dimarts, 20 de gener del 2015

Ressenya La Reina de diamants

Títol: La Reina de diamants
Autor: Bennassar, Llort, Macip, Moreno
Edició: Llibres del Delicte, 2014
Pàgines: 160
ISBN: 9788494106477
Nota: ♥♥♥♥♥

Aquesta setmana se celebra la tercera edició del festival Tiana Negra i la ressenya d’avui és un dels títols presents a la cita. Una història fidel al gènere fruit de l’experiment de quatre ments perverses de la literatura catalana, que han demostrat complementar-se d’allò més bé!

Empresaris catalans endeutats amb persones poc recomanables. Gàngsters russos instal·lats a la Costa Brava. Prostíbuls en crisi que naveguen a la deriva. Albano-kosovars especialistes a assaltar xalets. I un bon grapat de diamants dins d’una caixa forta que resoldran la vida de qui els tingui en el seu poder... al final de la partida.

En Llort dóna el tret de sortida amb unes pàgines inquietants que corprenen al lector fins que fa un sobtat canvi de to amb el seu inconfusible estil irònic i carregat d’un humor més negre que el sutge. Cadascun dels autors ha escrit un capítol de la història, trobem diferents estils i diferents veus narratives, cadascuna mantenint la seva pròpia personalitat, però sorprenentment empasten de meravella, els capítols s’enllacen mantenint el ritme de la narració.

Treballar a vuit mans, dues d'elles des de l'estranger, malgrat semblar quelcom complicat de gestionar, ha estat un joc de nens per als autors, que expliquen com de bé s'ho han passat, discutint per un apòstrof i donant-se el peu corresponent. Marc Moreno, a més de ser un dels coautors és l'editor de la criatura i ha exercit com a tal en el procés de creació, del que sens dubte és un resultat més que satisfactori d'aquest curiós experiment.

Com a apreciació personal, trobo que la trama té un punt misogin que situa el paper de la dona a ras de terra, a la història és sovint menystinguda i vexada, l'argument ho requeria, d'acord, però nois... tant? He de reconèixer que en alguns moments m'he sentit violentada, tot i que he de dir que en la part final m'hi he reconciliat ;)

Resumint, una bona novel·la negra, amb tot allò que ha de tenir, originalment confeccionada per quatre veus potents de la nostra literatura, i doncs, a què esperes a llegir-la?

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada