divendres, 12 de juny del 2015

Ressenya Inercia

Per Mireia Martínez


Títol: Inercia
Autor: Antonio Hitos 
Edició: Barcelona: Salamandra, 2014
Pàgines: 126
ISBN: 9788416131105
Nota: ♥♥♥♥



Inercia.
(Del lat. inertia)
1. f. Mec. Propiedad de los cuerpos de no modificar su estado de reposo o movimiento si no es por la acción de una fuerza
2. f. Rutina, desidia.


Avui us recomano un còmic molt personal dotat d’un llenguatge innovador. Guardonada amb el VII Premi Internacional de Novel·la Gràfica FNAC – Salamandra Graphic 2014, és la primera obra llarga d’Antonio Hitos (Huelva, 1985).

Inercia és la reflexió de tota una generació estancada, víctima del temps que li ha tocat viure. A través dels dos joves protagonistes, en Jaime i en Juan, l’autor ens parla de futur, expectatives, somnis, i petites misèries de la monotonia. En les pàgines es percep un cert grau d’apatia i desencantament per part dels personatges, els quals han de fer front a aquestes sensacions per tal de no deixar-se arrossegar per la inèrcia de la vida. Ens trobem davant un testimoni vital en primera persona. Antonio Hitos  forma part d’aquesta generació, per tant, és una veu legitimada per la pròpia experiència. Una generació sobradament preparada per a una societat saturada i sense oportunitats. Els deliris, el pessimisme i el desassossec són sensacions trobades en aquest còmic oníric i filosòfic de tints surrealistes amb ulls voladors, escarabats que parlen o jardins mutants.  

La proposta gràfica és absolutament trencadora, tant a nivell de dibuix com de color. Els personatges que viuen en l’univers d’Inercia són difícils de definir, amb uns trets facials particulars dominats per uns ulls grossos i buits. Aquests habitants circulen per un entorn urbà de línies rectes i funcionals mancades d’ànima, un entorn hostil i anodí. L’ús del color és atrevit, amb una gamma de colors reduïda al verd, groc, rosa, blanc i negre. El resultat accentua el caràcter al·lucinogen i simbòlic de la història. Hitos demostra un excel·lent domini del llenguatge del mitjà, ja que té la capacitat de seqüenciar una escena trivial (per exemple, la recollida d'escombraries o una dutxa) amb absoluta precisió, convertint el lector en un observador silenciós de la vida quotidiana. Una excel·lent oportunitat per gaudir de la narrativa visual en estat pur. 

Inercia és un clar exponent del còmic d’autor actual, que trenca els convencionalismes per expressar-se amb un llenguatge renovat i propi. La de Hitos és una generació multidisciplinar que es mou còmodament en l’edició independent, per necessitat o ferma convicció, el fanzine o el webcòmic... Que tant publica en paper com en digital, fent ús de les noves tecnologies i la projecció de les xarxes socials com a eina de difusió del seu treball. Una generació de supervivents que busca projectar la seva veu i la seva realitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada