dimecres, 10 de desembre del 2014

Ressenya El Polo Sur

Per Mireia Martínez

Títol: El Polo Sur
Autors: Alexis Nolla
Edició: Barcelona: Apa-Apa Cómics, 2014 Col·lecció: Grapa Grapa #8
Pàgines: 40
ISBN: 9788492615162 
Nota: ♥♥♥♥♥

La conquesta del continent antàrtic es lliurava la tardor de 1911 entre dues expedicions, la britànica liderada per Robert F. Scott i la noruega per Roald Amundsen. Un repte titànic, una aferrissada carrera d’una duresa extrema amb una data clau: el 14 de desembre de 1911 el grup d’exploradors capitanejats per Amundsen arribaven al Pol Sud. Cinc setmanes després, el 17 de gener de 1912 ho feia l’expedició de Scott. Una història de vencedors i vençuts tenyida de tragèdia. El Polo Sur d’Alexis Nolla ens explica la història dels que van tenir menys sort en aquesta aventura antàrtica, els britànics Robert F. Scott, Lawrence Oates, Edward Wilson, Henry Bowers i Edgar Evans. El còmic se centra en el trajecte de tornada dels exploradors una vegada han descobert que l’equip d’Amundsen se’ls ha avançat. Els britànics, resignats, inicien un retorn amb la mort com a colofó final. 

Nolla ens narra aquesta història de derrota amb un to tranquil i silenciós, sense dramatisme, on els personatges afronten el seu destí amb estoïcisme i dignitat. Un còmic amb poc text, ja que sobren les paraules en aquest escenari on de ben segur només se sentia silenci i vent. Un dibuix amb línia clara i colors plans, saturats, que li confereixen un estil gairebé infantil, però donant-lo de la simplicitat necessària per a conjugar amb el caràcter inhòspit del paratge. Una paleta cromàtica hàbilment combinada per a obtenir un còmic lluminós i fresc. Els cinc personatges abillats amb una mateixa indumentària es diferencien per la caracterització dels seus rostres i el color de les seves gorres de llana. Compartim amb ells les nits a la seva tenda mentre mengen, escriuen, dibuixen, fumen en pipa o descobreixen els primers símptomes de congelació en peus i mans. L’autor ha manifestat el repte i la complexitat de jugar amb pocs elements per a dibuixar un còmic ambientat al pol, un paisatge en el qual no hi ha gairebé res. També, ha explicat com va descobrir aquesta història de manera accidental llegint un suplement dominical. A partir d’aquí va sorgir la idea de fer-ne un còmic, i es va documentar amb la lectura del diari del mateix Scott, i els llibres El peor viaje del mundo d’Apsley Cherry-Garrand, Scott-Amundsen: duelo en la Antártida de Javier Cacho Gómez i el capítol que li dedica Stefan Zweig a Momentos estelares de la humandidad


El Polo Sur és el darrer títol de la col·lecció Grapa Grapa, que com el seu nom indica presenta els còmics amb una enquadernació grapada. Una edició senzilla i modesta, que pot recordar al format fanzine però amb un resultat final molt acurat. La coberta amb solapes en paper reciclat, les guardes deliciosament decorades amb un mosaic de petites il·lustracions, la impressió a quatre pantones, i la traducció en anglès a peu de pàgina el converteixen en un producte especial per als amants del còmic. 

Alexis Nolla (Barcelona, 1987) va estudiar Belles Arts. Ha col·laborat en publicacions com Colibrí, Adobo, La cultura del duodeno, entre d’altres. El 2012 publica el seu primer còmic, una col·lecció de sis històries curtes, titulat Escondite/La isla del diablo amb Apa-Apa Comics. Del mateix any és també Tierra extraña, un llibre per a colorejar editat per Anti. Destacar el webcòmic el Chico del antifaz del qual poden llegir-se dos capítols al web Tik Tok Comics. 

Apa-Apa Cómics és una petita editorial independent sense ànim de lucre nascuda l’any 2008 amb seu a Barcelona. Els seus fundadors, Toni Mascaró i Fani Manresa, inicien aquest projecte editorial moguts per la passió pels còmics i l’objectiu d’oferir propostes noves i diferents com a contrapunt dels grans segells. Comencen publicant títols d’autors estrangers, però des de 2012 se centren en la publicació de joves talents locals.

Mireia Martínez Bailón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada