dijous, 9 d’abril del 2015

Ressenya col·lecció Biografia-Còmic, Muddy Mots

Per Mireia Martínez


Títol1: Vincent Van Gogh. Cazacuervos 
Títol2: Edward Hooper. Nighthawks
Títol3: Salvador Dalí. El método paranoico
Títol4: Frida Kahlo. Viva México
Autor: Willi Bloss, Beatriz López Caparrós
Edició: Muddy Mots, SD Edicions
Pàgines: 28
ISBN1: 9788494243196
ISBN2: 9788494243189
ISBN3: 9788494243165
ISBN4: 9788494243172
Nota: ♥♥♥♥


Fa pocs mesos SD Edicions ha presentat Muddy Mots, un nou segell que pretén recollir una selecció de títols inquiets i lectures curioses de característiques especials. Una definició suggeridora que promet descobrir-nos bones i sorprenents lectures! 
I per entrar en matèria, Muddy Mots s’estrena amb la col·lecció Biografía-Cómic de grans artistes a càrrec de Willi Bloss i Beatriz López Caparrós. Una proposta molt interessant per acostar-nos a la vida i l’obra de  figures cabdals de la història l’art, i que a Alemanya compta ja amb vint-i-quatre títols publicats. Ara, podem gaudir en castellà dels quatre primers volums de la sèrie dedicats a Vincent Van Gogh, Edward Hopper, Salvador Dalí i Frida Kahlo, i pròximament, Pablo Picasso, Andy Warhol, David Hockney Keith Haring. 

“Ni Derain, ni yo ni tú somos capaces de pintar una cabeza como las de Frida Kahlo.”
Pablo Picasso,
carta a Diego Rivera, 1939. 

Edward Hopper. Nighthawks.
Els còmics, amb un format molt petit, en rústega grapada i paper setinat, i amb una brevetat sorprenent, 24 pàgines, aconsegueixen un resultat molt atractiu. La simplicitat de forma, la capacitat de síntesi en el contingut, i el llenguatge senzill i clar,  converteixen aquesta col·lecció en una eina didàctica excel·lent per als més joves. En poques pàgines podem resseguir el periple vital i artístic dels protagonistes, capbussar-nos en les tècniques, els referents literaris i artístics que marquen la seva obra, i els personatges coetanis amb els quals es relacionen i que enriqueixen i amplifiquen la nostra lectura, com Gauguin, Hemingway, Dos Passos, Breton o Trotski. D'altra banda, no només descobrim curiositats biogràfiques dels artistes, sinó que podem arribar a percebre la psicologia més personal i íntima que els caracteritza i converteix en genis: manies, turments, complexos, pors... La vida errant de Van Gogh i la seva complicada relació amb les dones; la timidesa d’Edward Hooper i el seu 1,80 m amb només dotze anys; els episodis  traumàtics que marquen profundament la infantesa de Salvador Dalí; o el breu i intens affaire entre Frida Kahlo i León Trotski. 

“A menudo tenía la impresión de que Hooper estaba a punto de decir algo. Pero al final  nunca lo hacía.”
John Dos Passos,
veí i amic d’Edward Hopper. 

A manera de cloenda, cada volum compta amb la cronologia de l’artista, la bibliografia utilitzada en l’edició en qüestió, i adreces web per ampliar coneixements. Un complement fantàstic que reforça el caràcter didàctic d’aquesta col·lecció. 
Des del punt de vista gràfic funciona molt bé, amb un dibuix àgil i efectiu, i una composició dinàmica de la pàgina. El color és viu i saturat, aplicat en taques planes en el còmic de Hopper, Dalí i Kahlo; mentre que és més suau i en tons pastels en el cas de Van Gogh on a través de la gradació dels colors s’obté profunditat i perspectiva. 

“No me extrañaría que pronto los impresionistas tuvieran toda clase de objeciones contra mi forma de pintar...”
Vincent Van Gogh.

Willi Bloss és el responsable del guió i el dibuix, mentre que Beatriz López Carrapós s’encarrega del color i la traducció del text al castellà. Bloss treballa en aquesta sèrie de biografies d’artistes en còmic en format petit des de 1998, i el 2012 va rebre el premi “Deutsche Biographiepreis” per la sèrie completa. Un reconeixement merescut per una col·lecció que de manera concisa, clara i divulgadora aconsegueix captar l’atenció dels lectors. 

“Sentí en medio del pecho cómo se extendían las ramas gigantes del milenario cedro del Líbano de la venganza. Con los dientes apretados de tanto llorar, me juré arrebatar a mi madre de la muerte con las espadas de luz que algún día brillarían brutalmente alrededor de mi nombre glorioso.” 
Salvador Dalí, 1941, 
sobre la relació amb el seu pare. 
Vincent Van Gogh. Cazacuervos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada