dissabte, 2 de febrer del 2013

Ressenya El joc de Sade

Títol: El joc de Sade
Autor: Miquel Esteve
Edició: Ediciones B, 2013
Pàgines: 364
ISBN: 9788466652261
Nota:♥♥♥♥

Avui us porto una recomanació força estimulant, un híbrid de novel·la eròtica i thriller absolutament apassionant, una història que ens porta a preguntar-nos quins són els nostres límits morals? Acceptem allò que és políticament correcte? I el més important, qui pot sentenciar amb lògica, autoritat i consistència el que és moral i el que no ho és?

Jericó, un empresari en procés de fallida econòmica i amb un matrimoni que s’ensorra, demana al cambrer d’un pub on sol anar per la tarda l’adreça d’un local amb ambient diferent, a la recerca d’emocions diferents que l’ajudin a oblidar el seu drama vital. El cambrer li proporciona una targeta amb un nom “Donatien”, un telèfon mòbil i una contrasenya: “Els infortunis de la virtut”. L'empresari contacta i es persona a l'adreça del Barri Antic de Barcelona que figura a la targeta, i que resulta ser un local clandestí. Des d'aquella nit es veurà involucrat en un joc sàdic, en una orgia instituïda com un culte subterrani en el que les pràctiques amatòries extremes pretenen perpetuar l'esperit llibertí del Marquès de Sade.

Arran de la publicació de la trilogia de les ombres d'en Grey la novel·la eròtica està més de moda que mai, però que ningú s'enganyi, el gènere no és nou, Donatien Alphonse François de Sade, o el que és el mateix, el Marquès de Sade va explorar en la seva extensa obra la sexualitat portada a l'extrem amb una bona col·lecció de títols en els quals prima la idea del triomf del vici sobre la virtut. Miquel Esteve s'aferra a aquesta idea i construeix una història que no gira únicament al voltant del sexe, sinó que ho combina amb gran encert amb una trama d'intrigues i traïcions on res ni ningú és el que sembla i on, com el gran Joan Fuster deia «Les aparences no enganyen, només són aparences».

El fet d'haver ubicat la història en una ciutat com és Barcelona permet que el lector connecti ràpidament amb els escenaris, no cal haver visitat la ciutat perquè qualsevol es faci una imatge mental de les Rambles, és un indret gairebé universal, que ens apropa a la realitat dels personatges. Ha fet el mateix amb el moment, la crisi en la qual ens trobem mundialment immersos és en certa manera el desencadenant de les peripècies en les que en Jericó es veurà irremeiablement involucrat, la crisi, circumstància que sovint fa aflorar l'autèntic jo de moltes persones.

Un dels punts que més m'ha agradat d'aquest llibre és el joc de veus narratives de la història, el protagonista, en ocasions, conversa amb ell mateix, posant de manifest una doble moral, la reprimida i l'alliberada, construint diàlegs i fins i tot discussions, tan inversemblants que resulten molt reals. En resum, una novel·la molt recomanable, que uneix ingredients suficients per convèncer a públics diversos, l'autor juga molt bé les seves cartes, presenta una història original amb girs inesperats que sorprenen al lector, una lectura estimulant que us seduirà  ;)

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada