dimecres, 26 de març del 2014

Ressenya El barri del sorral


Títol: El barri del sorral
Autor: Begoña Garcia Carterón
Edició: Ediciones B, 2014
Pàgines: 365
ISBN: 9788466654272
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano una novel·la sensacional, d’aquelles que un cop has acabat et deixen una sensació de buit, doncs el que voldries és que seguís regalant-te hores de plaent lectura.

La misèria d’un barri de barraques no és l’únic problema al que s’enfrontaran les protagonistes d’aquesta història. Els abusos i la violència sexual condicionaran la vida i el destí d’unes dones que s’hauran d’ajudar i protegir les unes a les altres per sobreviure. Però entre faldilles també es despertarà el desig, que permetrà apropar-se al sexe d’una manera natural, tot i que no sempre ben vista. Un retrat fi del i emotiu de la gent humil i treballadora de mitjan segle XVIII a través del rol de la dona. Una història trepidant que passa en una època de canvis, al llarg de cinc anys, en un període en què el sorral ple de barraques es veurà transformat amb el naixement del barri de la Barceloneta. Una visió del port, del contraban i dels baixos fons d’una ciutat en ple creixement. Una lluita en clau femenina per assolir la llibertat personal en temps de repressió.

«Mai de la vida! No ens han volgut donar la casa que ens pertoca per dret, i ara no podem humiliar-nos i fer que ens la donin només per pena. Jo d’aquí no em mouré, i si el mar se’m vol endur, que ho faci.»

Aquesta és una història en femení, la història de la Sabina, la Guillermina, la Ginebra, l’Elvira i la Micaela. Dones fortes i lluitadores, disposades a fer el que calgui a fi de tirar endavant les seves vides, en un moment històric en el qual el paper de la dona era secundari si no terciari, i en el que les circumstàncies personals que envolten les seves vides les porten a viure situacions límit que posen a prova el seu enginy i capacitat de subsistència. El retrat d’unes dones increïbles, que tot i les duríssimes circumstàncies treuen pit i valor i superen els múltiples obstacles que la vida els posa en el seu camí.

Al llarg d’aquestes pàgines veiem com el que era poc més que un sorral amb algunes barraques escampades aquí i allà, esdevé el nou i modern barri de la barceloneta, una transformació radical que emmarca la intensa vida de les protagonistes que trobaran en un anell de robins i uns freds ulls blaus els pitjors malsons imaginables.

Dones que viuen un amor prohibit, contrabandistes que negocien fugint de mirades indiscretes, remeis naturals que s’allunyen de les pràctiques insalubres habituals de l’època i delicioses cassoles de peix que faran salivar al lector. El barri del sorral és una novel·la completa, magníficament narrada que et transporta a la barcelona de mitjan segle XVIII mercès a l’excel·lent tasca de documentació que es nota s’amaga darrera d’aquestes pàgines, ho apreciem amb els petits detalls que enriqueixen considerablement la història, i també en la descripció de fets cabdals com ara el moviment geològic que es va produir a Lisboa l’any 1755 i que va determinar el  naixement de la sismologia moderna.

La única pega que li he trobat a aquesta novel·la, és que... s’acaba!! ;-)

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada