dijous, 9 d’octubre del 2014

Ressenya Me acuerdo

Per Mireia Martínez

Títol: Me acuerdo
Autor: Zeina Abirached
Edició: Madrid, Sins Entido, 2009
Pàgines: 94
ISBN: 9788496722521
Nota: ♥♥♥♥♥

Amb les paraules Me acuerdo, repetides a manera de mantra, Zeina Abirached (Beirut, 1981) rememora els seus records d’infantesa a la ciutat de Beirut als anys 80, una ciutat en guerra. Un testimoni biogràfic i emotiu que parla d’una guerra que penetra de manera inexorable en la vida quotidiana de la família d’Abirached. 

El perill que suposava el trajecte de casa a l’escola, els talls d’electricitat, el parabrisa amb forats de bala del Renault 12 de la seva mare, la motxilla que reposava als peus del seu llit per si havien de sortir fugint, la col·lecció de fragments d’obús del seu germà petit o el costum del seu pare d’escoltar la música molt alta per silenciar el soroll de les bombes. Aquestes escenes carregades de dramatisme contingut condicionen la infantesa de l’autora. 
 
De lectura àgil, amb tocs d’humor tot i la tragèdia. Amb un dibuix de línia gruixuda i arrodonida, en blanc i negre, que emfatitza la càrrega emocional de les escenes. Me acuerdo fa pensar en la celebrada Persèpolis de Marjane Satrapi en quant a tema i estètica. No obstant, Abirached aconsegueix desenvolupar el seu propi llenguatge i estil. Així ho demostra en la potència en l’ús del negre com element narratiu, n’és un exemple una doble pàgina en un negre absolut que ho transmet absolutament tot: foscor, por, silenci... 

“No me acuerdo del último día de la guerra” són les darreres paraules d’Abirached en la contraportada del llibre. Unes paraules plenes de sentit.

Mireia Martínez Bailón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada