dijous, 24 de novembre del 2022

25N - Un clam contra la violència de gènere


Corre, Maria, afanya’t

Autor: N.M. Bodecker

Il·lustrador: Erik Blegvad

Traductora: Xènia Dyakonova

Edició: EntreDos, 2022

Pàgines: 30

ISBN: 9788418900266

Nota: ♥♥♥♥

 

 

 La primera proposta d’aquesta tripleta de títols és un clàssic escrit originalment l’any 1975, i que, amb gran encert l’editorial EntreDos acaba de reeditar. Malgrat d’haver-se escrit fa més de quaranta anys, el retrat que fa aquest àlbum és fàcilment reconeixible per les generacions que ens precedeixen, però amb certa por, ens adonem que hi ha algunes actituds malauradament molt actuals, encara avui dia.

Mentre la Maria no para de fer feines, d’aquí cap allà, amunt i avall, tenint cura de l’hort, cuinant, netejant, fent tota mena de el seu marit reposa arrepapat a la butaca, mà sobre mà i encara amb exigències. La resolució de la història dibuixa un somriure als llavis del lector, que molt probablement hi arribarà amb un bon nivell d’indignació i, per què no dir-ho, un pèl de mala llet, però la cabriola final que l’autor dibuixa satisfà al lector, esborra el mal regust que li pot haver quedat i, potser li ve de gust brindar amb una tassa de te.

En resum, un clàssic brillant, el retrat d’un societat masclista que, molt a poc a poc, sembla que volem anar deixant enrere.

 

 

 Soc només meva

Autor: Raquel Díaz Reguera


Edició: NubeOcho, 2022

Pàgines: 40

ISBN: : 9788419253583

Nota: ♥♥♥♥♥

 

Raquel Díaz Reguera, es caracteritza per escriure i il·lustrar, històries amb un important component d’educació emocional, ara bé, així com en tants llibres les moralines, prenen la importància al relat, ella té l’habilitat de crear narracions que conviden a la reflexió i al debat, però en cap cas, resulten alliçonadores, cosa que com a prescriptora agraeixo profundament, no endebades, la funció essencial de la literatura, per una servidora, és el plaer de la lectura, el gaudir amb el simple gest de passar les pàgines d’un llibre, la lectura del qual et té captivat.

A Soc només meva trobem la història d’una ratolineta que viu subjugada per la seva parella, un ratolinet possessiu i gelós que poc a poc l’allunya de les seves amistats i la va empetint fins a pràcticament anul·lar-la.

És el relat estremidor d’un maltractament, assistim a la transformació del ratolinet amorós del principi a un gat feréstec, que atemoreix. Resulta fàcil fer el símil, en la metamorfosi de molts homes que esdeven monstres.

Aquest llibre és un bon exemple del que es pot aconseguir quan la literatura infantil i juvenil es treballa amb seriositat i rigor, bones històries que generen debat, que inquieten i interpel·len. Bons llibres que obren les portes a converses serioses i punxegudes d’una manera amable i, en aquest deixen, deixen l’empremta d’un missatge essencial: «No soc de ningú, soc només meva».


Presentes


Autor: Margarita del Mazo 

Il·lustrador: Miguel Cerro

Edició: Avenauta, 2018

Pàgines: 26

ISBN: 9788494823503

Nota: ♥♥♥♥

           

Aquest títol és un fabulós exemple de com els àlbums il·lustrats no han d’estar destinats forçosament als infants. Presentes és un llibre que requereix una maduresa com a lector que fa que el seu públic focus siguin joves i, per què no, adults. Per el tema que toca, el maltractament psicològic i, per com ho fa, aquest preciós llibre és una magnífica aposta per oferir als instituts i a casa, als joves i, conversar amb ells sobre un fet essencial que tothom hauria de tenir clar: l’amor no hauria d’emmordassar i les persones no s’haurien de tapar els ulls ni mirar cap a una altra banda per no veure certes actituds i reaccions i és que hi ha moments en què els silencis diuen molt més que les paraules.

Aquesta obra utilitza el simbolisme i la metàfora visual per retratar el procés d’anul·lació d’una persona sotmesa al maltractament psicològic continuat. Els presents que la protagonista rep, esdevenen dards enverinats que poc a poc van estroncant la seva voluntat, des de la petició incòmode fins a l’ordre tallant, passant per l’exigència i, tot plegat, davant la inacció d’una societat que sembla estar adormida. Cal despertar-nos i posar fil a l’agulla, començant per ajudar als infants i joves a entendre que callar o mirar cap a una altra banda, mai no és encertat, si volem que els abusadors perdin poder hem d’aixecar la veu i fer-nos escoltar.

Sílvia Cantos