divendres, 12 de maig de 2017

Del centre històric de Barcelona al teu cor

Des del balcó
Autor: Teresa Muñoz
Edició: Ara Llibres, 2017
Pàgines: 286
ISBN: 978841674317
Nota: ♥♥♥♥
Preu: 18,90€

Pensa en la seva mare, li sembla que s'han dit més coses amb silencis que amb paraules. Potser per això sempre ha pensat que qui no se sap comunicar amb silencis no sap comunicar-se del tot.


Avui us recomano una novel·la molt especial, carregada de tendresa i tristor, de desitjos, somnis i veritats. Un teixit de vides complexes amb un personatge central per enamorar-se’n: la Quima.

L’Àngela, escriptora a punt d’entrar a la cinquantena, hereta un pis de la seva mare al barri Gòtic, del qual no en sabia res. Desgranar el perquè d’aquest misteri la portarà a reconstruir la vida de la dona durant la postguerra en una Barcelona on la injustícia està a l’ordre del dia. La sorprèn descobrir que dins d’aquella casa tot està com fa més de sis dècades: els mobles, els llibres, els quadres, la roba, les fotografies de gent que no coneix... Esbrinar totes les incògnites que això li planteja esdevindrà la redacció d’una nova novel·la. Al mateix temps, ella aconseguirà allunyar-se dels seus propis fantasmes i acceptar la vida tal com li ve donada.

Teresa Muñoz presenta una novel·la excel·lent, un teixit d’històries delicat però complex amb uns personatges molt propers i una estructura de flaixbac que permet al lector descobrir els diferents protagonistes, fills de generacions diverses. La magnífica construcció del relat, la riquesa dels matisos i la justa mesura en les descripcions converteixen Des del balcó, en una obra digna d’ocupar un lloc destacat a les millors biblioteques.

El treball fet amb els personatges és exquisit. En Pere, un home treballador que s'ha esforçat en cos i ànima pet donar una vida digna a la seva família. Un home de caràcter alegria i social estroncat per la guerra; la Rosa, una dona senzilla que veu com els seus fills, en Ton i l'Àngela, són infeliços per les decisions preses i les parelles escollides; l'Àngela, una dona que estima de manera malaltissa a un marit absent i indiferent a la seva dona i fills. Amb una salut dèbil, que li estroncarà la vida massa aviat. Una altra Àngela, neta de l’anterior, una dona amb qui trobem força punts de connexió amb l’autora i; la Quima, que coneixem com a velleta que traspassa, una dona que ha tingut una vida complexa. Òrfena acollida pels avis, pura tendresa, un personatge impossible d’oblidar, d’aquells que se’t fiquen dins el cor, per quedar-s’hi, us ho asseguro! I no són els únics, en aquesta novel·la coral, les múltiples veus que apareixen, tenen molt a dir.

El pas del temps i l’acceptació del mateix, les injustícies i l’absència de llibertats en una època especialment difícil, on el sol fet d’estimar pot condemnar-te a la més injusta de les morts. Els diaris de la Quima que ens arriben a través de la seva filla Àngela, escriptora. Hi ha un fragment on, de nena, recita uns versos de manera tan sublim, que juraria que vaig poder veure-la, declamant imbuïda de la poesia, magnífic.

Teresa Muñoz (Barcelona, 1974) És llicenciada en Filologia Catalana i té un Màster en Gestió Cultural per la UB. És editora, escriptora i professora de català per a adults. Fa més de quinze anys que es dedica al món editorial i literari. Com si fos ahir (Ara Llibres, 2014) va ser la seva primera novel·la. Amb aquest segon títol es consolida com una veu a tenir molt en compte en endavant.

Fes-ne un tastet aquí!


Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada