divendres, 24 d’octubre del 2014

Ressenya El llibre del cementiri, vol.1

Per Mireia Martínez

Títol: El llibre del cementiri, vol. 1
Autor: Neil Gaiman
Adaptació gràfica per: P. Craig Russell
Il·lustrador: Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Tony
Harris, Scott Hampton, Galen Showman, Jill
Thompson, Stephen B. Scott.
Colorista: Lovern Kindzierski
Edició: Barcelona: Fanbooks, 2014
Col·lecció: Comic Books
Pàgines: 192
ISBN: 9788415745983
Nota: ♥♥♥♥♥


Us recomano amb veritable entusiasme el primer volum de l’adaptació gràfica que P. Craig Russell realitza de la novel·la juvenil El llibre del cementiri de Neil Gaiman. Una esplèndida novel·la gràfica que ens permet descobrir o redescobrir el llibre de Gaiman, que guardonat amb nombrosos premis literaris ha esdevingut un referent en el seu gènere. El primer volum comprèn els primers cinc capítols i l’interludi. Caldrà esperar la publicació del segon volum per a completar les aventures de Ningú Owens.

Ningú Owens, Ning per als amics, és un nen molt especial que sent un nadó arriba al cementiri, fugint, sense saber-ho, de l’assassí de la seva família, un tal Jan. Acollit i educat per fantasmes, en Ning creix en aquest escenari tan poc convencional amb el Sr. i la Sra. Owens com a pares
centenaris i en Silas, solitari vampir, com a tutor. El cementiri vetlla per la protecció del petit Ning i li concedeix la llibertat del cementiri, amb la qual dins el recinte sagrat no és vist pels vius i alhora té la capacitat de veure-hi a les fosques. Mentre en Ning no surti del cementiri no correrà perill, perquè per molt temps que passi, el perill continua amenaçant des de fora...

Al llarg dels capítols el petit Ning anirà creixent i l’acompanyarem en nombroses aventures poblades d’ànimes, fantasmes i éssers màgics que transiten en el món dels vius i dels morts: guls, carronyaires de Golheim, la ciutat del malson; cans de Déu; bèsties magres; bruixes i d’altres esfereïdores criatures. Un fascinant viatge al món de la ultratomba que esdevindrà un aprenentatge vital per al nostre protagonista.

Amb la conclusió del primer volum, molts interrogants queden oberts. Quina és la veritable identitat de Ning Owens? I per què el tal Jan continua sobre la seva pista? Per què aquest assassí té una data límit per acabar la feina que va començar anys enrere? De ben segur que en Ning haurà de fer front al seu propi destí amb totes les seves conseqüències, tal com en Silas ens fa intuir amb comentaris puntuals molt premonitoris.

Aquesta novel·la gràfica és una autèntica obra coral que reuneix a grans noms del còmic internacional. P. Craig Russell, guanyador dels prestigiosos premis Harvey i Eisner, és el responsable de l’adaptació i de les il·lustracions d’un dels capítols. El veritable valor d’aquesta obra és que les il·lustracions de cada capítol recauen en un artista diferent, amb noms tan rellevants com: Kevin Nowlan, Tony Harris, Scott Hampton, Galen Showman, Jill Thompson o Stephen B. Scott. Cadascun d’ells ens dóna la seva visió personal dels protagonistes de la història amb diferents matisos i fisonomies. Cada capítol està dotat amb un estil propi, però alhora tots ells funcionen a la perfecció com a conjunt.

Un element que ajuda a donar cohesió a l’obra és el color, que va a càrrec de Lovern Kindzierski. Aquest dibuixant canadenc compta amb un gran prestigi internacional com a colorista. És pioner en la introducció del color per ordenador en el món del còmic, i ha posat color a grans superherois com Batman, Superman, Spiderman, Hulk, Thor, Hellboy o Sandman. Per tant, ell és el responsable d’una atmosfera de colors intensos, tant pels tenebrosos escenaris nocturns com pels escenaris diürns plens de lluminositat.

P. Craig Russell i Lovern Kindzierski ja havien treballat conjuntament en l’adaptació gràfica d’una altra novel·la juvenil de Neil Gaimen, Coraline, també editada en la col·lecció Comic Books del segell editorial FanBooks.

Estem davant d’un treball molt interessant i atractiu com a proposta de lectura per als més joves, i que alhora fascinarà als fidels seguidors de Gaiman.

En aquest vídeo P. Craig Russell ens descobreix alguns dels secrets i curiositats de la novel·la gràfica El llibre del cementiri, vol. 1


Mireia Martínez Bailón

1 comentari:

  1. Ressenya compartida a la pàgina de Facebook de literatura juvenil en català "Llegim en català" https://www.facebook.com/literaturajuvenilencatala

    ResponElimina