dimarts, 13 de desembre del 2016

Secrets, misteri i orgull a l'Empordà

Un secret de l’Empordà
Autor: Imma Tubella
Edició: Columna, 2016
Pàgines: 208
ISBN: 9788466421003
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 18,50€

Avui us recomano una novel·la fascinant, el retrat d’una època i de dos mons completament diferents. L’un, rural i pobre però feliç, i l’altre, d’un luxe extrem però carregat de problemes i contradiccions.

El misteri de les joies desaparegudes a Albons, un poblet de l’Empordà, l’any 1935 en l’accident d’un luxós Rolls Royce on hi viatgen la baronessa Thyssen i el seu amant. Anys després, dos homes que s’acaben de conèixer rememoren l’accident i el secret que s’hi amaga. La conversa desplega la història dels ocupants del cotxe i les seves relacions amb personatges del moment, i també les dues guerres mundials, la Guerra Civil espanyola, l’auge del nazisme, les vils accions de la Gestapo, la vida desenfrenada dels aristòcrates decadents i la misèria dels refugiats catalans als camps francesos. I, enmig del caos, la dignitat d’un poblet que, desafiant l’enemic, preserva el seu gran secret. 

La novel·la arrenca carregada d’intensitat amb la narració de l’accident d’un cotxe que circula temeràriament amb una parella d’amants encesos, és suficient per atrapar al lector dins unes pàgines per on desfilen noblesa, jet set i la beautiful people del moment.

M’agrada el recurs utilitzat per l’autora, estructurant la narració, a mode d’entrevista, trobo que resulta molt interessant i aporta la suficient credibilitat perquè el lector s’hi capbussi de ple, no endebades les vides d’alguns personatges reals que apareixen, semblen ben bé extretes de recargolades novel·les, penseu sinó en els periples de Barbara Hutton o Louise Astor, Coco Chanel o Misia.

Descobrir la figura del príncep Mdivani ha estat per mi tota una sorpresa, un home que ho feia tot amb passió, l’amor, conduir, conrear i perdre fortunes, un mite de la seva època que m’ha encantat conèixer la seva història, amb el sedàs de ficció afegit per l’autora. I no serà l’únic, la lectura d’aquesta novel·la ens fa venir ganes de veure les pintures de dos artistes catalans com són Dalí i Sert.

Imma Tubella Casadevall (La Bisbal de l'Empordà, 1953) és doctora en Ciències Socials i Catedràtica de Comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la qual va ser rectora entre el 2006 i el 2013. Titular d’una càtedra sobre Educació i Tecnologia al Collège d’Études Mondiales de París, és membre, entre altres, del Consell Assessor de Catalunya de Telefónica i del Consell Assessor de Catalunya d’Endesa. Un secret de l’Empordà és la seva primera novel·la.

Comença a llegir aquí


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada