divendres, 31 de gener del 2014

Ressenya El llegat dels ossos


Títol: El llegat dels ossos
Autor: Dolores Redondo
Traductor: Núria Parés i Laia Font
Edició: Columna, 2013
Pàgines: 608
ISBN: 9788466417891
Nota: ♥♥♥♥♥

Avui us recomano la segona part de «Baztan» una trilogia que em va entusiasmar amb el seu primer volum «El guardià invisible» i que amb aquest segon no desmereix en absolut, igualant-lo en qualitat, intriga i acció si no superant-lo, ratificant a Dolores Redondo com una gran autora del gènere que no podeu deixar de llegir.

Un any després de resoldre els crims que van aterrar Baztán, la inspectora Salazar, embarassada, assisteix al judici contra Jason Medina, acusat de violar, mutilar i matar a la filla adolescent de la seva dona imitant els assassinats del cas basajaun. El judici es cancel·la quan l’acusat apareix mort amb una nota dirigida a Amaia, un missatge curt i inquietant: TARTTALO. Una sola paraula que retornarà a la cap d’homicidis i al seu equip a Elizondo per buscar la veritat. Una veritat sinistre i fosca.

En aquest nou cas l’autora ens desvetlla nous misteris al voltant de la mitologia basca, com les làmies o el mairu beso una sinistra troballa que té els seus orígens segles enrere en la creença popular i que serà el punt de partida de la novel·la. També ens descobreix el tarttalo, una criatura mitològica, un sanguinari cíclop amb un sol ull que esdevindrà una peça clau en la resolució del nou cas que investiga la inspectora. I és que el joc, de mites, llegendes, creences i religions molt presents en el folklore d'aquestes terres torna a centrar una part important de la història.

«No cal que parli si no vol. Només deixi’m gaudir de la seva companyia. 
Van estar en silenci la resta del viatge: ell conduint amb la seva elegant indolència i 
dedicant-li aquelles mirades prou breus per no intimidar, prou intenses per fer-ho.»

Un nou cas de la inspectora Amaia Salazar, que ens descobreix el cas dels agots, un poble que durant vuit segles va patir una sort similar a la dels jueus, per causes que encara avui dia es desconeixen. L’autora afegeix a aquest segon volum de la trilogia un nou element que dóna una nova dimensió a la meva estimadíssima Amaia: la maternitat, amb els seus dubtes i pors comuns en tantes mares treballadores. Un segon títol que dóna resposta a alguns interrogants que plantejava l'anterior i que alhora en deixa d'altres oberts aconseguint que el lector voraç com una servidora clami "Dolores!! Per quan el tercer??!!"  ;-)

Em fa molt feliç veure com la novel·la negra menystinguda durant molt de temps, comença a veure el reconeixement que es mereix, l’aparició de títols de sòlida autoria juntament amb editorials especialitzades en el gènere així com festivals com la BCNegra i la més recent Tiana Negra l’estan consolidant com el que és, un gènere literari complex i tan bo com el que més. Sens dubte, autors com la Dolores hi ajuden molt amb les històries apassionants i adictives que escriuen, protagonitzades per personatges tan rodons com l’Amaia Salazar i la Vall del Baztan, sens dubte, de nou, un personatge de pes en la història, que no puc negar em deleixo per conèixer!


Sílvia Cantos

1 comentari:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    ResponElimina