diumenge, 23 de novembre del 2014

Ressenya La sopa de l'avi

Títol: La sopa de l’avi
Autor: Mario Satz
Il·lustrador: Albert Asensio
Edició: Babulinka, 2013
Pàgines: 60
ISBN: 9788494159008
Edat: de 12 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥♥

Atenció amics professors de secundària i pares d’adolescents, el títol que avui us proposo és una lectura imprescindible, una càpsula de literatura deliciosa amb una historia d’amor entre avis i néts. 

Una adolescent que ha decidit morir sota el pes incongruent de l’anorèxia és salvada in extremis pel seu avi jubilat que la cura amb un “senzill” plat de sopa. La curació d’una malaltia com l’anorèxia no és fàcil, però no hi ha vis mèdica que superi l’amor, que és el que en definitiva acabarà ajudant la Catalina, qui molt aviat haurà de retornar al seu avi allò que aquest li va transmetre. 

«Que els seus somnis fossin millors que la seva realitat empitjorava les coses ja que donava ales a la seva fosca determinació fent-li pensar que tot allò que era impossible en la vida era ple de possibilitats en la mort.»

Un tòpic esdevé certesa amb aquestes pàgines, "l'ingredient principal és l'amor", un amor tan especial com l'existent entre avis i néts, una relació sovint de fascinació dels néts envers els avis, però també a l'inversa. Després de llegir aquesta emocionant història, el que podrien considerar-se simples ingredients per confeccionar una sopa; un api, una pastanaga, una patata, una ceba, un tros de pollastre, un porro, carabassa, blat de moro, julivert, alfàbrega, sal i… aigua, seran per vosaltres molt més que només aliments. Esdevindran petites fraccions de màgia, doncs màgiques són les paraules de l’avi Ezra.

«La realitat és tot, petita. El teu somni, el teu dolor, la teva fantasia, la teva manca de ganes de viure, la teva passió, la teva por, les teves pèrdues i les teves trobades.»

  
Aquesta és una d’aquelles lectures que en aparença poden semblar simples històries, però tan bon punt t’hi endinses, descobreixes matisos, emocions i un ús del llenguatge que enamora. Fa uns mesos vaig tenir la sort de conèixer en persona l’autor d’aquest text, Mario Satz i, a mesura que l’escoltava parlar sobre el que per ell representa la literatura em sentia inevitablement captivada per la seva narrativa, és un d’aquells savis que podries passar hores i hores escoltant sense cansar-te’n mai. No és d’estranyar doncs, que la seva prosa sigui difícilment classificable amb adjectius que no siguin: meravellosa, tendra, emocionant, profunda, certa, entranyable, imprescindible…

«Estimem aquells que ens fan lliures i independents -va dir per fi, amb un fil de veu- justament perquè en allunyar-nos d’ells ens acosten més i més a nosaltres mateixos.»

Menció especial a les il·lustracions d'Albert Asensio, que vesteixen aquestes pàgines, tal com us deia referint-me al text, no us limiteu a fer una mirada superficial, ja que cada imatge està farcida de matisos poètics convertint-les en l'immillorable complement a la història. 

Babulinka, l’editorial que ens acosta aquesta obra i en essència, la seva editora, la Mar González, són noms que heu de recordar si voleu descobrir LITERATURA, així en majúscules, als més petits de casa (bé, i als que no ho són també). Una editorial que proposa llibres per treballar la intel·ligència emocional i el creixement interior, dirigits a nens i joves, però recomanables per a  totes les edats. Amb poc més d’un any de vida, els títols que fins ara presenten són una clara demostració d’intencions que em fan dir-vos, sisplau, llegiu-los!

Fes-ne un tastet

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada