dijous, 9 d’octubre del 2014

Ressenya Jerusalén: un retrato de familia

Per Mireia Martínez

Títol: Jerusalén : un retrato de familia
Autors: Boaz Yakin i Nick Bertozzi
Edició: Barcelona, La Cúpula, 2013
Pàgines: 386
ISBN: 978841572448
Nota: ♥♥♥♥♥

Jerusalén: un retrato de familia aborda un episodi històric clau en el conflicte entre israelians i palestins: la creació de l’estat d’Israel l’any 1947. Mostra, a través dels membres de la família Halaby, els anys previs i posteriors a aquest fet que va canviar el rumb d’una terra en conflicte permanent.

Yakin i Bertozzi situen el lector en primera línia de foc i el fan partícip d’una història colpidora, complexa i plena de dramatisme. Els germans Halaby, Avraham, David i Ezra, representen la generació més jove d’una la família jueva d’origen siri. Una generació que es veu implicada en un conflicte que canviarà les seves vides per sempre. Interessants els matisos i l’evolució d’aquests personatges que determinen el seu posicionament. Fins a quin punt estan disposats a prendre-hi part, a implicar-se físicament i emocionalment en aquesta guerra? Per últim, hi ha Motti, el benjamí de la família. Un infant que representa la part més innocent d’un escenari en guerra. Un petit supervivent que es farà gran en aquest entorn hostil. 

Una novel·la gràfica esplèndida, en la qual la potència de la història teixida per Yakin i l’expressivitat del dibuix de Bertozzi creen un tàndem perfecte. Amb un ritme narratiu àgil i amb una gran capacitat per a mantenir el suspens al llarg de les seves 400 pàgines, Jerusalén: un retrato de familia es converteix en una lectura adictiva i inquietant. Tot i petits moments d’humanitat que evoquen tendresa, és una història de violència extrema plasmada a través del dibuix explícit de Bertozzi, que corroboren la impossibilitat de sortir indemne d’una guerra.
Boaz Yakin (Nova York, 1966), fill de pares israelians, és guionista, director i productor de cinema. Entre la seva filmografia cal destacar Safe (2012), Death in Love (2008), Titanes (2000), Fresh (1994), entre d’altres. És autor de la novel·la gràfica Marathon (2012) il·lustrada per Joe Infurnari i editada per First Second.
Nick Bertozzi (Nova York, 1970) compta amb una consolidada trajectòria en el món del còmic i la il·lustració amb títols com Shackleton: Antartic Odyssey (2014), Persimon Cup (2013),  El Salón (2008) o Houdini: el rey de las esposas (2007). Actualment, és professor a la School of Visual Arts de Nova York.

Llegeix les primeres pàgines

Mireia Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada