divendres, 10 de juny de 2016

S'estimen, res més importa

Amb la Tango són tres
Autor: Justin Richardson i Peter Parnell
Il·lustrador: Henry Cole
Traductor: Bel Olid
Edició: Kalandraka, 2016
Pàgines: 32
ISBN: 9788484649861
Edat: de 4 a 99 anys
Nota: ♥♥♥♥♥
Preu: 15€


Li direm Tango, va decidir el senyor Gramzay,
perquè per ballar un tango cal que hi hagi dos ballarins.

Avui us recomano un àlbum il·lustrat molt necessari que parla de l’amor i l’adopció, i es basa en una bonica experiència real succeïda al zoo de Central Park a Nova York.


Cada cop apareixen amb més regularitat, títols que ens permeten integrar els diferents models de família en la dinàmica habitual a l’hora d’explicar contes. També és cert, que encara hi ha una diferència abismal pel que fa a presència entre el rol “estàndard” i tots els altres. I també és cert que, inexplicablement avui dia, segueix havent-hi una mena de por a explicar als infants contes protagonitzats per models monoparentals, homosexuals o altres, cosa que em rebel·la i a més, m’anima a fer-ho amb més èmfasi. Sembla que avui dia tots som molt moderns, i veiem amb bons ulls qualsevol situació, però no és així, ni molt menys! Encara hi ha tabús i censures d’allò més ridícules, sense anar gaire lluny, el títol que avui us proposo va ser prohibit fa només uns mesos a la ciutat de Venècia pel seu alcalde. Sortosament, cal dir que igual com ha estat censurat per alguns, ha rebut el reconeixement de molts, amb importants premis literaris.

No deixa de ser curiós, el fet que el relat contingut en aquest delicat àlbum il·lustrat és el fidel retrat d’una història real, la història d’amor entre en Roy i en Silo, dos pingüins mascles de cara blanca, residents al zoo de Central Park a Nova York. El seu cuidador, Rob Gramzay va adonar-se del tipus de relació que mantenia la parella, així que va decidir donar-los la oportunitat de formar una família, a través d’un ou fertilitzat per una altra parella de pingüins del mateix zoo.

Per mi, Amb la Tango són tres és una tindreu a les mans un conte molt bonic, amb unes il·lustracions delicadíssimes que desperten gran tendresa i amb el qual es pot iniciar un diàleg amb els més petits sobre l’adopció o els diferents models de família. Amistat, amor, solidaritat, respecte i tolerància, són valors molt necessaris que apareixen de forma natural amb aquest llibre però sobretot, és un conte bonic!


Menció especial a la traducció de Bel Olid que ha recuperat la sexualitat original de la Tango, una femella que curiosament en l’anterior traducció d’aquest llibre es va convertir en mascle i, amb aquesta acurada edició de Kalandraka retorna al seu estat original.

Justin Richardson (Nova York, 1963) Psiquiatre. Ha estudiat a la Universitat de Harvard i ha exercit a la Facultat de Medicina de la Universitat de Columbia. Treballa per a escoles de Nova York impartint xerrades dirigides a professors, estudiants, mares i pares sobre el desenvolupament de l’orientació sexual en nens i adolescents. És coautor del llibre “Todo lo que nunca quisiste que tus hijos supieran sobre sexo (pero temías que lo pudiesen preguntar)”. Peter Parnell (Nova York, 1953) Guionista, escriptor i productor. Les seves obres s’han representat a Broadway, Nova York, Los Angeles i Seattle, entre altres ciutats. És vicepresident de Dramatics Guild of America, l’associació professional de guionistes, compositors i intèrprets. Ha escrit episodis de la sèrie televisiva “El petit ós”, basada en el clàssic d’Else Holmelund Minarik i Maurice Sendak.


Henry Cole (Virginia, Estats Units, 1955) Es dedica a la il·lustració. També ha sigut professor de Ciències; va ser amb la bibliotecària del col·legi a on treballava amb qui va començar a publicar els seus primers llibres el 1996. També ha col·laborat amb altres autors, entre ells l’actriu Julie Andrews. Ha publicat vàries obres com a escriptor i il·lustrador. La seva producció suma uns 70 títols.

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada