dijous, 26 de febrer del 2015

Ressenya No puedes besar a quien quieras

Per Mireia Martínez

Títol: No puedes besar a quien quieras
Autor: Marzena Sowa, Sandrine Revel
Edició: La Cúpula, 2014
Pàgines: 108
ISBN: 9788415724773
Nota: ♥♥♥♥

Un petó, un innocent petó és el desencadenant de “No puedes besar a quien quieras”. Una novel·la gràfica, amb guió de Marzena Sowa i dibuix de Sandrine Revel, que captiva de principi a fi.

La història parteix d’una anècdota molt concreta: un nen intenta fer un petó a una nena en la foscor d’un cinema, un gest innocent, un acte de consol. Però, si afegim que ens trobem en una república socialista i en una sessió de propaganda política, l’afer es complica. A partir d’aquí, es posa en marxa la implacable màquina del sistema: interrogatoris, censura, denúncia, vigilància... Actes que estigmatitzen una societat ofegada. En conseqüència, Viktor, el nostre petit heroi, i els seus amics viuen en primera persona la por i l’angoixa a través dels interrogatoris a què són sotmesos per part del director i la mestra de l’escola, figures del règim autoritàries i modèliques. Les preguntes incisives dels botxins fan trontollar l’amistat dels infants, generen retrets i malentesos, i desestabilitzen el seu petit univers.

En Viktor pateix perquè el seu pare és un escriptor que desperta recels i sospites, un artista amb les ales tallades pel règim. Les seves reflexions sobre l’escriptura són especialment interessants. Escriu per assolir una llibertat que l’hi és negada, per a no perdre de vista la seva veritat. L’escriptura com a acte de sinceritat. La necessitat d’observar el món, i plasmar-lo a través de la força i el poder de les paraules.

Marzena Sowa s’inspira en els records de la Polònia de la seva infància per a crear aquesta història, que és alhora un testimoni i una denúncia. Ens mostra la hipocresia del sistema, les màscares i les mentides dels camarades més exemplars, que posen de manifest que són simples titelles d’un teatre grotesc. Sandrine Revel dibuixa i acoloreix la història de Viktor amb tons terrosos, grisos, mancats d’alegria, que encaixen a la perfecció amb l’esperit de l’escenari, així com l’estructura ordenada de les vinyetes de cantonades arrodonides.

“No puedes besar a quien quieras” és el retrat d’una societat oprimida a través dels ulls incrèduls i innocents dels infants, que intenten trobar respostes a una realitat massa complexa. Una lectura molt recomanable que en el darrer moment ens regala un bri d’esperança, de llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada