dimarts, 22 de gener de 2019

El pes d'una ombra

El Far
Autor: Maria Carme Roca
Edició: Columna, 2018
Pàgines: 352
ISBN:  9788466424493
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 20,50€
Premi Prudenci BertranaPer què hi ha persones a qui ho perdonem tot? 
I a d'altres, en canvi, per què costa tant?


Avui us recomano una novel·la fantàstica. Amb una arrencada emocionant, una escena dalt d'un far enmig d'una gran tempesta que ens deixa amb l'ai al cor i una de final, francament estremidora, que dona sentit a una complexa relació pare filla. 

Secrets que desperten la curiositat del lector. Petites venjances en forma de magdalenes caducades i uns personatges magníficament dibuixats com la Cinta, l'August, la Tònia o la Diana, entre molts altres, configuren una novel·la coral, amb múltiples veus narradores que van desgranant el relat amb una estructura curiosa i molt interessant que atorguen a la lectura un ritme molt àgil. Les males relacions entre la família i la hipocresia com a mode de subsistència per a alguns, es contraposen amb les veus dels morts que ens revelen secrets que els vius s'afanyen en mantenir ocults.

A través d'en Maurici, sobretot, veiem un interès en les polítiques mediambientals i de conservació de la zona. Tota una declaració d'amor al Delta! I enmig de tot això: el far, un personatge més de la història, per la seva presència i rellevància, un dels dos gegants de ferro que protagonitzen la història, ell i el padrí Agustí.

El final de la guerra, la batalla de l'Ebre, el general Líster i la crema del far per evitar veure'l en mans enemigues, així com els horros succeïts a la comissaria de Via Laietana de la mà dels germans Creix, permeten al lector descobrir alguns dels retalls de la història del nostre país, possiblement menys coneguda dins del període històric.

La força del mar, de l’amor, de la voluntat i també de l’odi construeixen una novel·la colpidora i sorprenent en un dels indrets més inhòspits del món: el far de l’illa de Buda.


Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), historiadora i filòloga, des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura. D’ençà d’aleshores ha publicat una cinquantena de llibres. La seva obra s’adreça tant al públic infantil i juvenil com a l’adult. La passió que sent per la literatura i la història fa que sovint les uneixi i escrigui novel·la històrica. L’any 2006 va guanyar el Premi Nèstor Luján amb Intrigues de palau. En aquest mateix bloc hem parlat d'altres títols seus com La Merla blava (La Galera, 2015), Els mitjons de l'ogre (Jollibre, 2016), A punt d'estrena (Columna, 2016), La noia del club (Bromera, 2017) i Selfies al cementiri (Barcanova, 2017).

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada