divendres, 19 de setembre del 2014

Ressenya Les cicatrius de 1714

Títol: Cicatrius de 1714
Autor: Andreu Martín
Edició: Bromera, 2013
Pàgines: 248
ISBN: 9788490260944
Edat: a partir de 12 anys
Nota:  ♥♥♥♥
Premi Ciutat de Badalona


Us recomano aquesta novel·la que narra una apassionant història d’espionatge, ambientada en el marc de fons dels darrers mesos de setge a la Barcelona de 1714, una lectura fascinant!

El 3 d’abril de 1714, quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona, Bernat Sistach descobreix amb horror la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema «Viurem lliures o morirem», en Bernat no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Convençut que el pare és un traïdor i que fugir és de botiflers i covards, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies. Sospita que una de les criades passa informació sobre els enemics, però no pot imaginar els secrets que s’amaguen a la seva pròpia casa.

Cicatrius de 1714 és una novel·la magnífica recomanable per una franja molt àmplia de lectors, està catalogada com a juvenil, però us asseguro que els adults la gaudireu igualment. És al mateix temps una novel·la històrica, doncs transcorre durant els darrers mesos de setge abans de la caiguda de Barcelona, i també és una apassionant història d’aventures, amb l’espionatge polític com a eix central. Ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Badalona en l’edició 2013 i és un títol que sincerament penso que hauria de ser lectura obligatòria als instituts, doncs ofereix la oportunitat de viatjar 300 anys enrere i viure en primera persona un capítol imprescindible de la nostra història.

«Els van destruir per pur dret de conquesta, perquè els triomfadors sovint es pensen que l’esclau, amb el temps, s’oblidarà de la injustícia de les seves cadenes i acabarà per assumir i defensar les raons de qui l’esclavitza.
Obliden, sens dubte, que tota raó imposada per la força causa ferides profundes, i que les ferides es perpetuen en cicatrius indelebles que mantindran per sempre la memòria de l’ofensa.»

El llibre versa magistralment sobre una de les característiques inherents del caràcter català: el sentiment d’honor com a nació. Quelcom que no es pot estroncar amb imposicions fiscals ni lingüístiques. I és que aquesta és una història emocionant, no només per les aventures i l’acció, que hi són molt presents, el ritme també és d’allò més intens, de fet l’únic problema que m’ha presentat la lectura, és que no hi havia manera de desenganxar-me de les seves pàgines!

Andreu Martín és un dels noms més emblemàtics del panorama literari català, especialment quan parlem de novel·la negra, té una extensa producció bibliogràfica a les seves esquenes per totes les edats, amb sèries conegudes per la majoria com les protagonitzades per els detectius Àngel Esquius, Flanagan o la mossa d’esquadra Wendy. Gaudeix del reconeixement de la crítica especialitzada i té un públic lector molt fidel, ha estat guardonat en múltiples ocasions per diverses obres i el 2011 també va rebre el premi Pepe Carvalho per el conjunt de la mateixa.

Un relat emocionant sobre la llibertat, la confiança i l’honor.



Sílvia Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada