dissabte, 15 de juny de 2019

D'un vespre qualsevol al dia més inversemblant


Pes mort
Autor: Llort
Edició: Alrevés Crims.cat, 2019
Pàgines: 180
ISBN: 9788417077891
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 17,00€


Els mecanismes mentals de supervivència són inescrutables i poden resultar sorprenents i recargolats. I deliciosos.


Avui us recomano una novel·la genial, una dramèdia amb l’inconfusible marca personal de l’autor, consistent en un còctel de crítica social, política, ironia fina i unes gotes de mala llet, marca de la casa.

Dramèdia és un terme de creació recent que defineix un drama amb pinzellades de comèdia o una comèdia amb tocs de drama, és a dir, una vida qualsevol. En aquest cas la de cinc personatges que carreguen cadascú la seva culpa. Un pes mort.

Tots vivim dins una dramèdia, si tens sort hi haurà més de comèdia, i si et toquen males cartes, el drama guanyarà la partida. Pes mort parteix d’una situació tan quotidiana com que l’hem viscut cadascú de nosaltres que, això sí, tot d’un plegat dona un gir inesperat que ho posa tot de cap per avall. Portant als protagonistes que s’hi veuen involucrats, a prendre una sèrie de decisions i és que la vida és això, decidir, triar, escollir una opció i descartar-ne d’altres. Aquestes decisions, ens defineixen, ens acaren al que som de debò.

Llort explora el sentiment de culpa, a través dels seus protagonistes, una emoció que sovint s’escapa del nostre control, oprimint-nos, escanyant-nos. Els punts de vista que ens presenten les diverses veus  dels personatges en una mateixa escena, ens mostren una visió de 360° de la història i deixen al descobert aquelles petites hipocresies que a tots, en una o altra ocasió, se’ns escapen.

La novel·la s’estructura en dos plans narratius diferenciats, el primer més formal i descriptiu i el segon, on esclata una situació que passa de sorpresa a esbojarrada passant per diferents estadis de bogeria i surrealisme. M'encanta la història que l’autor s'ha tret del barret perquè, entre altres coses, aconsegueix que el lector s'enganxi a la història i no vulgui deixar de llegir. Un altre punt fort, és la transició del to còmic i irònic, que fa somriure i riure en alguns moments fins que, tot d'un plegat, pam! Amb un triple salt mortal ens congela el somriure.

Necessiteu més arguments? Afanyeu-vos a anar a la llibreria a comprar Pes mort i prepareu-vos per una lectura hipnòtica.

© Pere Tordera
Lluís Llort (Barcelona, 1966) signa les novel·les només com a Llort. Des del febrer del 1986 treballa al diari Avui, actualment El Punt Avui. Ha publicat centenars d’articles, molts d’informació, però la majoria d’opinió, creació o crítica; els últims quinze anys al suplement Cultura. Des del 1999, ha publicat deu novel·les, i tretze títols infantils, entre ells No n’estiguis tan segur (Alrevés, 2016), la sèrie infantil Sóc un animal (Barcanova, 2015) coescrita amb Salvador Macip i il·lustrada per Sergi Càmara, La Reina de diamants (Llibres del Delicte, 2014) coescrita amb Salvador Macip, Sebastià Bennassar i Marc Moreno, Herències col·laterals (La Magrana, 2014), Si quan et donen per mort un dia tornes (La Magrana, 2012) i Camaleó (Proa, 2001). També ha escrit una vintena de guions per a sèries d’humor de televisió.

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Tujuan adalah teori yang banyak orang pahami namun sulit untuk didapati. Buktinya bisa dilihat ketika seseorang main judi sbobet mobile. Kenapa begitu ? Karena dari kejadian tersebutlah kamu bisa tahu apakah seseorang memiliki (Baca Selengkapnya Disini...)

    ResponElimina