dimecres, 19 de juny de 2019

Un debut que enamora


Entre el cel i la terra
Autor: Gerard Quintana
Edició: Columna, 2019
Pàgines: 368
ISBN: 9788466424806
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 20,50€

 
Els humans acostumem a tenir por de la llibertat.
Fins que no ens queda més remei que ser lliures.


Avui us recomano el sorprenent debut literari de Gerard Quintana, que es referma com a reeixit artista multidisciplinari, amb una de les millors novel·les sobre l'amor que podeu llegir!

Entre el cel i la terra és una novel·la completa, rodona. Un excel·lent retrat del postfranquisme amb uns personatges perfectament construïts. El Patxi, la Neus i l'Àngels, el Bru i la Clara, traspassen el límit de la pàgina apropant-se al lector fins a confraternitzar-hi, dirigint-se-li de tu a tu. Veritats, secrets, la recerca de la bellesa, vincles de sang i amor i la vida, que en ocasions se'ns escapa mentre pensem a viure.

Amb una omnipresència musical entre línies que atorga una sonoritat encisadora, Quintana no es limita a desgranar referències sinó que les amalgama dins la trama convertint-les en elements tan necessaris com els signes de puntuació. Les emocions a flor de pell i l’amor, en totes les seves formes, amaren les pàgines d'aquest llibre. És innegable que el Gerard és un artista complet, la mostra és que en la novel·la que ha escrit se'n representen múltiples cares: música (evidentment), fotografia i pintura. Celebro que no es limiti a fer una tirallonga que demostri els seus coneixements, sinó que ens ofereix píndoles de qualitat, com la preciosa història que amaga L'Angelus de Millet, magníficament lligada amb la trama de la novel·la; o l'enginyosa intervenció de Paco de Lucía en una entrevista, i la conseqüent pallissa que va rebre com a represàlia.

Amb un subtil joc metaliterari, acompanyem en Bru, en el procés d'escriptura de la seva novel·la i, fins i tot, el seu primer Sant Jordi com escriptor. Resulta inevitable pensar en si, en aquest punt, no estarem vivint l’experiència del propi Gerard.

Entre el cel i la terra està plena de moments de lectura fascinant, alguns d’excelsa tendresa i altres, terriblement corprenedors, narrats tots ells amb una elegància i un estil sensacionals. Però alhora, també desgrana moments que retraten de meravella la llibertat i la disbauxa. Sens dubte és un llibre d’aquells que, un cop llegit, saps amb certesa que hi tornaràs, per assaborir-lo novament.  

©Sergi Alcàzar
Gerard Quintana (Girona, 1964). Va iniciar la carrera de periodisme a la UAB i la d’interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona. És conegut per ser el cantant de la banda gironina Sopa de Cabra des del 1986 i l’autor de cançons com «Camins» o «El Far del Sud». Amb gairebé vint-i-cinc treballs discogràfics realitzats i més de dues-centes cançons i adaptacions, aquesta és la seva primera incursió en la ficció literària. Actualment exerceix de president a l’Acadèmia Catalana de la Música. Al llarg dels darrers vint anys ha col·laborat en diversos mitjans, com ara Catalunya Ràdio, ComRàdio, Catalunya Cultura, RAC1, TV3, Canal 33, Ara, El Periódico de Catalunya o Avui (Rock & Clàssic). El 2002 es publicà el llibre Què pensa Gerard Quintana a partir de converses amb el periodista David Talleda. El 2012 va publicar el llibre Més enllà de les estrelles, amb el fotògraf David Julià, on narra la trajectòria de Sopa de Cabra a partir dels tres concerts de celebració dels 25 anys del grup al Palau Sant Jordi de Barcelona, el 9, 10 i 11 de setembre del 2011. Aquest cop ha complert la seva paraula amb escreix: sempre va dir que no escriuria una novel·la abans de fer cinquanta anys. Es considera un activista cultural. 

Comença a llegir aquí mateix!

Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Tujuan adalah teori yang banyak orang pahami namun sulit untuk didapati. Buktinya bisa dilihat ketika seseorang main judi sbobet mobile. Kenapa begitu ? Karena dari kejadian tersebutlah kamu bisa tahu apakah seseorang memiliki (Baca Selengkapnya Disini...)

    ResponElimina