dimarts, 3 de novembre del 2015

Sobre l'absurd de la guerra

Títol: Pont de cendra 
Autor: Raül Romeva
Edició: Ara Llibres, 2015
Pàgines: 192
ISBN: 9788415645665
Nota: ♥♥♥
Preu: 17,90€


Nosaltres sempre havíem estat persones, 
de carn i ossos, 
amb dues cames, dos braços i un cap, 
fins que un dia algú va decidir que era més 
important la inicial del nostre passaport. 
I que les S de serbis no podien barrejar-se 
amb les M de musulmans o amb les C de croats. 




Avui us recomano una novel·la intensa sobre l'absurd de la guerra, inspirada en un fet real, la tragèdia dels amants de Sarajevo.

Pont de cendra és una història de pell, amb dues trames que avancen en paral·lel i que acaben convergint en un gir final sorprenent i ben trenat que ens arriba de la mà del gran Verne i el seu Viatge al centre de la Terra. Els horrors de la guerra, la sempre difícil acceptació de la pèrdua i l'amor, que neix a qualsevol lloc, per inhòspit i ferotge que pugui ser.

La lectura d'aquesta història arriba al cor del lector. Ja sigui per els fets reals que pren com a punt de partida, per la contextualització de la narració, per la bellesa salvatge de les descripcions i, naturalment, el fet que l'autor visqués en primera persona els horrors de la guerra atorguen una credibilitat incontestable a les seves descripcions que en ocasions arriben a esborronar al lector fins al punt que necessiti una pausa en la lectura per agafar aire.

L'estructura de capítols curts alternant les dues trames atorguen un ritme àgil en la lectura. Interessants reflexions i referents com la fotògrafa inspirada en Gervasio Sánchez i el tractament que fa de la identitat com a persona la converteixen en una lectura fascinant i punyent.

Possiblement molts associareu el nom de Raül Romeva amb la candidatura de Junts pel Sí, no endebades n'era el número 1 per Barcelona. Correcte, però no només això, és economista i doctor en relacions internacionals, i a més escriu. Ha publicat diversos assajos i aquesta és la seva tercera incursió en ficció, una novel·la complexa i polièdrica, com ell mateix.

Comença a llegir aquí i ara!

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada