dijous, 16 d’octubre del 2014

Agenda Literària - Segona quinzena d'octubre 2014

Per aquesta segona quinzena del mes d’octubre, des de l’Agenda Literària de l’Històries recomanem els següents esdeveniments:


Dissabte 18 d’octubre a les 11:00 hores
la llibreria Buc de Llibres de Mataró 
organitza un taller de cal·ligrames o poemes dibuixats per a nens i nenes a partir de 7 anys.

L’activitat és a càrrec de Martina Escoda i té un preu de 5 €.
Dissabte 18 d’octubre a les 17:00 hores
la Llibreria Antinous i la Llibreria La Ploma de Barcelona
Realitzen una ruta literària pels escenaris de la novel·la El barri del sorral de Begoña García Carteron i editat per Ediciones B.


L’activitat és gratuïta, però s’han de fer les reserves a laploma.llibreria@gmail,com o a llibreriaantinous@yahoo.es El punt de trobada es a la sortida del metro Barceloneta.


Sinopsi: 
El barri del sorral: corre l’any 1751, la guerra de Successió fa trenta-set anys que va acabar, però molts dels supervivents encara no han superat les seqüeles. Fora de les muralles de Barcelona, a tocar del port, en un sorral inhòspit guanyat al mar i amb el perfil de la fortalesa militar com a teló de fons, moltes famílies que van perdre les llars amb la derrota malviuen en barraques. D’allà surt un grup de dones per fer feines de neteja a ciutat, i el destí les portarà a treballar a l’interior de la Ciutadella, on tindrà lloc un fet que els hi canviarà la vida a totes, i que les farà posseïdores d’un petit tresor enverinat que hauran de guardar en secret.Un retrat fidel i emotiu de la gent humil i treballadora de mitjan segle XVIII a través del rol de la dona. Una història trepidant que passa en una època de canvis, al llarg de cinc anys, en un període en què el sorral ple de barraques es veurà transformat amb el naixement del barri de la Barceloneta. Una visió del port, del contraban i dels baixos fons d’una ciutat en ple creixement. Una lluita en clau femenina per assolir la llibertat personal en temps de repressió. 

Dijous 23 d’octubre a les 19:30 hores
Dòria Llibres de Mataró
Presentació del còmic Sansamba, publicat per Norma editorial i que narra sense dramatitzar, la dura realitat dels immigrants africans a Espanya.

La presentació anirà a càrrec Caroline Dream, pallassa, i les autores Isabel Franc i Susanna Martín.

Sinopsi: 
En el centre de l´alta Casamance, a l´oest de Sédhiou (Senegal), existeix un poble anomenat Sansamba. No és una de les zones més desfavorides d´Àfrica, hi ha aigua, electricitat, un hospital i una escola, però tot sota mínims. Això fa que molts joves s´aventurin a un viatge a la recerca d´una vida millor, àdhuc sabent que posen en risc la seva vida i, sovint, sense saber que es convertiran en la subclasse dels països “desenvolupats”. Sempre són nois, les dones que ho intenten són casos excepcionals. Un d´ells va cridar un dia a la porta de la meva casa i va pronunciar una sola paraula: “feina”. En obrir-li i deixar-li entrar, no sabia que estava obrint també una bella història d´amistat, afecte i solidaritat.

La nova obra d´Isabel Franc i Susanna Martín ( Alicia en un món real ) presenta la realitat de dos personatges oposats que es troben i s´ajuden malgrat les diferències de raça, edat, sexe i religió. Una reflexió sobre les fronteres culturals i emocionals a partir d´una amistat, suposadament, impossible.

Dijous 23 d’octubre a les 19:00 hores 
a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya 
Presentació de la novel·la editada per Rosa dels Vents Paraules a mitges, de Blanca Busquets.

Sinopsi:
T'imagines que el teu pare, al llit de mort, et confessa que va matar un home la nit del 23F? Et quedaries una mica sorprès, oi? Doncs així és com es van quedar l'Annabel, l'Albert i la Nina, els tres protagonistes de Paraules a mitges, que el 23 de febrer del 1981 tenien a la vora de vint anys. A través del relat de cada u n d'ells, descobrirem que ningú no és el que sembla, i que tots tres germans, sense saber-ho, estan embolicats en una mateixa trama relacionada amb perfums, amb contraban, amb desenganys amorosos de conseqüències imprevisibles. Una novel·la en què el menys important és el que va passar al Congrés dels Diputats aquella tarda del mes de febrer... De fet, cap dels membres d'aquesta família no s'hi va fixar gaire.Blanca Busquets, una de les veus més personals i aclamades de la narrativa catalana actual, ens sorprèn una vegada més amb aquesta magnífica història coral d'una família tan fora de la normalitat com comuna. Amb un argument rodó i uns personatges intensos i propers ens endinsa en els secrets personals de cada un dels protagonistes fent-nos sentir còmplices de les seves vides. Qui no ha amagat coses als seus pares i germans?, o és que la teva família ho sap tot de la teva vida?

El divendres 24 d’octubre a les 22:00 hores
a Dòria Llibres de Mataró
Comencen els actes del seu segon aniversari amb el HOWL OUT FESTIVAL.

Howl: poema d’Allen Ginsberg publicat el 1956 i considerat el text bàsic de la protesta juvenil.

Out - outsider: Són artistes de totes les branques culturals que viuen lluny de la normativa dominant per alguna raó que no “sabem”, però que no té res a veure amb la seva qualitat artística. És aquella persona desconeguda, que lluita contra el sistema i que té poques possibilitats de visualització…

A Dòria Llibres iniciem el Howl Out Festival amb la voluntat de donar espai i presència a aquests artistes.

Així, comencem el divendres 24 d’octubre de 2014 a les 22 h, amb una lectura en veu alta del poema Howl-Udol  del poeta de Nova Jersey Allen Ginsberg (1926 -1997),  figura emblemàtica de la contracultura nord americana juntament amb Jack Kerouac, Neil Cassidy i William Burroughs entre d’altres.

Howl-Udol és un text fonamental de la beat generation, llavor d’un dels moviments culturals de més influència del segle xx.

Recitaran la traductora Pepa Úbeda, els poetes JM Calleja i Joan Carles González Pujalte i els acompanyarà el músic Blai Masó Illamola.

El dijous 30 d’octubre  a les 19:30 hores 
a Dòria Llibres de Mataró 
Presentació de la novel·la Totes les cançons parlen de tu de Xavi Sarrià, publicat per SEMBRA LLIBRES, i que anirà a càrrec de Pere Mayans.

Acte vinculat al Correlengua 2014

Després de la gran acollida d'Històries del Paradís, Xavi Sarrià ens submergeix en la València dels anys noranta, una època en què es van viure batalles socials, culturals i polítiques que en bona part expliquen la societat d'avui. Amb aquest teló de fons, Totes les cançons parlen de tu, s'endinsa en les ferides que s'obren durant la verda iniciàtica. Una novel·la emotiva que ens atrapa en la teranyina afectiva dels seus protagonistes per parlar-nos de les vivències i les absències que ens han fet ser qui som.


Sinopsi:

Quan l’Ivan torna a València per enfrontar-se a les seues ombres, recorda els dies d’aquell 1992 que li van canviar la vida. Els blocs de pisos entre descampats, recreatius i alqueries abandonades. Els amics del barri marcats per les frustracions de les seves biografies. L’estètica i el llenguatge que usaven com a cuirassa. Les cançons gravades en cassets on es refugiaven. L’espiral de violència que els arrossegava cap a un oceà d’incerteses. Les famílies que patien els seus propis naufragis. El fràgil equilibri que es va trencar amb la mort inesperada.

Ferran Pizarro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada