dissabte, 12 de gener del 2019

Un dolç viatge en el temps

La Maleta
Autor: Núria Parera
Il·lustrador: María Hergueta
Edició: Babulinka Books, 2018
Pàgines: 81
ISBN:  9788494584367
Nota: ♥♥♥♥
Edat: A partir de 12 anys
PVP: 14,90€

Eren temps de canvis.
Arraulit vora el braser, en Joan
Aprenia amb delit paraules noves,
Com solidaritat i llibertat.


Avui us recomano una lectura sensacional, una passejada per més de 100 anys d'història, com una càpsula del temps, engalanada amb unes il·lustracions precioses, un nou títol que segueix fent justícia a la col·lecció Petites joies per a grans lectors.

Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor? Una maleta que passa de mà en mà, testimoni silenciós de vides diferents que transcorren durant el segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, el fes l’amor i no la guerra, la caiguda del franquisme. I les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. Un relat poètic que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou.

La Maleta és una col·lecció d'instantànies magníficament ben trenades, que confeccionen un relat preciós que esdevé interessantíssim viatge en el temps. La Gran Guerra i la Guerra Civil, dos períodes tràgics de la nostra història, capturats a la perfecció per l’autora, amb una increïble brevetat. M’encanta la seva habilitat per a retratar passatges de gran transcendència històrica amb una precisió delicada i impecable. Una línia temporal junt amb el comptador de pàgines ens permet en qualsevol moment de la lectura, situar-nos en el temps. Així mateix els apunts cronològics que trobem al final del llibre, li donen un valor afegit per treballar a l'escola o institut, dotant al llibre de múltiples possibilitats, a més de la lectura per plaer.

A mesura que avancem en la lectura, veiem com la maleta, protagonista indiscutible de la història, evoluciona segons les necessitats de cada moment i del propietari, a les mans del qual es troba, sempre interessant i, per descomptat, funcional. Ara bé, el seu destí al camp de refugiats és dels més dolços, doncs esdevé bressol per un nadó, un recer d'escalfor en un espai inhòspit.

Núria Parera Ciuró. Va néixer a Barcelona el 1972. És llicenciada en Ciències de la Informació i s’ha format com a escriptora a l’Obrador de la Sala Beckett, a Barcelona. Com a guionista de sèries d’èxit de televisió ha format part de l’equip de Ventdelplà, Infidels, La Riera i Les de l’hoquei, entre moltes altres. També ha escrit teatre per a joves i contes, com la col·lecció Les aventures de la gata Marga (Alrevés) i l’àlbum El meu avi i jo (Juventud). També col·labora com a periodista i és professora de guió.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada