divendres, 29 d’abril del 2016

Nen? Nena? Persona!!

Títol: George
Autor: Alex Gino
Edició: Fanbooks, 2016 (català)
Edició: Nube de Tinta, 2016 (castellà)
Pàgines: 232
ISBN: 9788416297580 (català)
ISBN: 9788415594758 (castellà)
Edat: a partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,90€


Avui us recomano una història entranyable i terrible al mateix temps. El relat d’una nena que ha viscut com un nen i ha de fer front a la necessitat de fer saber als altres qui és ella en realitat.


La George sap què és. Sap quin nom voldria sentir quan algú la demana. Però pensa que això haurà de ser un secret. Quan amb tota la il·lusió del món es presenta a les audicions per interpretar la Charlotte en la funció de l’escola on es representarà La teranyina de Carlota d’E.B. White i, la seva mestra li diu que no pot fer ni la prova, ja que és un nen, la George queda totalment trasbalsada.

Amb el relat d’Alex Gino assistim a les emocions contradictòries que acompanyen la protagonista d'aquesta història. Una nena amb cos de nen, que tot i tenir claríssim el que és en realitat no troba les paraules per expressar-ho, ni tan sols amb la mare o la seva millor amiga, la Kelly. La quotidianitat de les escenes retratades, facilita que el lector se senti proper a la protagonista i entri en sintonia amb ella.

Hi ha escenes que t'encongeixen l'estómac, veient la impotència que sent la George davant de situacions diverses. Per exemple, veiem la seva mare fent-li manyagues, amorosa i plena de tendresa, però malauradament les paraules escollides per ella, provoquen en la protagonista, just l'efecte contrari al pretès i, enlloc de fer-la sentir millor, l'enfonsen en un tempestuós mar de dubtes i incerteses. De desitjos encoberts per la por als efectes que aquests puguin causar. Veurem també, el xoc inicial d’aquesta mare quan coneix els sentiments i la reacció que, tant de bo, tots els infants i joves trans trobessin quan posen en paraules el seu jo.

- Estàs enfadada amb mi?
- Ai, no, amor meu, no -va fer la mare, que tot seguit va esvalotar els cabells de la George i va esbufegar-. Però sí que crec que necessites algú amb qui poder parlar. I a mi tampoc no m'aniria malament. Algú que en sàpiga, d'aquestes coses.
La George sabia que anar a visitar un terapeuta era el primer pas que feien les nenes secretes quan volien que tothom sabés com eren en realitat.
- I llavors potser em podria deixar créixer els cabells i ser una nena?
- Cada cosa al seu temps -va dir la mare, eixugant-se una altra llàgrima que li queia galta avall.

D'altra banda, ens enamorem de la Kelly, aquesta nena simpàtica i extravertida que és incondicionalment lleial a la George. La primera que sabrà la seva veritat, l'acceptarà tal com és i l'animarà a ser fidel a ella mateixa.

Una lectura carregada d’emocions, que provocarà un corrent de simpatia en el lector i, el més important, obrirà els ulls a una realitat, encara avui dia molt desconeguda, la que viuen moltes persones. Que han de callar i patir, en ocasions, un tractament vexatori que ningú n o es mereix. Cal conèixer les múltiples realitats que poden donar-se en una persona, per poder entendre-les i especialment respectar-les. Llibres com George són una gran ajuda per parlar-ne a les aules de secundària.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada