dijous, 4 d’abril del 2013

Ressenya L'estiu que comença


Títol: L’estiu que comença
Autor: Sílvia Soler
Edició: Planeta, 2013
Pàgines: 224
ISBN: 9788497082570
Nota: ♥♥♥♥♥
Premi Ramon Llull 2013


Avui us recomano una novel·la meravellosa, escrita amb un domini de les emocions tan intens que aconsegueix transmetre-les fins al punt de fer-te odiar alguns personatges o emocionar-te amb el mal tràngol d’altres, una gran novel·la digna mereixedora del premi amb el qual ha estat guardonada.

«Els va mirar amb una tendresa que no es pot mesurar
i que cap d'ells havia de veure mai més als ulls de ningú»

L’estiu que comença recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l’Andreu Balart, vinculats ja des d’abans de néixer per l’amistat de les seves mares, que havien imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretessin aquest lligam o, fins i tot, que poguessin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l’Andreu volen sentir-se lliures d’un destí que s’entesta a unir-los.

Sílvia Soler ens presenta amb aquesta nova novel·la la història de la Júlia i l’Andreu, dos bons amics, fills d’amics i pares d’amics amb la qual torna a emocionar-nos, com ja ho va fer amb l’exquisida Petons de diumenge (Columna, 2008), després de fer-nos riure amb les aventures de la curiosa família de l’Oriol i la Maria torna a situar-se en un registre més intimista, condensant amb mestria el pas de tota una vida en poc més de dues-centes pàgines. La màgia d’aquesta història rau, potser, en el fet que no hi ha grans esdeveniments, però en canvi, reflecteix de forma plàcida l’inexorable pas del temps, situant l’epicentre de les vides dels protagonistes en el solstici d’estiu.

«Com es pot retenir un aroma?
Quant se suposa que es pot mantenir una flaire impregnada en una roba?
Estava espantat, aterrit. I si ja no hi era?»

En aquestes pàgines, trobem una sèrie de petits moments, instantànies d’una vida en les quals trobem des d'una càlida brisa d’estiu a la més freda i primària gelosia; la tendresa del despertar a l’amor adolescent o la indiferència, a través del magnífic retrat del dia a dia d'una campanya electoral vist des de la perspectiva de l’esposa d'un cap de llista. Veurem fins i tot com un senzill brindis que es repeteix any rere any esdevé tradició, la suma de tots aquests instants es converteixen en una gran i entranyable història, que us animo a llegir.

Acompanyeu la Júlia i l’Andreu en aquest viatge on el passat esdevé una ombra fosca com un núvol de tempesta, reticent a abandonar els protagonistes d'aquesta història on, ja us aviso ara, coneixereu uns personatges que us captivaran i es negaran a abandonar-vos un cop haureu llegit la darrera paraula. L’autora juga bé les seves cartes, disposa d’una sorprenent habilitat per descriure amb astorant simplicitat les emocions humanes, amb un innegable domini de la narrativa construeix tota una vida, amb dos personatges dinàmics com a nucli de la trama situats en el punt de mira de tot un poble i amb un clar rerefons: l'amistat , tan indefugible i inestroncable com inevitable.

«El bes va arribar com arriben les onades,
suaument però sense que res pugui aturar-les»

Sílvia Soler va iniciar-se al món literari l’any 1985, després ha compaginat la seva vessant periodística amb l’escriptura de múltiples novel·les endinsant-se en estils i gèneres diversos, emocionant-nos, fent-nos riure i fins i tot, fent-nos pensar. És una autora per la qual no puc negar sento especial debilitat, però us asseguro que «L’estiu que comença» és certament una novel·la magistral, farcida d’emocions i bona prosa que mereix la mirada reposada del lector.

Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Us informem que des del web de les Biblioteques de Badalona, s'està impulsant el projecte e-Tertúlies: tertúlies en línia http://badabiblios.cat/tertulies-online/.
    La propera tertúlua programada tractarà sobre obres de l’escriptora badalonina Sílvia Soler
    http://badabiblios.cat/tertulies-online/tertulies-catalacastella/

    Us animem a que participeu!

    ResponElimina