divendres, 13 de juny del 2014

Ressenya Si quan et donen per mort un dia tornes

Títol: Si quan et donen per mort un dia tornes
Autor: Llort
Edició: La Magrana, 2012
Pàgines: 219
ISBN: 9788482645810
Nota: ♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la negra imprescindible, intriga i acció narrades amb un ritme constant que captura irremeiablement al lector.

Sona el timbre. Quins sentiments remouen la mare quan obre la porta i reconeix el fill, que va desaparèixer fa anys? Com reacciona, ara que no li vol explicar on ha estat, amb qui? Ara que calla què li va passar. Per què l'Agustí ha estat catorze anys i mig desaparegut? I perquè ha tornat? I, sobretot, què l'obliga a callar?

«Les fotos són molt importants, són els records més fidels que tenim (...)
Són tal qual, sense els canvis de la memòria. Les fotos no tenen Alzheimer.»

L’epopeia d’una mare i una germana per intentar que la recerca del seu fill no s’aturi, quan les vies oficials exhaureixen els recursos establerts. El sentiment de culpabilitat d’un pare, potser massa estricte. Un clàssic, la festa dels sanfermines amb els encierros i l’ambient de rauxa i excessos que aporten un nivell de risc a les curses. Tot plegat, embolcallat en una atmosfera de misteri que ronda fins passades les cent pàgines ens té intrigats mirant d’esbrinar, quin és aquest inquietant secret que amaga l’Agustí, un secret capaç de fer-lo viure en aquest infern que descrivia Sartre, un infern que descobrim en breus passatges descarnats que traspassen la dimensió de la pàgina i et fan sentir un patiment “real” per aquest pobre desgraciat.

La seva estructura de capítols curts aporta  un ritme súper àgil a la lectura i el fet d’identificar-los temporalment facilita que no ens perdem i puguem seguir fàcilment el fil dels esdeveniments, tot i saltar contínuament del present al passat. En Lluís deixa entreveure la seva vessant més rockera, deixant caure algunes referències musicals força interessants com la música de Robert Plant i Jimmy Page.

Si després de llegir aquesta història (cosa que heu de fer!) us pregunteu: Seran reals tots els noms de poblacions que cita el llibre? Ja us avanço que la resposta és “Sí”. La Felicidad, el Recuerdo, el Placer, el Reposo, la Soledad, El Calvario, La Conspiración... Si no us ho creieu aneu a Sant Google i descobriu-ho vosaltres mateixos! ;)

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada