divendres, 15 de març de 2019

Un torrent d'emocions

La filla de la tempesta
Autor: Santi Baró
Edició: Edicions 62, 2018
Pàgines: 256
ISBN: 9788429777468
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,50€

L'amor té aquestes coses estranyes: truca a la porta i quan obres mai hi ha qui t'esperaves. Té coses tan i tan estranyes, l'amor.
 
Avui us recomano una novel·la emocionant i intensa, carregada de vida al voltant de les riuades del 1962 a Terrassa, que no podeu deixar de llegir.

La sinopsi ens avança el següent: A principis dels seixanta Catalunya rep una forta onada d’immigrants procedents d’Andalusia. Jornalers que fugen de la seva terra a causa de la precarietat d’uns treballs en condicions infrahumanes i que arriben a milers a Barcelona amb el tren Catalán. Terrassa viu, en canvi, un boom industrial; el fum dels vapors de la indústria tèxtil son el testimoni d’una riquesa que va en augment.
Aquesta és la història d’una noia cordovesa de només setze anys que arriba a Terrassa amb tota la família i la maleta carregada d’esperança i d’il·lusions. La descoberta d’un nou món i de noves amistats omplen el seu dia a dia. Una història de supervivència als anys 60 enmig de fàbriques, cases benestants, barriades marginals i amb el marc de fons d’un fet tràgic del passat recent, la cèlebre riuada que el 1962 va arrasar el Vallès Occidental i que malauradament va canviar per sempre les il·lusions de la gent.

La filla de la tempesta és una història de superació, el viatge iniciàtic d’una noia jove que té una vida per endavant, però l’època deixa emprempta, i les maneres de fer dels seixanta estaven marcades, entre altres coses, per tractar la dona, gairebé com un complement de la casa, quan no una simple extensió del seu marit. Mancades de veu ni vot, a l’hora de decidir el propi futur. La Mariana sent com dins seu, creixen desitjos i anhels, aparentment impossibles de satisfer per una noia, somnis tan grans com estimar la persona que ella trïi o decidir si vol o no estudiar.

El Santi explorant la seva part més femenina, ha aconseguit filar una novel·la preciosa, amb una càrrega emotiva excepcional, que t’entendreix i t’enerva, a moments. Ha aconseguit inserir una emoció pura entre línies que provoca en el lector una immersió total en la història. I encara més, la narració dels tràgics fets causats per la riuada d’aquella fatídica nit de setembre del seixanta-dos, corprenen al lector amb la seva versemblança, tot plegat, una novel·la per treure’s el barret.

Santi Baró (Olesa de Montserrat, 1965). De ben jove es va adonar que el taller de joieria familiar no era el futur que desitjava. Es va dedicar de ple a la literatura i ha guanyat molts premis, d'entre els quals destaca el Gran Angular (dos cops), el Barcanova o el Joaquim Ruyra. I ho he de reconèixer, és un dels meus autors de juvenil preferits! Alguns dels seus títols que hem comentat aquí al bloc són El darrer conte de les mil i una nits (Baula, 2015),  L’efecte Calders (La Galera, 2016) i Memorias de un cadàver (SM, 2016).

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada