divendres, 24 d’octubre del 2014

Ressenya La propiedad

Per Mireia Martínez

Títol: La propiedad
Autor: Rutu Modan
Edició: Madrid: Sins Entido, 2013
Pàgines: 222
ISBN: 9788415530275
Nota: ♥♥♥♥♥


Després de Metralla (2006) i Jamilti (2008) arriba el darrer treball de Rutu Modan, La propiedad (2013), que consolida a la seva autora com una de les veus més personals del còmic israelià.

La propiedad és una novel·la gràfica intel·ligent i ben construïda que atrapa al lector ràpidament. Ens explica la història de Regina Segal, que en companyia de la seva néta Mica, viatgen de Tel-Aviv a Varsòvia per a recuperar una antiga propietat familiar perduda durant la Segona Guerra Mundial. A partir d’aquí, descobrim una història més complexa plena de matisos, secrets familiars, mentides o mitges veritats, empremtes del passat que treuen a la llum antigues renúncies i les seves conseqüències. Modan realitza un exercici de memòria històrica per a reconstruir la tragèdia personal de Regina Segal, la qual se’ns presenta com una supervivent del temps que li va tocar viure. Un temps que roman silenciós al seu interior i que amb resignació ha ocultat a la seva néta Mica i a part de la seva família. Obrir antigues ferides fa mal, remoure el passat té un preu...

Interessant el tàndem format entre àvia i néta, una relació intergeneracional entranyable plena de contrastos. Regina Segal és una àvia amb caràcter, que parla sense embuts i que va la seva, amb l’arrogància pròpia d’una dona viscuda que no està disposada a rebre lliçons. D’altra banda, Mica és una jove que intenta recompondre el passat familiar i redescobrir la seva pròpia història.

Modan se’ns mostra com una gran narradora, entrellaçant i compaginant hàbilment les diferents històries que conformen el mosaic de personatges de La propiedad. El discurs té ritme, i combina humor amb una bona dosi d’intriga. El dibuix té una línia neta, i el color és un element clau en la narració, ja que ajuda a l’autora a crear atmosferes i a transmetre emocions.


En aquestes vinyetes, Regina Segal demostra el seu caràcter i els seus ferms principis en el control de passatges de l’aeroport de David Ben Gurion de Tel Aviv. Aquesta dona és geni i figura!




En aquesta pàgina Regina Segal recorre en taxi la Varsòvia actual i la Varsòvia que la va veure créixer. Present i passat es fusionen.








Mireia Martínez Bailón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada