divendres, 1 de febrer de 2019

La veritat està sobrevalorada

Tots estimem l’Emma
Autor: Àngel Burgas
Edició: La Galera, 2018
Pàgines: 239
ISBN: 9788424663254
Nota: ♥♥♥♥
Edat: A partir de 14 anys
PVP: 17,95€

La vida pot canviar en qüestió de segons.
 Allò que semblava etern s'esvaeix amb una bufada.
Tot allò que sembla inalterable resulta destructible.
Sense esperar-ho ni preveure-ho.

Avui us recomano una novel·la juvenil sensacional, un thriller addictiu centrat en la família i els secrets que, totes amaguen, escrita amb diferents narradors que atorguen a la lectura, una agilitat perfecta per al lector jove.

L'Emma va rebre la trucada dilluns a la tarda. Tot va començar amb aquella trucada. La pantalla del mòbil indicava que era un amic de la colla... però la veu era una altra. Algú havia trobat el mòbil extraviat. Algú havia reconegut l'Emma per les fotos que hi havia a la galeria. Algú s'havia trasbalsat molt i va decidir contactar-hi. Algú entraria en la vida de l'Emma per transformar-la i canviar-la per sempre.

La família de sang és la que et toca, no la tries, t’agradi més o menys és la que t’acompanyarà tota la vida. Aquesta imposició natural, fa que en moltes llars, s’esdevinguin secrets, en ocasions prou incòmodes com per volatilitzar la benenentesa i desmuntar tot el món que un s’havia construït. Això és el que li passa a l’Emma, quan tot d’un plegat descobreix, un fet del seu passat que li havien amagat i que ho canvia tot. La necessitat de saber la portarà a emprendre una aventura durant la qual, viurà moments de gran tensió i aprendrà que possiblement el concepte de veritat absoluta està sobrevalorat.

La família és l’eix central de la novel·la, entre altres grans reflexions en trobem una que mostra com per inconscient que sigui i malgrat totes les ensarronades que pugui fer, un fill no deixa mai de ser-ho, ho veiem amb els pares de l'Ignasi que les passen de tots colors i pateixen el que no està escrit, però tot i així, no deixen mai de ser al seu costat. L’art, com a motor de fuga per cercar la bellesa i benestar, regala algunes reflexions precioses. La manca de disposar de mecanismes de defensa, tot i ser conscients que en qualsevol moment, la vida pot girar-nos l’esquena, posa en una difícil situació a la protagonista que transita en el seu pas cap a la maduresa, lleugerament forçada per els fets desencadetats.

La ciutat de Nàpols, esdevé un indret d’idíl·lica decadència on de bona gana t’hi traslladaries, quan llegeixes les precioses descripcions que en fa l’Àngel. Personatges foscos, que sense saber ben bé el per què, desperten el teu rebuig, conviuen amb d’altres tan lluminosos com l’Abel, generós, honest i encisador. Companys de vida com ell, permeten que malgrat tot se’t giri d’esquena, valgui la pena seguir endavant.

Àngel Burgas (Figueres, 1965) és escriptor. Pertany al consell de redacció de la revista Faristol especialitzada en literatura infantil i juvenil, i és un dels membres de "Libres al replà", bloc especialitzat en LIJ. Compagina la literatura per adults amb la literatura per a joves. Ha obtingut guardons com ara el Premi Mercè Rodoreda, el Folch i Torres, el Joaquim Ruyra o el Galera Jóvenes Lectores. Ha fet cursos de narrativa creativa i ha impartit classes al màster de Foment de la lectura a la UB. Actualment és jurat del Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions, porta els clubs de lectura del Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès. La seva novel·la per a joves, Noel et busca (la Galera 2012) va obtenir el premi Crítica Serra d'Or 2013, ha estat seleccionat per a la llista d'honor de l'IBBY i com a finalista al Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil del Ministerio de Cultura espanyol. En aquest bloc us hem parlat també de Kalimán en Jericó (Bambú, 2014) i L’actor Lucas Bilbo (Edebé, 2017)

Comença a llegir aquí

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada