dimarts, 12 de juliol del 2016

L'engany del miratge

Títol: Res no és perfecte a Hawaii
Autor: Màrius Serra
Edició: Proa, 2016
Pàgines: 480
ISBN: 9788475886046 
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 20,50€

La versemblança és una qüestió literària, les coses quadren en les històries només quan algú les explica,  perquè és això i no res més el que transforma els fets en històries. La vida és veritable, però no forçosament versemblant.

Avui us recomano una sensacional combinació d’intriga, fets històrics i erotisme en un dels paratges més evocadors de la terra, l’arxipèlag de Hawaii.

La sinopsi ens diu: A l’illa de Hawaii se celebra un congrés sobre el capità Cook, el mític descobridor de l’arxipèlag, i la inauguració d’un complex turístic, però un accident saboteja la festivitat a l’illa. El jove periodista hawaià Tom Rodley cobreix i investiga el succés, juntament amb Jane Auden, una antiga companya d’estudis atractiva i de temperament audaç. La investigació sobre el presumpte atemptat, l’enigma dels pares del jove Rodley i els interrogants històrics sobre el capità Cook s’encreuen en una novel·la que fa un panorama vivíssim d’un país fascinant. L’illa que va ser el paradís del hippisme als anys setanta, que ara és explotada tant per constructors i hotelers com per gurus que treuen suc de les tradicions paganes, és el millor escenari per a una novel·la que absorbirà el lector.

Què té Hawaii, que sense conèixe’l hom s’hi sent atret? La novel·la arrenca amb un intens passatge que narra uns fets terribles que sacsegen els seus astorats i esfereïts espectadors i acaba amb un desenllaç igualment sorprenent i trepidant, entremig, un munt de pàgines amb trames i subtrames magníficament construïdes, personatges més que interessants, especialment el Tom.
S’aprecia l’extensa trajectòria de l’autor que ha donat vida a un noi que el lector podrà sentir traspassar el paper. Unes pinzellades d’història, sensacionalment documentada que en cap cas resulta feixuga, senyal que s’ha sabut inserir adequadament, una curiosa vessant que el Màrius es treu de la màniga amb el ball típic de les illes, el hula i l’actual moda d’inventar coses prescindibles. Situacions que ens fan veure curiosos paral·lelismes entre l’arxipèlag i Catalunya, o si més no, jo els hi he trobat i un admirable saber jugar amb el llenguatge que sempre em fascina, quan llegeixo al Màrius, us deixo una petitíssima perla, mostra del que dic, diu així:

«La versemblança és una qüestió literària, les coses quadren en les històries només quan algú les explica,  perquè és això i no res més el que transforma els fets en històries. La vida és veritable, però no forçosament versemblant.»

Màrius Serra va començar a donar-se a conèixer a través de la seva obra a finals dels vuitanta, en poc temps va començar a publicar traduccions, narracions, novel·les, articles de ludolingüística, mots encreuats i columnes d’opinió. Més o menys per aquest ordre. Després van arribar les col·laboracions en ràdio, televisió, conferències i mitjans digitals. Sempre s’ha pres la vida amb filologia. En aquests últims anys han començat a traduir la seva obra a llengües diverses. Aquí ha Històries va visitar-nos fa algunes temporades per parlar de Plans de futur, una història de ficció al voltant de la figura del matemàtic català Ferran Sunyer. Molts el seguiu amb els Enigmàrius a Catalunya Ràdio o al Paraules en ruta al Divendres de Tv3.

Comença a llegir aquí

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada