diumenge, 3 de novembre del 2013

Ressenya La balada del funicular miner

Títol: La balada del funicular miner
Autor: Pau Joan Hernàndez
Edició: Cruïlla, 2013
Pàgines: 208
ISBN: 9788466133692
Edat: a partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Premi Gran Angular 2013


Avui us recomano una lectura perfecta per a joves lectors, una història carregada d’intriga i misteri que atrapa al lector des de la primera pàgina i no el deixa anar fins al punt final.

L'Alda arriba com a professora de matemàtiques a la vall de Tamasca, una zona d'alta muntanya on les comunicacions a l'hivern són tan difícils que obliguen l'institut i l'escola a disposar d'un internat per als alumnes dels veïnats d'accés més difícil. Arrossega un enigmàtic passat del qual no vol parlar amb ningú i que li ha deixat com a seqüel·la una greu coixesa. Allà, a l'ombra del vell funicular miner que domina la vall, haurà d'iniciar una nova vida. Però això no és tot: entre els seus alumnes hi ha la Mei, arribada amb la seva mare des de la ciutat fa poc temps, fascinada amb les històries de licantrops i de qui la vella trementinaire Agneta diu que és néta i besnéta de bruixa. És casualitat que just ara es comenci a parlar d'una misteriosa bèstia sanguinària que ronda la vall a les nits? Qui és el rus enigmàtic que viu al castell del turó? I, sobretot, què és el més horrible que li pot passar a una parella d'adolescents enamorats?

Aquesta novel·la juvenil ha estat guardonada amb el XXIII Premi Gran Angular. El jurat ha atorgat aquest reconegut premi a una obra sensacional. «La balada del funicular miner» és una magnífica novel·la, escrita amb mestria, amb una estructura digne del seu autor, amb diferents trames que es desenvolupen simultàniament i capten l’atenció del lector des de la primera pàgina. Amb ingredients diversos que la converteixen en una lectura perfecta per joves lectors que amb el misteri i la intriga, així com uns personatges entranyables que resulten molt propers, així com una temàtica que abarca diversos fronts: la vida rural als pobles de muntanya, la descoberta d’un secret adolescent trasbalsador fins al punt de canvia la vida al seu protagonista, o la manera d’afrontar la vida d’una persona amb una discapacitat, i no podem oblidar el clímax final, amb un desenllaç impactant que sorprèn i satisfà al lector.

I tot plegat no és d’estranyar, doncs en Pau Joan Hernàndez és un escriptor que ostenta una gran trajectòria amb una important col·lecció de títols publicats i, amb una dilatada experiència també com a traductor i crític. La seva primera novel·la juvenil, Tot et serà pres (1986), una obra sobre l'eutanàsia, amb més de trenta edicions s'ha convertit en el seu èxit més gran. Ha rebut múltiples reconeixements a la seva obra tant per part de crítica i jurats com dels mateixos lectors.

«La balada del funicular miner» és una obra completa, que reuneix tot allò que cal per esdevenir una tria perfecta per als joves lectors, no ho dubteu pas!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada