dilluns, 25 de gener del 2016

Qui abandona a qui?

Per Mireia Martínez



Títol: La niña que se quitó su sombra
Autor: Rosa Modrego; Iñaki R. Díaz; Laura Moreno.
Edició: La Tribu Ediciones, 2015
Pàgines: 52
ISBN: 9788494258329
Edat: A partir de 5 anys 
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 15€




Durant el darrer trimestre de 2015, La Tribu Ediciones va ampliar la família amb tres nous àlbums il·lustrats: La princesa caprichosa y el desdichado trovador, Little Beaver (El Pequeño Castor) i La niña que se quitó su sombra. Tres títols editats amb l’esforç i l’entusiasme que desprèn l’equip d’aquest segell editorial. Des d’aquí felicitar-los i encoratjar-los a seguir!

Avui us recomano un d’ells, La niña que se quitó su sombra, amb guió de Rosa Modrego i Iñaki R. Díaz, i dibuix de Laura Moreno. Un conte divertit i ocurrent, que amb el text en lletra lligada esdevé una lectura ideal per a primers lectors. 
Ens explica la història de l’Helena, una nena decidida a desfer-se de la seva ombra, aquella figura fosca i llargueruda que la segueix allà on va, que no serveix per a res, i que a més s’alegra de les seves desventures. Vaja, una ombra entremaliada que més que una companya fidel és una molèstia constant. Després de molt preguntar, la seva àvia li mostra la solució, però treure’s la pròpia ombra no serà empresa fàcil, i els efectes potser no seran els esperats... Qui abandonarà a qui? L’Helena a la seva ombra o a l’inrevés? Podrà recuperar l’ombra una vegada perduda?



La petita Helena experimentarà en primera persona com el nostre comportament i els nostres actes determinen la relació amb els que ens envolten. La vida és un procés d’aprenentatge, de prova i error, on recollim allò que sembrem. L’Helena en prendrà consciència, i haurà de triar entre la solitud de l’egoista o la felicitat que comporta l’amor de la família i els amics. 
En aquest àlbum il·lustrat els infants poden reconèixer la dualitat entre el bé i el mal, les seves conseqüències i la necessària capacitat de rectificar i esmenar els errors. 

Rosa Modrego i Iñaki R. Díaz, responsables del guió, són mestres, i per tant, dominen el llenguatge dels infants i disposen de les eines per captar la seva atenció. Amb una trama que desborda fantasia i originalitat, La niña que se quitó su sombra és el resultat d’un treball conjunt que desperta la imaginació i la creativitat dels més petits.
Laura Moreno, il·lustradora i fundadora de La Tribu Ediciones, dóna vida a la història amb un dibuix fresc i un color dolç. El seu llapis perfila una Helena enèrgica i expressiva, com reflecteixen les faccions del seu rostre. Riallera, sorruda, decebuda, emocionada o tremendament feliç, l’Helena viu aquesta història amb les emocions a flor de pell. Sense oblidar-nos de la seva ombra, una autèntica coprotagonista amb entitat pròpia. D’altra banda, resulta interessant la combinació d’il·lustracions a doble pàgina que reprodueixen, amb detall i color, els escenaris quotidians de la nostra protagonista (el jardí de casa, el carrer, la classe, el pati de l’escola) amb d’altres a doble pàgina on l’Helena, sobre un fons blanc, experimenta la solitud i la indiferència dels altres. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada