dissabte, 25 d’octubre del 2014

Ressenya / Presentació Les Mans del Drac

Títol: Les Mans del Drac
Autor: Sebastià Bennassar
Edició: Llibres del Delicte, 2014
Pàgines: 124
ISBN: 9788494106439
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la negra fantàstica, original, adictiva i absolutament trepidant que desmunta els arquetips dels thrillers comercials, carregant amb altes dosis d'ironia i mordacitat, buscant la complicitat del lector que l'entomarà amb bon humor.

Les Mans del Drac és una novel·la negra fantàstica, original, adictiva i absolutament trepidant que desmunta els arquetips dels thrillers comercials i demostra amb contundent irreverència que allò que alguns desgranen com una lenta tortura en 600 pàgines, es pot fer en poc més de 100, fent gaudir al lector de la mateixa manera, però amb una major intensitat, doncs el vertiginós ritme imprès a la història dificulta severament trobar un moment per deixar la lectura, jo mateixa, dilluns al matí no tenia gaire cosa a fer i vaig dir-me, va agafa el llibre del Bennassar que divendres el presentes i encara no l'has començat, llegeix una estona i així comences a pensar en la presentació. Sí, sí, una estona... no vaig poder parar de llegir fins a acabar-me'l! 

Així, d'una sentada, em vaig enfadar molt amb ell, perquè això no es fa, era totalment incapaç de deixar-lo anar, em tenia atrapada! Així que, quedeu avisats! Quan us endinseu en aquesta història, feu-ho amb temps!

Entrem en matèria, què trobem a Les Mans del Drac? Doncs fixeu-vos bé, un mossèn excomunicat que també va ser professor universitari però el van expulsar per estar obsessionat amb les ciències obscures, atonyinar cicles i el català com a llengua idònia per a la realització d'exorcismes seguint l'estela del mateix Verdaguer, en la presentació el Tià es va declarar incondicional dels versos d'aquest poeta, especialment de Canigó i L'Atlàntida

I és que aquest bon home, en Joan Miquel anhela una ciutat tranquil·la, encara millor, si pogués estar completament buida, on ningú l'emprenyés. Considera que el CCCB i el MACBA són els primers edificis que caldria bombardejar a fi que el seu barri del Raval tornés a ser el que era temps enrere, l'autèntic i original barri infame on habitava el maligne. Fixeu-vos que clar ens ho deixa amb el següent passatge:

«Cada dia pregava que arribàs una nova pesta negra que delmàs la població de Barcelona i provocàs un abandó massiu dels carrers del seu barri, sempre superpoblat i de cada vegada més incomprensible per a ell.»

A banda d'aquest singular protagonista, apareixen altres personatges que acaben configurant una novel·la coral on es desenvolupen diverses trames: la principal, un assassí que pretén convertir la Diada de Sant Jordi en una jornada plena de sang i morts anunciant prèviament cadascuna de les seves accions a un periodista que intenta descobrir qui és. Per altra banda, tenim una colla de radicals religiosos que pretenen dur a terme una profecia mil·lenària i, encara més, tenim un tercer front que presenta un grup d'extrema dreta que odia Gaudí i està decidit a deixar una empremta merdosa al seu pas. Cadascuna de les tres s'expliquen amb tres veus narratives diferents, una en primera persona, l'altra en segona i l'altra en tercera amb la qual cosa mostra un domini excepcional de la narrativa. I tot plegat, recordem, ho fa en poc més de cent pàgines, en la que es presenta com una proposta disposada a desmuntar els arquetips imposats per un cert tipus de literatura comercial, en Tià ho deixa clar, es pot escriure una gran història sense necessitar una quantitat indecent de pàgines.

Aquesta és la nova proposta de Llibres del Delicte, aquesta editorial liderada per Marc moreno, que amb poc més d'un any de vida, ofereix un catàleg dedicat íntegrament a la novel·la negra que compta ara mateix amb sis títols publicats, i dos més a puntet de sortir del forn que prometen ser grans propostes; una de l'Anna Villalonga i l'altra escrita per un impressionant pòquer d'autors: El mateix Bennassar, Lluís Llort, Salvador Macip i Marc Moreno, confesso que espero aquest títol en candeletes!

Un retrat àcid de la societat catalana en un dia clau, la tan nostrada Diada de Sant Jordi, on no hi manquen la corrupció dins els cossos policials, les misèries de l'entorn editorial i periodístic, una Santa, patrona oblidada reconvertida en protagonista involuntària d'uns fets d'allò més escabrosos, un espia de l'església, un expert en exorcismes i, per descomptat, un assassí recargolat. Tot això configura una superba novel·la, imprescindible que us encantarà, si més no amb mi va ser així i només em queda recordar-vos una cosa, penseu que s'ha d'anar molt en compte amb el que es desitja, perquè podria esdevenir realitat.

Aprofito aquestes línies per donar les gràcies al Tià i al Marc Moreno, per la seva proximitat i per regalar-nos una vetllada d'allò més agradable parlant de literatura. :)

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada