia.
No ho vaig fer per cap tresor –va sanglotar. Ho vaig fer per por.
- Por de què?
- Por de vosaltres.
- Te fèiem por? En Joan i jo només mos estimàvem.
          - Tots dos junts fèieu por.»



Res no és més fort que l'amor i, la venjança que aquest pot engendrar. L'Antònia Suau, coneguda com la Malcontenta encegada per la pèrdua del seu home, a qui veu penjar entre una multitud exaltada i desitjosa de sang, es disposa a venjar-se del seu traïdor. 

En un món hostil d'homes més propers a salvatges que no pas a civilitzats, una dona, forta i enamorada fins al moll de l'ós. Presa d'un amor que no veu més enllà del qui estima, malgrat totes les barbaritats que aquest pugui haver comès. Entre bandolers, lladres i assassins, els sentiments i les pulsions humanes donen lloc a un amor apassionat i indestructible que no atén a raons.

Amb La Malcontenta he descobert la figura del bandoler Joan Durí, bandoler que va viure i atemorir la zona de Llucmajor al segle XIX i que, curiosament comparteix nom de pila amb un altre mític bandoler, en Serrallonga. Si bé en Durí és un personatge real, la protagonista de la història l’Antònia, no ho és, tot i que podria haver-ho estat, ella sorgeix de la fèrtil imaginació de l’autor, mercès a la qual pren forma i se’ns presenta absolutament versemblant, una dona bella, de gran caràcter, dura i apassionada.


He gaudit molt amb aquesta lectura, amb el seu to, el ritme imprès en la narració i, especialment amb l’excel·lent ús del llenguatge del Sebastià. Sempre m’ha semblat interessant el dialecte mallorquí, em suggereix una sensació arcaica que trobo lliga a la perfecció amb la trama. Igual de bé connecten les il·lustracions de Carlos Cubeiro que encapçalen els capítols, treballades en linòleum aporten un toc retro molt escaient.

Sebastià Alzamora, autor de reconegut prestigi, crític literari i col·laborador habitual del diari Ara. Ha publicat assaig, novel·la i poesia i ha vist la seva obra reconeguda amb alguns dels guardons més destacats com el Premi Sant Jordi i el Josep Pla entre d'altres. 

Comença a llegir aquí!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada