divendres, 27 de desembre de 2019

Les inexplicables raons d'un cor enamorat


La memòria de l’aigua
Autor: Montse Barderi
Edició: Columna, 2019
Pàgines: 384
ISBN: 9788466425605
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 19,50€
Premi Prudenci Bertrana 2019


No és que se li hagués escapat l'ànima, sinó que la sentia ben endins, però de pedra, de marbre blanc amb vetes negres.

Avui us recomano una novel·la corprenedora, emotiva, excel·lent! Una d’aquelles poques històries que et deixen amb un immillorable regust de bona literatura, aconseguint fins i tot, que les sentis sota la pell.

La memòria de l’aigua és un relat exquisit, una història de dones que estimen sense filtres, amb l'ànima descoberta i desig animal. Un amor tan descarat que pot esdevenir tòxic. Dones fortes i valentes, com la Rosalia, que és capaç d'acceptar tot el menysteniment i les burles del món, a fi de salvaguardar l'honor. Ella i la Clemència són supervivents per naturalesa. També la Núria, que dues generacions després, haurà de saltar, noves barreres, afortunadament la descoberta de Lorca, li permetrà adonar-se de la bellesa d'estimar sense estigmes. 

Montse Barderi ha construït la novel·la a través d’un excel·lent joc de veus narradores que ens van desgranant la història i que, a més, interactuen entre elles, interpel·lant-se sobre qui ha d'explicar cada cosa, amb una naturalitat tan ben aconseguida que dota a les protagonistes d’una corporeïtat sorprenent i les acosta al lector amb una versemblança sensacional. 

El maltractament envers les dones, tant físic com emocional enfronta al lector a la dura realitat amb la qual han hagut de conviure massa generacions de dones al llarg de la història i encara avui dia, no només a les cases, sinó també a l’escola o a les fàbriques. Passatges que ens rebel·len davant la flagrant injustícia. Però també hi ha la llum diàfana de l’amor, doncs La memòria de l’aigua és també una novel·la sobre l’amor, sobre les múltiples formes d’estimar: amb un amor lliure, generós i sincer algunes vegades i, amb un amor captiu i traïdor, fins i tot tòxic, en d’altres.

La literatura i la maternitat són també dos puntals importants de la trama, enamorant amb la seva prosa carregada de poètica, aquell que es trobi deambulant dins d’aquestes pàgines, de tot cor us recomano que no us negueu la oportunitat de captivar-vos amb una lectura digna de ser reconeguda amb el Premi Prudenci Bertrana i amb tots els que vulguin donar-li. Feu-vos un regal, llegiu-la!

Montse Barderi és escriptora, periodista i filòsofa, especialista en estudis de gènere, és autora de vuit llibres tant de literatura com de filosofia pràctica. Ha estat traduïda a l’italià, al romanès i al portuguès. Els seus darrers llibres, tots ells publicats a Columna, són Camí d’anada i tornada, escrit amb Emma Vilarasau, i el llibre de relats il·lustrat Dones úniques. Dones d’aquí que no podràs oblidar. Col·labora mensualment a la secció Tribuna d’El Punt Avui. Ha estat membre de la junta Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona, subdirectora amb Fina Birulés del X Simposium Internacional de Filòsofes IAPh, patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal, forma part del projecte guanyador eTwinning 2015 en l’àmbit Europeu de Ciutats Educadores i el 2019 ha estat nomenada comissària de l’Any Teresa Pàmies per la Institució de les Lletres Catalanes.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada