divendres, 31 de maig del 2013

Ressenya El fantasma de Canterville

Títol: El fantasma de Canterville
Autor: Oscar Wilde
Traductor: Esther Tusquets
Il·lustrador: Oski
Edició: Libros del Zorro Rojo, 2012
Pàgines: 107
ISBN: 9788494033667
Edat: a partir de 10 anys
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano un llibre il·lustrat magnífic, la reedició que recupera una obra imprescindible, descatalogada durant dècades. Un dels textos més celebrats d’un dels grans noms de la literatura anglesa universal: Oscar Wilde i l’inoblidable conte «El fantasma de Canterville».

Tot i que la història és coneguda per tots, refresquem-la, una família americana compra i es trasllada al Castell de Canterville, situat en un preciós indret proper a Ascot, Anglaterra. Lord Canterville, antic propietari del castell, l’adverteix que el fantasma de sir Simon de Canterville ronda per l’edifici des de fa més de tres-cents anys, després d’assassinar a la seva dona lady Eleonore de Canterville. Tot i així el Sr. Otis i la seva família s’hi instal·len burlant-se constantment del fantasma. L’espectre no només no aconsegueix espantar-los, sinó que més aviat es converteix en la víctima de les bromes dels terribles bessons.



El títol que us recomano avui em permet insistir, una vegada més, en la importància d’acostar els clàssics als joves lectors, en ocasions, aquest acostament resulta molt complicat i fins i tot inapropiat, degut a les edicions que pensen poc amb aquest perfil de lector. Sortosament, cada cop són més les editorials que aposten per presentar edicions curosament treballades, ben cuidades i dirigides a ells, és el cas d’aquesta edició de luxe que ens presenta El Zorro Rojo, un treball que uneix tres noms de bandera: Oscar Wilde, Oscar Conti i Esther Tusquets. Un text excel·lent, distès, irònic i molt divertit que descriu algunes situacions tan surrealistes que atrapen al lector i aconsegueixen submergir-lo de grat en una obra clàssica. Acompanyar-lo de les il·lustracions de l’argentí Oski, és probablement un dels inputs més intel·ligents que li sumen un valor afegit a la obra, el treball de línia caricaturesca és el millor complement possible a la història d’aquest fantasma incomprès.

«El fantasma de Canterville» fou publicat originalment el febrer de 1887, a la revista The Court and Society Review, i editat, junt amb altres contes en el volum de 1891 «El crimen de lord Arthur Savile y otras historias». Oscar Wilde capgira en aquesta obra, amb un irònic i subtil sentit de l’humor, l’atmosfera tenebrosa del clàssic relat de terror i contraposa el pragmatisme nord-americà amb la tradicional aristocràcia britànica.

Llegeix aquí el primer capítol


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada