dijous, 19 de desembre del 2019

Atrapats en la mentida




Els impostors
Autor: Pilar Romera
Edició: Columna, 2019
Pàgines: 336
ISBN: 9788466425513
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 19,50€

L'absència quan algú és present és el càstig més terrible. I el més injust.

Avui us recomano una novel·la magnífica, un retrat exquisit de la impostura, amb tres protagonistes que són grans perdedors: en la guerra, en l’amor i en la vida.

He de reconèixer que m’ha fascinat la grandesa narrativa d’aquesta novel·la. L’autora aconsegueix, amb aparent facilitat, captivar al lector amb la història de Dora, Miquel i Bonaventura. Un relat on la mentida és el motor d’uns i altres, des de mitges veritats fins a enganys monumentals.

Barcelona, abans i després de la guerra, és l’escenari principal on es desenvolupa la novel·la. La ciutat pren una rellevància digna, gairebé, de considerar-la un personatge més, doncs Pilar Romera excel·leix en la seva habilitat a l’hora de descriure els espais. Els mercats i la vida que s’hi cou, inspiració cultural, en ocasions, inconscient. La comissaria de Via Laietana, un indret, gairebé maleït, un nom que només de ser pronunciat feia estremir. La Criolla l’explosió de la rauxa i el transformisme, un retrat de la Barcelona més canalla. I fora de la ciutat, dos-cents quilòmetres al nord, un lloc per oblidar: Argelers, un infern gelat per el qual va passar massa gent, persones que es van veure deshumanitzades, però tot i així, van mantenir l’esperança, en un moment de la lectura, la Pilar dibuixa una imatge amb una munió de punys alçats que genera un desassossec del lector, excel·lent, sublim.

I si parlem del gran treball fet amb els espais, és de justícia destacar, també, la creació dels personatges. Dora, Miquel i Bonaventura traspassen el paper, però també el comissari Fuentes o Paco són caràcters magníficament arrodonits, que arrosseguen secrets, mentides, temors i rancúnies. Que estimen i odien. A través d’ells, veiem les voltes, i salts mortals, a les que, en ocasions, ens exposen la vida i l’atzar capritxós posant-nos a prova. Inevitablement, un cop finalitzada la lectura d’Els impostors em vaig trobar preguntant-me a mi mateixa, i jo, què seria capaç de fer a fi de tirar endavant? Fins on estaria disposada a arribar?

©Ivan Giménez
Pilar Romera (Riba-roja d'Ebre, 1968) es va llicenciar en Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, on treballa, i va cursar un màster en realització de guions cinematogràfics i televisius a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de les novel·les L'esperit de vidre (1993, X Premi Riber d'Ebre de narrativa), Dins la boira (Columna-Tresmall, 1997) i Li deien Lola (Columna, 2016). Ha participat en els llibres col·lectius L'Ebre, un riu literari (URV, 2017), i Assassins de l'Ebre (Llibres del Delicte, 2019). L'any 2017 va ser guardonada en la primera convocatòria de les Beques d'Escriptura Montserrat Roig, atorgades per l'Ajuntament de Barcelona i la Unesco.

Sílvia Cantos

Llegeix-ne un tastet aquí mateix!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada