divendres, 24 de maig del 2013

Ressenya Els fantasmes de Dalí


Títol: Els fantasmes de Dalí
Autor: Xavier Gual
Edició: Columna, 2013
Pàgines: 288
ISBN: 9788466416825
Nota: ♥♥♥♥



Avui us recomano una lectura apassionant, un thriller psicològic que ens arrossegarà com un espiral dins el fascinant món de Salvador Dalí. Una novel·la addictiva i excitant, tal com va ser la vida i obra del geni de Figueres.

Una nit, un vell i decrèpit Dalí rep una misteriosa visita. Alguns anys més tard, en Guillem, amb el pretext de documentar-se sobre la bogeria del pintor, viatjarà a Figueres i Portlligat, on compartirà estada amb un antic company d'estudis, l'Hèctor, i la seva parella, la Vicky. En Guillem està obsessionat per Dalí, amb qui creu que té més coses en comú a part del deliri. De mica en mica s’aniran descobrint els seus foscos motius.

Xavier Gual és professor de secundària i periodista, té diversos títols publicats per nens, joves i adults. Amb «Els fantasmes de Dalí» ens convida a capbussar-nos en l’univers surrealista del mestre, composant un relat de ficció sobre el declivi dels últims temps de la que, possiblement sigui, la figura més destacada de la història de l’art català fins a la data, l’eclipsi d’un geni que va viure entre llums brillants i agonitzà entre ombres tenebroses.

«Tot artista ensopega després d’assaborir la glòria. El món s’encarrega de ser cruel amb els genis. Només els millors reneixen de les seves cendres i tornen a triomfar abans de morir. Alguns gràcies a la seva mort.»

Amb aquesta novel·la, l’autor teixeix hàbilment una teranyina en la qual desgrana dues històries que tot i ser, d’entrada, fils independents, acaben trobant-se per abraçar-se sorprenent del lector. Una història amb un nucli de personatges misteriosos, que amaguen secrets i fosques intencions que estimulen la imaginació de qui vola per les seves pàgines i que desgrana una col·lecció de paranoies crítiques que et transporten a l’univers de Dalí.

«Els fantasmes de Dalí» és una magnífica oportunitat per descobrir la obra d’un dels més grans genis que ha donat la història, un recorregut per els punts clau de la seva vida: La torre Galatea del seu Museu de Figueres, el Cap de Creus, el castell de Púbol, Portlligat, tot un seguit d’indrets i paisatges que irremeiablement desitjareu visitar un cop finalitzada la lectura d’aquesta novel·la. D’aquestes pàgines es desprèn que Xavier Gual s’ha documentat a consciència abans de posar-se a escriure, la que crec, hauria de ser una lectura obligatòria per a qualsevol persona interessada en Salvador Dalí, que tot i mitjançant la ficció, estableix una diferència entre la persona i el personatge.

«S’havien acabat les festes, les aventures, els viatges.
Se li havia acabat l’art i la capacitat de treballar en condicions.»

Absorbent, excitant, descarat i apassionant, un llibre dali-ciós!!  ;-)


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada