dimarts, 4 de desembre del 2018

Un viatge cap a la veritat

El fil invisible
Autor: Gemma Lienas
Edició: Edicions 62, 2018
Pàgines: 416
ISBN: 9788429777185
Nota: ♥♥♥♥
PVP: 21,50€
Premi BBVA Sant Joan


No sé si val la pena que continuï endavant amb una relació que m'avorreix. 
- És tan greu l'avorriment al costat d'una persona que estimes? 
- Gravíssim. És sentir-te morta. És sentir que la vida et pesa.

Avui us recomano una novel·la fantàstica. Una història en la que la genètica, la doble hèlix de l'ADN i una dona, Rosalind Franklin, desperten en la protagonista un interès professional que anirà més enllà abocant-la a una fascinant recerca.

Gemma Lienas fa un magnífic retrat de la família des d’una perspectiva poc habitual, la del desig de no tenir-ne. De fet, la maternitat és un tema important a la novel·la i, en particular, quan una dona es planteja prioritzar la seva vida professional davant aquest fet. Sovint, no és una decisió ben entesa i, com li succeeix a la protagonista, pot esdevenir un gran obstacle per superar com a parella. L’univers de les relacions de parella és també molt present a El fil invisible, amb una interessant qüestió: Per què ens mantenim al costat d'algú que ja no ens desperta res més que rutina i simple companyerisme?

El tremp de la història està sensacionalment construït, en tot moment sents la tensió de la història que no acaba de desvetllar-se fins al final culminant. Un desconegut (i molt atractiu) oncle i una besàvia estranyament distant són alguns dels parents que la Júlia coneixerà en el seu viatge a l'illa de Batz. Un viatge en el qual un misteri ens manté enganxats a la novel·la, desitjant descobrir què amaguen unes velles fotografies i uns calaixos plens d'objectes antics.

Encara més, la història del descobriment de les imatges de l'ADN posen de manifest una conxorxa per neutralitzar el treball de Rosalind Franklin que, tot i les llicències literàries de l’autora, revelen una biografia realment fascinant que el masclisme imperant de l’època va mantenir oculta.

La passió per els llibres d’antic, la guerra i la tragèdia dels nens robats són dues de les altres trames que completen una novel·la excel·lent, que posiciona la seva autora com el que és, una gran escriptora mereixedora del reconeixement rebut per aquesta novel·la i per tants altres!

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és escriptora i conferenciant. Ha estat membre del lobby de Dones de Catalunya, membre fundadora de Dones en Xarxa, membre del Consell de participació del Memorial Democràtic de Catalunya (2009-2010) i membre fundadora de Feministes de Catalunya. Té més de 80 títols publicats. Per a adults, les novel·les: Vol Nocturn (Premi Andròmina de narrativa 1987), Anoche soñé contigo (2001), El final del joc (Premi de les lletres catalanes Ramon Llull 2003), Atrapada al mirall (2007), Un tresor amagat(2016) i El fil invisible (2018, Premi BBVA Sant Joan). Contes com El gust del cafè (premi Recull de Blanes 1987) i Elvis (2016). Reculls d’articles com Rebels, ni putes ni submises (2005) i Pornografia i vestits de núvia (2007), l’assaig de divulgació Vull ser puta (2006 ). També ha escrit per a públic juvenil i infantil. Entre molts d’altres:  El diari lila de la Carlota (Premi Unesco per la tolerància 2003), El rastre brillant del cargol (2014), La venjança dels panteres negres (Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil 2015) i El llibre de les emocions (2017). L’any 2008 va rebre pel conjunt de la seva obra el Premi “Participando creamos espacios de Igualdad” en la categoria de Arte y Cultura, atorgat pel Consejo de las Mujeres del Municipio de Madrid. Al 2010 va rebre, pel seu paper a la literatura catalana de finals del segle vint i inicis del vint-i-u i per la seva lluita feminista, la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya. La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, brasiler, eslovac, francès, gallec, italià, portuguès, serbocroat, basc, xinès i grec.
Per si la seva faceta com escriptora no fos prou completa, en el passat va ser diputada al parlament de Catalunya, directora d’edicions a diverses editorials, professora en dos postgraus a la Universitat de Barcelona, professora de llengua i literatura a batxillerat i professora en una escola per a nens i nens amb necessitats educatives especials. I ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació: en premsa escrita (El Punt Diari, El Periódico, El País), ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, Com Ràdio, Ràdio 4, La Ser) i TV (8TV).

Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada