divendres, 27 de maig del 2016

Joventud: bella i idealista, temerària i inconscient.

L'artilleria de Mr. Smith. 
(Una història perfecta)
Autor: Francesc Puigpelat
Edició: Bambú, 2016
Pàgines: 200
ISBN: 9788483434055
Edat: a partir de 12 anys
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 14,90€

Al començament, això venia a ser com un joc. Juguem als fusells. Disparem. Portem un tanc, que divertit. Juguem als herois. A salvar el país. Però tot és mentida. La mort no és cap joc: és real i l'he vista de prop.

Avui us recomano una novel·la juvenil fantàstica. Un magnífic relat que ficciona a partir d'un dels capítols més desconeguts de la guerra civil espanyola, malgrat la seva transcendència.

A Balaguer, l'any 1938 la Guerra Civil feia tremolar-ho tot, per alguns, des de la seguretat i comoditat d'una casa benestant, això era quelcom molt llunyà. Una excursió, una coneixença que esdevindrà amistat i la cruesa de la realitat, quan hi topes de ple, farà que els esquemes de la vida del Xavier es desmuntin completament, per reorganitzar-se formant un nou dibuix totalment diferent.

Hi ha diversos aspectes que m'agradaria destacar: d'una banda, l'habilitat amb la qual l'autor aconsegueix que el relat flueixi convertint-se en una lectura àgil i agradable, amb ritme i emoció manté l'interès del lector fins al final. D'altra banda, aboca llum sobre un dels capítols més desconeguts de la història del segle XX: la batalla del Segre i sobretot, la manera tan encertada de fer-ho, aconseguint que el lector aprengui molt més amb una lectura plaent que el que possiblement obtindria d'estudiar un capítol en un llibre de text.

Sovint en aquest bloc, he comentat que valoro en els llibres, el fet que m'aportin quelcom més que una bona estona de lectura, però detesto profundament que intentin alliçonar-me sobre qualsevol cosa, és per això, que admiro el treball d'autors com Francesc Puigpelat que han sabut incorporar fets i persones reals de gran rellevància històrica, dins dels seus llibres, de manera que el lector pot creure perfectament que tot el que llegeix és ficció o també creure que tot és real, però en cap cas, tindrà la percepció d'estar rebent una lliçó d'història, malgrat, en certa manera, l'està rebent i, el que és més important, si més no per a mi, desperta la curiositat sobre uns fets que poden portar-lo a explorar en un capítol apassionant del nostre passat més recent. Per destacar-ne un de concret d'aquest llibre, els lectors descobriran i entendran el concepte La lleva del biberó i pot fer-los reflexionar sobre el fet que si haguessin nascut setanta anys abans, enlloc de tenir preocupacions com ara quin mòbil tenen, el nombre de seguidors a les xarxes socials o els likes que tenen les seves fotos, podrien haver-se trobat amb un fusell a les mans i anant de dret a una mort més que provable.

Per què agradarà, a més a més? Doncs perquè l'autor no perd de vista, el seu públic, i incorpora elements que el lector exigirà, aventures, intriga, un secret que apareix ja en el títol de la història i la presència d'una de les quotidianitats més indispensables en la vida de qualsevol jove, de qualsevol moment: els dubtes, la incertesa, la confusió, la necessitat de trobar respostes, l'amistat i el naixement de sentiments confusos i complicats de gestionar. De fet, en aquest mateix bloc ja us hem recomanat un parell de propostes del mateix autor El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (Bromera, 2015) i Romeu i Julieta (segona part) (Fanbooks, 2014).

Francesc Puigpelat i Valls (Balaguer, 1959) és professor universitari, escriptor i periodista. Es va llicenciar en Filosofia l’any 1982 a la Universitat de Barcelona. Col·labora habitualment amb el diari Avui i altres mitjans de comunicació escrita. És membre adherit de la Fundació Catalunya Oberta. Ha escrit una extensa obra narrativa, de la qual destaquen les novel·les Apocalipsi blanc (premi Josep Pla, 1999), Roger de Flor (2002), L’últim hivern de Ramon Llull (2004), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i La segona mort de Jesús de Natzaret.


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada